İYİ Parti’de yaprak dökümü: Ensarioğlu da topun ağzında

Diyarbakır’daki Şeyh Sait bulvarı tartışmasına katılan İYİ Partili Salim Ensarioğlu hakkında partisi disiplin süreci başlattı. Aynı gün İBB Grup Başkanvekili İbrahim Özkan da işbirliği tartışması sonucu görevinden istifa etti.

Siyaset 12 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

Diyarbakır’da kayyum yönetimindeki Büyükşehir Belediyesi yapılacak yeni yola Şeyh Sait Bulvarı adını vereceğini duyurmuş, gazeteci Fatih Altaylı programında karara tepki göstererek, “Sözde yerli ve milli bir iktidarımız var. Türkiye’ye karşı İngilizlerle işbirliği yapıp daha Türkiye kuruluş aşamasındayken isyan etmiş, bu ülkeyi yıkmaya, bölmeye çalışmış bir haysiyetsiz, bir şerefsizin adını, bir rezilin adını bir bulvara veriyorsunuz. Şeyh Said İsyanı diye bir isyan var. Yani o zaman yarın bir bulvara Öcalan bulvarı adını verecek misiniz?” demişti.

Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren ise sosyal medya hesabından Altaylı hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını bildirmişti.

Tartışma kısa sürede siyasetin de gündemi oldu. AK Partili Galip Ensarioğlu “Şeyh Sait bölgede herkesin değer verdiği bir isim” dedi. MHP Tokat Milletvekili Yücel Bulut ise “Şeyh Said bulvarı olmaz, olsa olsa, Şeyh Said çıkmazı olur” demişti.

İYİ Partiden istifa eden vekil: Oyumu Erdoğan’a verdimİYİ Partiden istifa eden vekil: Oyumu Erdoğan’a verdim

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Salim Ensarioğlu da tartışmaya sosyal medya hesabından katıldı.

Şeyh Said’e yönelik ithamları şiddetle reddettiğini söyleyen Ensarioğlu “Bu tür ithamları ifade edenler toplumsal kutuplaşmayı derinleştirmek dışında herhangi bir amaca hizmet etmeyenlerdir. Biz toplumun tüm değerlerine saygı ve hürmeti bir hafıza barışı olarak görüyoruz” dedi.

Beddiüzzaman Said Nursi ve Seyyid Rıza’nın mezar yerlerinin açıklanması gerektiğini belirten Ensarioğlu şöyle devam etti:

“Anılan değerlerin mezar yerleri aleni bir değer iken devlet sırrı diye ifadelendirilmesi akla ziyan olmakla beraber hafıza barışına hizmet etmemektedir. Ülkemizde öncelikli olarak bir hafıza barışından başlanıp huzur ikliminin kalıcı olarak sağlanmasının tüm kesimlerin dahli ile mümkün olabileceği inancının kırılmasına müsaade etmeyeceğimizi ilgili taraflar bilmelidir. Ayrıca bu inancı taşıyan ilgili kamuoyunun taşıdığı bu inancını daha yüksek bir sesle dile getirmesini temenni ediyorum.”

Ensarioğlu’nun paylaşımını alıntılayarak duyurdu

İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, Mehmet Salim Ensarioğlu‘nun Şeyh Said ile ilgili açıklamaları nedeniyle Meral Akşener’in talimatıyla disipline sevk edildiğini duyurdu.

Ensarioğlu’nun paylaşımını alıntılayan Zorlu bu sözleri kabul etmediklerini söyledi, “Ensarioğlu’nun İYİ Parti’nin kuruluşundaki temel değerlerini ve bugüne kadar sürdürdüğü siyasi mücadele ve tutumunu yok sayan bu açıklamasını asla kabul etmiyoruz” dedi.

Ensarioğlu’nun disipline sevk edildiğini söyleyen Zorlu’nun açıklaması şöyle:

“İstanbul Milletvekili Sayın M. Salim Ensarioğlu’nun İYİ Parti’nin kuruluşundaki temel değerlerini ve bugüne kadar sürdürdüğü siyasi mücadele ve tutumunu yok sayan bu açıklamasını asla kabul etmiyoruz. Milli mücadelenin ruhuna ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu iradesinin ortaya koyduğu tarihi ve milli gerçeklere aykırı paylaşımını reddediyoruz. Böyle bir anlayışın partimizle hiç bir ilişkisi yoktur ve bundan sonra da olamayacaktır. Söz konusu paylaşımla alakalı, genel başkanımızın talimatlarıyla, gereken disiplin süreci ivedilikle başlatılmıştır.”

Salim Ensarioğlu İYİ Parti Başkanlık Divanı’nda Ortadoğu Politikaları Başkanı olarak görev yaptı. Türk siyasetinin tecrübeli ismi Ensarioğlu 51-52 ve 54. hükümetlerde devlet bakanı olarak görev aldı. Salim Ensarioğlu 2018’de de İYİ Parti Diyarbakır milletvekili adayı olmuş, seçilememişti.

Salim Ensarioğlu hakkında başlatılan disiplin sürecinde devam ederken, İYİ Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Mustafa Gürban, Ensarioğlu’nun sözlerine atıf niteliğinde dikkat çekici bir paylaşımda bulundu.

Aynı gün bir de işbirliği istifası

İYİ Parti’nin İBB Grup Başkanvekili İbrahim Özkan’ın da aynı gün CHP ile işbirliği sözleri sebebiyle görevinden istifası istendi. CHP ile İYİ Parti’nin ittifakında kritik isimlerden olan Özkan önce partiden istifa etmekle ilgili henüz karar vermediğini söyledi. Daha sonra sosyal medya hesabından bir paylaşımda bulunarak “Genel Başkan Meral Akşener’in talebi doğrultusunda İBB İYİ Parti Grup Başkan Vekilliği görevinden istifa ediyorum” dedi.

Özkan’ın istifası ile ilgili haberin detaylarını buradan okuyabilirsiniz.

Seçimlerden beri yaprak dökümü sürüyor

İYİ Parti’den geçen aylarda Eskişehir Milletvekili İdris Nebi Hatipoğlu istifa etmiş, AK Parti’ye katılmıştı.

Ankara Milletvekili Adnan Beker de partiden istifa etmiş, sonra yaptığı açıklamada seçimde Cumhurbaşkanı Erdoğan’a oy verdiğini söylemişti.

Beker’in ardından Sakarya Milletvekili Ümit Dikbayır disipline sevk edilerek ihraç edildi. İstanbul Milletvekili Ayşe Sibel Yanıkömeroğlu da CHP ile işbirliği yapmama kararının ardından partisinin kuruluş amacı ve ilkelerinden uzaklaştığını belirterek istifa ettiğini açıkladı. Ensarioğlu da ihraç edilirse İYİ Parti’nin Meclis’te 39 sandalyesi kalmış olacak.

Bu isimlere ek olarak eski İYİ Parti Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz parti üyeliğini sonlandırdığını, eski İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Bahadır Erdem de partisinden istifa ettiğini açıklamıştı.

İYİ Parti'de istifa yağmuru sürüyor: Bir vekil daha ayrıldıİYİ Parti’de istifa yağmuru sürüyor: Bir vekil daha ayrıldı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.