Kılıçdaroğlu’ndan Özel’e ‘Türkevi’ salvoları: CHP rüşveti aklayacak bir parti değildir

Kılıçdaroğlu Türkevi önünde ''Türkiye, ABD'de rüşvet vermeye ihtiyaç duyacak bir ülke değil'' diyen Özel'i isim vermeden hedef aldı. Kılıçdaroğlu ''CHP, rüşveti aklayacak bir parti değildir'' dedi.

CHP’nin kurumsal sorumluluğu, iktidarla normalleşme adı altında yapılan yanlışlıklara göz yummak, işlediği suçlara ortak olmak değildir!

Siyaset 29 Eylül 2024

New York’taki Türk Evi, Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği ve New York Başkonsolosluğu’na ev sahipliği yapan önemli bir diplomatik yapı. Manhattan’ın merkezinde Birleşmiş Milletler Genel Merkezi’nin karşısında yer alan bina, Türkiye’nin uluslararası arenadaki varlığını simgeliyor. Bina ilk satın alındığı 1977’de küçük bir yapıydı. Yeniden yapılıp 2021’de kullanıma açılan yeni bina ise 171 metre yüksekliğiyle New York’un en büyük gökdelenleri arasında.

Son yıllarda bina Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve hükümetten yetkililerin ABD temaslarının merkezi olmuş durumda. Dört gün öncesine kadar BM Genel Kurulu için ABD’de olan Erdoğan da birçok görüşmesini bu binada yaptı.

Rüşvet iddiaları…

Bina üç gün önce ise ‘rüşvet’ iddialarıyla gündemdeydi. Bu iddialar hakkında aralarında yolsuzluk ve rüşvet dahil beş konuda suçlamaların yöneltildiği New York Belediye Başkanı Eric Adams’la ilgili iddianamede geçiyor. 57 sayfalık iddianamenin önemli bir bölümünü Türk iş insanları ve bir Türk yetkiliyle bağlantılı suçlamalar oluşturuyor. Savcı Damian Williams, Adams’ın bu kişilerden aldığı hediyelerin ve seyahat indirimlerinin 100 bin doların üzerinde olduğunu belirtti. Erdoğan’ın ülkeden ayrılmasından bir gün sonra açıklanan iddianamede bu hediyeler karşılığında, Adams’ın New York’taki 36 katlı Türkevi binasıyla ilgili gerekli yasal düzenlemeler için ‘devreye girdiği’ belirtiliyor. Konuyla ilgili ayrıntı haberimiz için tıklayın.

Özgür Özel: Türkiye, ABD’de rüşvet vermeye ihtiyaç duyacak bir ülke değil

Sosyalist Enternasyonal toplantısı için New York’ta bulunan CHP Genel Başkanı Özgür Özel de iddianamenin tartışıldığı saatlerde Türkevi’ni ziyaret etti. Türkevi binası için ‘hepimiz için bir gurur kaynağı’ diyen Özel, CHP olarak bundan sonra ABD’de yapacakları programları ve temasları Türkevi’nde gerçekleştirmek istediklerini söyledi.

Özel burada gazetecilerin ‘rüşvet’ iddialarıyla ilgili sorusunu şöyle yanıtladı: “Burada böyle bir bina yapılırken Türkiye ABD’de rüşvet vermeye ihtiyaç duyacak bir ülke değil. Böyle bir acziyet içinde değil. Böyle bir şeye kalkışmak, niyet etmek falan Türkiye Cumhuriyeti devletini temsil eden kimseye yakışmaz. Ben bunları yakın yere koymam. Ama böyle bir binanın, hepimizin gurur duyduğu böyle bir binanın kazandırılması sürecinde bir jest gördüysek fazlasını ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’ne tahsis edilen o muhteşem alan için yapmışızdır. Bunun parayla pulla ölçülecek bir tarafı yok. Güçlü müttefiklik ilişkileri bunu gerektirirdi zaten.”

Kılıçdaroğlu: CHP rüşveti aklayacak bir parti asla değildir

Dün ise bir önceki CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’ndan bu açıklamaya tepki geldi.

Kılıçdaroğlu isim vermeden Özel’i şöyle eleştirdi: ”Erdoğan Hükümeti ve kurduğu ‘Saray’ düzeninin adı Türkiye Cumhuriyeti Devleti değildir! Cumhuriyet Halk Partisi rüşveti aklayacak, rüşvet verenleri devlet olarak isimlendirecek ve bu çarka payanda olacak bir parti asla değildir. Halkın büyük umutlarla sıkı sıkıya bağlandığı CHP’nin kurumsal sorumluluğu, iktidarla normalleşme adı altında yapılan yanlışlıklara göz yummak, işlediği suçlara ortak olmak değildir! ‘O fakir, canı bedeninde oldukça’ değil de ‘Mal varlığını araştırırız’ diye tehdit edildiğinde deneni yapar! Çocuklarının vakıfları Amerika’da neler yapmış, mal varlıkları ne kadarmış? Muhammed Ali’nin çiftliğini kim satın almış? Halkbankası üzerinden neler yapılmış? Asli görevimiz bu soruları sormaktır. Son nefesime ve gücümün son noktasına kadar, arsızın, hırsızın, hak-hukuk tanımazların, mafyaların-uyuşturucu baronlarının, tiranların ve karunlaşan haydutların karşısında, milletimin ve partimin tam yanındayım. Bugün normalleşme adı altında bizlere AKP’nin hatalarına göz yummamızı isteyenlere duyururuz ki; şafağın söktüğü, güneşin battığı yerdeyiz ve Mücadele edeceğiz…”

Eski genel başkan seneler önce ABD gezisinde TÜRGEV ve Ensar Vakfı’nın ortak faaliyet yürüttüğü TURKEN Vakfı önünde video çekmişti. Kılıçdaroğlu, Erdoğan ve ailesinin yurtdışına kaçmak için iki vakıf aracılığıyla ABD’ye para transferi yaptığını iddia etmişti.

TURKEN ile Türkevi’nin resmi bir bağlantısı bulmuyor. Ancak adresleri birbirine yakın. Buna rağmen sosyal medyada Özel ve Kılıçdaroğlu’nun ABD gezileri üstünden kullanıcılar ‘iki farklı tavır’ yorumları yapmıştı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.