Kılıçdaroğlu: Ortadoğu’da dışlanan bir Türkiye konumuna geldik

CHP lideri Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında Türkiye'nin son yıllarda Ortadoğu'da güç kaybettiğini dile getirirken, "Türkiye Ortadoğu'da yaşanan sorunlarda ilk sorunu çözecek ülke olarak akıllara gelirdi. Bugün geldiğimiz noktada Türkiye güven veren bir ülke olmaktan çıktı" dedi.

Siyaset 24 Ekim 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında açıklamalarda bulundu. Daha önce Türkiye’nin Ortadoğu’da saygın bir ülke olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, “Ortadoğu halkları bize imreniyor. Ama bizim ülkenin yöneticileri de Ortadoğu’nun kralları gibi olmak istiyor. Türkiye, geçmişte sorunları çözmeye talip olmazdı, davet edilirdi. Sözü dinlenen bir Türkiye’den Ortadoğu’da dışlanan bir Türkiye konumuna geldik” dedi.

Gazeteci Timur Soykan “Adliye’de rüşvet çarkı” haberinde İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Uçar’ın Hakimler ve Savcılar Kurulu’na göndererek adliyedeki rüşvet çarkını anlattığı yazısını gündeme getirmişti. Daha sonra bu habere erişim engeli getirildi. Gazeteci Barış Terkoğlu da dün hapistekilerin Anadolu Adliyesi’nde yeni bir mahkeme kurulacağını ve başkanının kim olacağını herkesten önce öğrendiğini yazdı.

Geçen haftaki grup konuşmasında da bu konuya değinen Kılıçdaroğlu, “İstanbul’da bir cumhuriyet başsavcısının Ankara’ya yazdığı bir dilekçeyi gündeme getirmiştim ve yargı içinde çeteler oluştuğunu söylemiştim. Bir savcı yargının içinde çeteler oluştuğunu söylüyorsa bıçak kemiğe dayandı demektir. Dün Barış Terkoğlu, Cumhuriyette köşesinde yazmıştı. Diyor ki, ‘Hapishanede bile bu çeteler, Anadolu Adliyesi’nde hangi hakimin geleceğini bile biliyorlar. Düşünebiliyor musunuz, yargının içine düştüğü durumu.

Ben Yenikapı mitinginde demiştim, Camiye, adliyeye, kışlaya siyaseti sokmayın. Başkan vekili arkadaşlarıma söyledim, erişim engeli getirilen konuşma metinlerini TBMM Genel Kurulu’nda okunacak ve meclisin tutanaklarına geçilecek. Bunlar zavallı adamlar. Sanıyorlar ki, Biz erişim engeli getirdik, Kılıçdaroğlu bir şey yapamayacak. Sizin feriştahınız da gelse bizi susturamaz. Adaleti bu memlekete getireceğiz. Muhalefette olsak da getireceğiz bu memleketi” dedi.

Kılıçdaroğlu: Ülkemizde yabancı asker postalı istemiyoruzKılıçdaroğlu: Ülkemizde yabancı asker postalı istemiyoruz

Türkiye güven veren bir ülke olmaktan çıktı

İsrail’le Filistin arasında devam eden çatışmalara değinen Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

“Adaleti sadece kendimiz için istemiyoruz. Bütün dünya için istiyoruz. Kendilerini uygar dünyanın bir parçası olarak ilan eden sözde yöneticiler Filistin için ne yapıyor. İki bini aşkın çocuk katledildi. 5 bini aşkın insan hayatını kaybetti. Hastane bombalanır mı? Bunun bütün dünyanın gözü önünde yapılması 21. yüzyılı için en büyük ayıplardan biridir. Netanyahu için söylüyorum; onlar gider hastaneyi de bombalarlar.

Geçmişte Türkiye, Ortadoğu’nun en güven veren bölgesiydi. Türkiye Ortadoğu’da yaşanan sorunlarda ilk sorunu çözecek ülke olarak akıllara gelirdi. Bugün geldiğimiz noktada Türkiye güven veren bir ülke olmaktan çıktı. Bir sorun çıktığı zaman Türkiye’nin kapısını çalarlardı. Son yıllarda Türkiye bu güveni kaybetti. Bizimkiler bağırıyorlar, ‘Biz gelip arabulucu olalım mı’ diye. Kimse bu sesi duymuyor. Çünkü Türkiye artık güven veren bir millet olmaktan çıktı. Dışişleri Bakanlığı’nın attığı her adımın tartışılması lazım. İç ve dış politikayı bir arada tutmayın dedim. Onlar kalktılar, dış politikayı iç politika gibi kullanmaya başladılar. Kalktık ta Mısır ile kavga etti. Ortadoğu’nun yüzünü bize dönmesi demek kadın-erkek eşitliğine dönmesi demektir”

