İYİ Parti Genel İdare Kurulu toplantısında masadaki iki harita

İYİ Parti'nin CHP'nin yerel seçimde işbirliği teklifine hayır kararının çıktığı Genel İdare Kurulu toplantısında, Ahmet Zeki Üçok'un "işbirliği olursa ne olur, olmazsa ne olur"u anlatan iki harita gösterdiği öne sürüldü.

Siyaset 7 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
CHP'nin işbirliği teklifi 14'e karşı 35 oyla reddedilmişti.

31 Mart yerel seçimleri yaklaşırken İYİ Parti’nin CHP’nin işbirliği teklifine verdiği ret yanıtının yankıları sürüyor. İYİ Parti 13 Eylül’de “81 ile ve tüm seçim çevrelerinde kendi adayıyla” girme kararında ısrarcı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in randevu alarak görüştüğü Meral Akşener’e ilettiği “işbirliği” teklifi, İYİ Parti’nin Genel İdare Kurulu’nda değerlendirilmiş, teklife hayır yanıtı verilmişti.

Sözcü yazarı Aytunç Erkin o toplantıda masaya yatırılan iki haritayla ilgili bir yazı kaleme aldı.  Oylama öncesi hukukçu Ahmet Zeki Üçok’un tarafından GİK üyelerine il il “işbirliği olursa ne olur olmazsa ne olur”u sunumu yapıldı. Üçok “31 Mart 2024 Yerel Seçimleri Olası Sonuç Senaryoları Analizi” başlıklı o sunumda GİK üyelerine iki harita gösterdi…

İttifak olmazsa 2024 Yerel Seçimleri’ndeki tabloyu gösteren harita.

Bu haritaya göre İYİ Parti bir ilçede, CHP dört il ve 131 ilçede, AKP-MHP ittifakı 67 il 762 ilçede, HEDEP de 10 il 80 ilçede belediye başkanlığı kazanıyor. İkinci harita “CHP-İYİ Parti ittifakı yapılarak seçime girilirse ne olur”a yanıt veriyor.

Sunuma göre, seçim ittifakı yapılırsa Türkiye haritası böyle görünüyor.

Bu haritaya göre İYİ Parti yedi il, 55-85 ilçede, CHP 18 il 189 ilçede, AKP-MHP 46 il 620 ilçede, HEDEP 10 il 80 ilçede belediye başkanlığı kazanıyor. Toplamda CHP-İYİ Parti 25 il ve 260’a yakın ilçede ipi göğüslüyor.

Aytunç Erkin’in aktardığına göre sunumda sonra Ahmet Zeki Üçok, “İş birliği olmazsa ülke Tayyibistan olur”  değerlendirmesi yapıyor. GİK toplantısında gizli yapılan oylamayla CHP’nin işbirliği teklifine hayır kararı 14’e karşı 35 oyla verilmişti.

Erkin’in aktardığına göre oylama sonrasında söz alan İYİ Parti Antalya Milletvekili Uğur Poyraz, “Peki bir ay sonra CHP yeniden bir teklifle gelirse ne yapacağız” diye soruyor. Meral Akşener, “Hayır! Kesinlikle son kararımız” yanıtını veriyor.

Özel’den İYİ Parti’nin kararı sonrası yerel seçim çıkışı: Milletimizle ittifak yapacağızÖzel’den İYİ Parti’nin kararı sonrası yerel seçim çıkışı: Milletimizle ittifak yapacağız

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.