Kılıçdaroğlu için vahim anket: Türkiye’nin yüzde 92’si, kendi seçmeninin neredeyse yarısı başarısız buluyor

PanaromaTR'nin anketinden çıkan sonuçlara göre Erdoğan'ı başarısız bulanların oranı yüzde 61 iken Kemal Kılıçdaroğlu'nu başarısız bulunanların oranı ise yüzde 93. Üç büyükşehir belediye başkanı arasında tek başarılı bulunan ise Yavaş oldu.

Siyaset 9 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

PanaromaTR’nin ağustos ayı içinde yaptığı Türkiye’nin gündemine ve risk analizine dayalı anketinde çarpıcı sonuçlar çıktı.

Mayıs ayındaki seçimlerden galibiyetle çıkan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın performansını ankete katılanların yüzde 61.5’i başarısız buluyor. Yani ankete katılan 5 kişiden 3’ü Erdoğanı başarısız olduğu görüşünde.

Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı olan Kemal Kılıçdaroğlu’nun durumu ise daha vahim boyutta. Seçimlerde Kemal Kılıçdaroğlu’na oy veren seçmenlerin yüzde 92,8’i Kemal Kılıçdaroğlu’nu başarısız buldu. CHP’li seçmenin ise yüzde 43’ü Kemal Kılçdaroğlu’nu başarısız görürken, yüzde 48’i ise Kemal Kılıçdaroğlu’nu başarılı buldu.

Mehmet Şimşek başarısız bulundu

Ankette Fahrettin Koca, Hakan Fidan ve Mehmet Şimşek’in performansları da değerlendirildi. Üç bakan arasında yüzde 53,9’la en başarılı bakan Fahrettin Koca çıktı. Büyük umutlarla Maliye ve Hazine Bakanı olarak atanan Mehmet Şimşek ise ankete katılanların yüzde 50,5 tarafından başarısız bulundu.

Halkın gündeminde başlıca iki sorun ise ekonomi ve göçmenler. Katılımcıların yüzde 84.4’ü ekonominin kötüye gittiği görüşünde. Bu durum Ak Parti seçmeninde de kendini gösteriyor. Ak Parti seçmeninin yüzde 56,8’i ekonominin kötüye gittiğini düşünüyor. MHP seçmeninin ise yüzde 65,7’si bu görüşü savunuyor.

HDP göçmen karşıtlığında Ak Parti’yi geçti

Türkiye’nin en önemli ikinci sorunu olarak görülen göçmenler konusunda ise Türkiye genelinde  bir mutabakat net olarak görülüyor. Katılımcıların yüzde 81’i Türkiye’nin göçmen politikasını yanlış buluyor. Göçmen karşıtı söylemleri doğru bulanların oranı ise yüzde 57,6  iken, HDP seçmeni, MHP seçmenine göre göçmen karşıtı söylemi daha doğru buluyor. Partilere göre göçmenlere en ılımlı yaklaşan parti ise Ak Parti.

 Tek başarılı bulunan Mansur Yavaş

Ankara, İstanbul ve İzmir’de büyükşehir belediye başkanlarının performanslarıyla ilgili de çarpıcı sonuçlar var. Bu 3 şehir içinde il bazında tek başarılı bulunan belediye başkanı Mansur Yavaş çıktı. Ekrem İmamoğlu İstanbul  genelinde yüzde 56.2 başarısız bulunurken, Tunç Soyer ise İzmir genelinde yüzde 38,7 başarısız bulunuyor. PanoramTR’nin anketine göre Türkiye genelindeki HDP seçmenlerinin yüzde 77’si Mansur Yavaş’ı başarılı bulurken, Ekrem İmamoğlu’nu başarılı bulan HDP seçmeninin oranı ise yüzde 75.2.

Atatürkçü ve milliyetçiler yüzde 51’i geçiyor

Ankete katılanların siyasi kimlikleri de Türkiye’de değişen seçmen profili analiz etmek açısından önemli. Ankete katılanların kendilerini tanımladıkları siyasi kimlikler şöyle:

Yüzde 27’si Atatürkçü, yüzde 6,7’si demokrat, yüzde 8,4 islamcı, yüzde 1,6 liberal, yüzde 19,7 milliyetçi, yüzde 15 muhafazakar, yüzde 10 sosyal demokrat, yüzde 5 sosyalist, yüzde 4,8 ülkücü.

Bu oranlar Atatürkçü, milliyetçi ve ülkücülerin toplamının yüzde 51 geçmekte olduğunu gösterdi.

Meral Akşener belki de doğrusunu yapıyordurMeral Akşener belki de doğrusunu yapıyordur

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.