Kılıçdaroğlu ve Özel arasında ‘ayağa kalkma’ polemiği

Eski CHP lideri Kılıçdaroğlu TBMM yeni yasama yılı açılışında Erdoğan geldiğinde CHP'nin ayağa kalkmasına "Biz CHP’liler yalnızca halk için ayağa kalkarız" diyerek tepki gösterdi. CHP lideri Özel'den yanıt ise gecikmedi.

Siyaset 2 Ekim 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

14 Mayıs 2023 genel seçimlerinde lider değişikliği yaşayan CHP, 31 Mart’ta yerel seçimlerinden birinci olarak çıktı. Bu 47 yıl sonra bir ilkti. Özel liderlik değişiminin yaşandığı kurultayda ‘değişim’ sloganını kullanmıştı. 31 Mart seçimleri sonrası CHP’de, iktidara bakışta da ‘değişim’ yaşandı. ‘Normalleşme’ dendi ve Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la görüştü. Hatta bu ziyaret selefi Kılıçdaroğlu’nun da tepkisini çekti. Ancak görüşme Erdoğan’ın iade-i ziyaretiyle ikinci basamağa ulaştı. Ancak bu görüşmeler sonrası iki parti arasında sert tartışmalar yaşandı. Öyle ki ‘normalleşme bitti mi’ soruları gündeme geldi. Dünkü TBMM açılışında ise başka bir ‘normalleşme’ daha yaşandı.

Uzun zamandır CHP’li vekiller Meclis açılış törenine katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan için ayağa kalkmıyordu. Bu yasama yılında farklı davrandılar. Erdoğan genel kurula girdiğinde CHP grubu ayağa kalktı ama alkışlamadı. Gruptaki birkaç milletvekili ayağa kalkmayı reddetti. Meclis odasında da 21 vekil vardı. Onlar ayağa kalkmamak için genel kurula hiç katılmadı.

Erdoğan’ın gelince ayağa kalkılmasına eski CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’ndan da tepki geldi. Kılıçdaroğlu CHP’nin geleneklerinde devlete sahip çıkmanın olduğunu belirtse de Erdoğan’ın tarafsız ve yeminine sadık biri olmadığını söyledi. Kılıçdaroğlu ”Biz anayasayı tanımayanlara, Meclis’in meşruiyetine gölge düşürenlere saygı duymayız. Biz CHP’liler yalnızca halk için ayağa kalkarız; yoksulluğa mahkum edilen emekliler için, yatağa aç giren çocuklar için ayağa kalkarız” dedi.

Kılıçdaroğlu’nun açıklaması şöyle: ”Devlet tehlikede ise kurtarmak yine en başta Cumhuriyet Halk Partisi’nin görevidir. Her mikrofon gördüğünde partimize ve muhalefete hakaret eden zat anlamalıdır ki, cumhurbaşkanı tarafsız olmalıdır. Yeminini ‘namusu ve şerefi’ üzerine gerçekleştirmiştir. Fakat yeminine sadık kalmamış, toplumun kutsal değerleri ile adeta dalga geçmiştir. Bugün ortada ne tarafsız bir cumhurbaşkanı görebiliyoruz ne de yeminine sadık birisi. CHP, onun yaptığı hukuksuzlukların noteri değildir ve olmayacaktır da. Biz, anayasayı tanımayanlara, Meclis’in meşruiyetine gölge düşürenlere saygı duymayız. Biz CHP’liler, yalnızca halk için ayağa kalkarız; yoksulluğa mahkum edilen emekliler için, yatağa aç giren çocuklar için ayağa kalkarız. Hakları gasp edilen KHK’lılar için, cezaevinde iradesine ipotek konulan Hatay halkı için ayağa kalkarız. Milletten çalınan 128 milyar doların hesabını sormak için, yine milleti soyan 5’li çeteye dur demek için ayağa kalkarız. Halka, anayasaya, rejime saygısı olmayan kimse bizden saygı beklemesin. Bugün, yurtsever ve milletperver duruşlarıyla partimizi gururlandıran bütün milletvekillerini saygıyla selamlıyorum.”

Özel’den yanıt gecikmedi: Parti terbiyeme uymaz

CHP lideri Özgür Özel, TBMM yeni yasama yılının açılışı nedeniyle düzenlenen resepsiyonda Kılıçdaroğlu’nun açıklamaları soruldu.

Özel “Bu açıklamanın cevap verecek bir kısmı var. Onun yeri bu yüce çatı değil. Parti içi bir meseleye burada cevap vermem, ama cevap verecek bir kısmı var. Onun belki bir gün vadeli alabilirsiniz yanıtını” dedi.

Kılıçdaroğlu’nun “CHP gerçekten sadece halk için ayağa kalkar” sözüne katıldığını belirten Özel şunları söyledi:

“31 Mart seçimlerinden sonra, geçmişe şöyle bir baktığınızda bir yerel seçimden sonra ilk miting ne zaman yapılmış diye yıllarca mitingler yapılmazken, emekliler için ayağa kalktık biz Ankara’da, emekçiler için ayağa kalktık Gebze’de. Tarımdaki sorunları duyduk, Rize’de çay üreticileri için ayağa kalktık, Gaziantep’te fıstık üreticileri için, Hayrabolu’da buğday üreticileri için, Fındık üreticisi için Giresun’da ayağa kalktık. Manisa’da tarımın bütün sorunları için ayağa kalktık. Atanmayan öğretmenler için ayağa kalktık. Yani biz aslında halk için neredeyse yerel seçim zaferinden sonra hiç oturmadık.

5 Kasım sürecine giderken de bugüne gelirken de çizgimizde bir milim sapma yok. Dün böyle dediğimizi ertesi gün başka türlü yapmıyoruz. Normalleşme kelimesi bana ait. Birileri ‘yumuşama’ diyordu bir ara. Ne oldu? Yumuşama diyen var mı? Bugün Sayın Bahçeli’nin DEM ile normalleşmesini herkes gördü mü? Türkiye’nin buna ihtiyacı var mı yok mu? O yüzden biz ne dediğimizi de ne yaptığımızı da biliyoruz. Millet de bunu takdir etti, 47 yıl sonra bizi birinci parti yaptı. Millet bunu takdir etti, Türkiye’de Adalet ve Kalkınma Partisinin 22 yıllık süreçte ilk kez önüne geçildi, öyle böyle önüne geçilmedi, Türkiye nüfusunun yüzde 65’ini, ekonomisinin yüzde 80’ini temsil eden alanlarda CHP’li belediye başkanlığı var. Ne yaptığımızı biliyoruz ve inanılmaz derecede toplumsal karşılığı var. Olmasa bu grup böyle arkamızda olur mu? Bugünkü gibi olur mu? Kolay bir şey mi yapıyoruz? O yüzden içim çok rahat. Ama bahsettiğiniz tweetin cevap verilmesi gereken diğer kısmına benim burada yanıt vermem parti terbiyeme uymaz. O yüzden o sonraya kalsın.”

Gerçekten yeni bir dönem mi başlıyor? CHP Erdoğan'ı ayakta karşıladı, Bahçeli DEM Parti'yle tokalaştıGerçekten yeni bir dönem mi başlıyor? CHP Erdoğan’ı ayakta karşıladı, Bahçeli DEM Parti’yle tokalaştı

Kılıçdaroğlu 'gizli protokol' yok dedi, Ümit Özdağ ilk kez belgeyi yayınladıKılıçdaroğlu ‘gizli protokol’ yok dedi, Ümit Özdağ ilk kez belgeyi yayınladı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.