Orta Doğu’da dışlanan bir Türkiye konumuna getirdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ABD’ye verdiği tepki üzerinden eleştiren Kılıçdaroğlu “Ortadoğu halkları bize imreniyor. Ama bizim ülkenin yöneticileri de Ortadoğu’nun kralları gibi olmak istiyor. Türkiye, geçmişte sorunları çözmeye talip olmazdı, davet edilirdi. Sözü dinlenen bir Türkiye’den Ortadoğu’da dışlanan bir Türkiye konumuna geldik. Türkiye dış politikada güven veren ülke olmaktan çıktı. Dış politikanın milli olması lazım.

Amerika iki uçak gemisi gönderdi. Erdoğan bağırıyor, ‘ABD nere, Akdeniz nere.’ Erdoğan’a sormaz mıyım? Senin damadının Amerikan gemisinde ne işi var? İkili oynamayacaksınız, dürüst ve namuslu olacaksınız. Evet, ‘Neden o gemi oraya gidiyor?’ diyebilirsin ama damadına da bakacaksın” diye konuştu.

Yabancı asker postalı istemiyoruz

Kılıçdaroğlu TBMM’den geçen Irak- Suriye tezkeresindeki “yabancı askerlerin Türkiye’de bulunması” ifadesine yönelik eleştirilerine devam etti:

“Eğer iktidar kendi askerine ordusuna güvenmeyip başka askerleri çağırıyorsa o iktidarın bu ülkeye vereceği hiçbir şey yoktur. Gittiğiniz her yerde anlatın cumhuriyetin 100. yılında yabancı askerleri bunlar Türkiye Cumhuriyeti devletine çağıracaklar. Neymiş terörle mücadeleymiş. Bu topraklarda yabancı asker postalı istemiyoruz. Cumhuriyetin 100.yılını büyük bir coşkuyla kutlamalıyız, koşmalı oynamalıyız. Toplumun her kesimi bu duyarlılığı paylaşmalı. Çiftçisinden barosuna, sanatçısına kadar. Sevincimizi paylaşmalıyız. 100 yıl önce kurduk, ikinci yüzyılımıza adım atıyoruz demeliyiz. Başta Mustafa Kemal Atatürk ve bu yolda şehit olanlara Allahtan rahmet diliyoruz. Onlar Türkiye’yi var eden insanlardır.”

100. yıl kutlamalarının iptaline tepki

Türkiye’nin Katar’daki Doha Büyükelçiliği’nin düzenleyeceği Cumhuriyet Bayramı kutlamalarının, Filistin’de yaşananlar gerekçe gösterilerek ertelenmesine tepki gösteren CHP lideri, “Büyükelçi Cumhuriyeti kutlamayı ertelemiş, ama kendisi gitmiş düğüne. Fotoğrafa baktım bu elçi olamaz. İki eli önünde süt dökmüş kedi gibi duruyor. Vallahi bu büyükelçi olamaz dedim. Telefon ettim bu kim diye. Türkiye’de dışişleri bakanlığını bu hale getirirseniz saygınlığımıza gölge düşürmüş olursunuz” dedi.

Yaşasın 100. Yılın kutlayan Cumhuriyet Halk Partisi

Kılıçdaroğlu Cumhuriyetin 100. Yılı kutlamaları için “Bizim belediyelerimizin olduğu her yerde her yer bayrağımızın renginde kırmızı beyaz olacak ve Cumhuriyetin 100.yılı şenlik havasında turnuvalarla, konserlerle, yürüyüşlerle kutlanacak. Yani Cumhuriyet Halk Partisi 100. yılımızı coşkuyla halkımızla birlikte kutlayacak. Yaşasın Cumhuriyet, Yaşasın Türkiye Cumhuriyeti, Yaşasın 100. yılını kutlayan Cumhuriyet Halk Partisi” dedi.

Kılıçdaroğlu’ndan tezkere sorusu: Kim bu yabancı askerler?Kılıçdaroğlu’ndan tezkere sorusu: Kim bu yabancı askerler?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.