YSK kararını verdi, Hatay’ı Ak Parti kazandı

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) 31 Mart'tan sonra başlayan itiraz başvurularını değerlendirmeye devam etti. Hatay'da CHP'nin, Ardahan ve Iğdır'da Ak Parti'nin taleplerini reddetti.

Siyaset 9 Nisan 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) 31 Mart’ta düzenlenen yerel seçimlerin ardından sandık sonuçlarına itiraz edilen birçok il ve ilçede daha başvuruları karara bağladı.

Hatay’da 2014 yılından bu yana büyükşehir belediye başkanı olarak görev yapan CHP’li Lütfü Savaş AK Parti adayı Mehmet Öntürk karşısında 2 bin 569 oy farkla kaybetmesinin ardından ‘ölü seçmenler olduğu, onlar yerine oy kullanıldığı’ iddiasıyla sonuçlara itiraz etmişti. Dilekçede oyların yeniden sayılması, bu reddedilirse geçersiz oyların sayılması, bu da reddedilirse seçimin yenilenmesi talep edilmişti.

7 Nisan’da Yüksek Seçim Kurulu (YSK) binası önüne giden Savaş “Bu tutum seçimin oldubittiye getirilmeye çalışıldığını gösteren bir hukuksuzluktur. 3 bin 389 ölmüş seçmene oy kullandırıldığı açık bir tespit olarak sunulmuştur. Hatay halkının yarınlarını feda etmeye niyeti yoktur. Hatay halkı iradesini masa başı dayatmalara kurban etmeyecek kadar hassasiyet sahibidir. Hatay bugün artık hepimizin şahsi meselesidir” demişti.

Kurul ana muhalefet partisinin başvurusunu reddetti. Böylece Ak Partili Öntürk’ün belediye başkanlığı kesinleşmiş oldu.

AK Parti’nin Ardahan ve Iğdır’daki başvurularına ret

Öte yandan AK Parti’nin de ana muhalefete geçen Ardahan ve DEM Parti’nin yarışı önde bitirdiği Iğdır’da oylamanın yenilenmesi talebi geri çevrildi.

Kurul iktidar partisinin Bitlis Tatvan’da oyların yeniden sayılması talebini de kabul etmedi.

Alınan diğer kararlar şöyle:

  • CHP’nin Yozgat Boğazlıyan’da seçimin yenilenmesi talebi,
  • MHP’nin Kırşehir Mucur’da yeniden sayım talebi,
  • DEM Parti’nin Ağrı Hamur’da oyların yeniden sayımı talebi,
  • AK Parti’nin Nevşehir merkezdeki tüm oyların yeniden sayılma talebi reddedildi.

İtiraz süreci 10 Nisan’da bitecek

İl seçim kuruluna ve il birleştirme tutanaklarıyla ilgili Yüksek Seçim Kurulu’na başvuru süreci ise 10 Nisan saat 17.00’de sona erecek.

14 Nisan saat 17:00’ye kadar da olağanüstü itirazlar yapılabilecek.

Kesin sonuçlar tüm itirazlar sonuca bağlandıktan sonra YSK tarafından duyurulacak.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.