Kılıçdaroğlu’nun bir günü | İç Anadolu’da büyük kalabalıklar topladı, iktidara milliyetçilik üzerinden yüklendi

Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu dün öğlen saatlerinde sırasıyla Kırşehir ve Kırıkkale’de miting yaptı. İki şehirde de gündem ekonomik sorunlar ve sığınmacı sorunu oldu. Kılıçdaroğlu iktidara milliyetçilik üzerinden yüklendi. Kılıçdaroğlu’nun son durağı ise Antalya’ydı.

Siyaset 8 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı

14 Mayıs seçimlerine bir haftadan az kala Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun mitingleri devam ediyor.

Kılıçdaroğlu öğlen saatlerinde İç Anadolu çıkarması yaptı. AK Parti’nin güçlü olduğu, Millet İttifakı’nın ise vites yükselttiği Kırşehir ve Kırıkkale’de mitinglere katılımın oldukça yüksek olduğu görüldü.

Miting öncesinde Neşet Ertaş’ın mezarını ziyaret eden Kılıçdaroğlu’nun Kırşehir’deki adresi Cacabey Meydanı’ydı. Kırıkkale’de ise Kılıçdaroğlu’nu Cumhuriyet Meydanı ve meydana çıkan ara sokakları dolduranlar karşıladı.

Kemal Kılıçdaroğlu Kırşehir mitinginden önce Neşet Ertaş’ın mezarını ziyaret etti

Kırşehir’de vatandaşlara seslenen Kılıçdaroğlu, Suriyeli sığınmacılarla ilgili “Sizin için emek harcayacağız, beşli çeteler için değil. Türkiye yol geçen hanına döndü. Bütün sınırlarımız delik deşik. 3 milyon 600 bin Suriyeli var. Söz verdim, en geç 2 yıl içinde bütün Suriyeli kardeşlerimizi Suriye’ye uğurlayacağız” diye konuştu.

Bölgeyle ilgili vaatlerini de sıralayan Kılıçdaroğlu “Köylerde sadece öğretmen, imam değil, ziraat teknikeri de olacak, veteriner hekim de olacak. Buraların hayvancılık konusunda ne kadar önemli ve değerli olduğunu biliyorum. Bay Kemal unutmaz, sözünün arkasında durur. Sözünün eridir. Biz Orta Anadolu’yu demiryollarıyla Mersin ve İskenderun limanına ve Karadeniz’e bağlayacağız” dedi.

Kırıkkalelilere vaatlerini sıraladı

Kılıçdaroğlu Kırşehir’in ardından gittiği Kırıkkale’de de bölgeye ilişkin “Makine Kimya Enstitüsü Kurumu’na gerekli yatırımlar yapılsaydı Kırıkkale Ankara’dan sonra bu bölgede en büyük yatırım yapılan illerden biri olurdu. Kadınları yok sayıyorlar. Size en ağır hakaretleri yaptılar. Hiçbir kadın bu ülkede sahipsiz olmayacak. Her kadının yanında sosyal devlet olacak. Okullarda beslenme çantası sona erecek. Sosyal devlet bütün evlatlarımızın karnını doyuracak” sözlerini sarf etti.

Kılıçdaroğlu kapanan belde belediyeleri var için referandum sözü verdi ve “Siz istiyorsanız açacağız istemiyorsanız açmayacağız” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu burada milliyetçilik üzerinden iktidara yüklendi ve şöyle konuştu:

“Şimdi bir de milliyetçiğimi sorguluyorlar. Milliyetçilik kutuplaşma yapmamaktır. Bizim iki kırmızı çizgimiz var; bayrağımız ve vatanımız. Bizim milliyetçiğimiz buranın Kırıkkale’nin entegre savunma sanayi merkezi olmasıdır. 1940’lı yıllarda Türkiye dünyaya uçak ihraç eden ülkelerden biriydi.

Bize neden terör örgütünün adını söylemiyorsun diyorlar. Girin Milli Savunma Bakanlığı’nın internet sitesine aynısını diyoruz. Biz de bölücü terör örgütü diyoruz. Altı oktan biri zaten milliyetçilik, siz kim milliyetçilik kim. Biz milliyetçi değilmişiz, Süleyman Şah Türbesi’ni bizim toprağımızdan kaçırdılar, biz tekrar eski yerine götüreceğiz.

Hududu yol geçen hanına çevirdiler. Bay Kemal’in size sözü var en geç iki yıl içinde Suriyelileri ülkelerine uğurlayacağız. Avrupalılarla anlaşma yapmışlar Suriyeliler oraya giderse anında iade ediyorlar. Çözeceğiz hepsini çözeceğiz.”

Kılıçdaroğlu mitingin sonunda dün  FETÖ firarisi Cevheri Güven’in Youtube hesabından videosu paylaşılan Ali Yeşildağ’ın iddialarına da değindi. Kılıçdaroğlu, “Dün Ali Yeşildağ diye birisi sosyal medyada malum bunlar saraya çok yakın insanlar, 1 milyar avro götürdüğünü söylüyor. Şimdi bunu yasaklıyorlar niye konuştun diye. Yav yapmaları gereken bu adam yalan söylüyorsa hemen savcılığa bildireceksin doğrusu nedir araştıracaksın. Ama konuşmasın istiyorlar. 418 milyar dolar götürdüler. 418 milyar doların tamamını getireceğim” dedi.

Antalya mitingine Erzurum olayları damga vurdu

Kemal Kılıçdaroğlu’nun dünkü üçüncü durağı Antalya oldu. Antalya Millet Buluşması’na Ekrem İmamoğlu’nun Erzurum’da uğradığı taşlı saldırı damga vurdu.

“Olayları germek istiyorlar. Toplumu birbirine kışkırtmak istiyorlar. Bunların bazı adamları var. Sinan Ateş’in katilleri de o çerçevede. Onlar da torbacılar. O torbacıların da ne olduğunu ben gayet iyi biliyorum. Hiç endişe etmeyin, Sinan Ateş’in katillerini yakalayacağım, kulaklarından tutup yargının önüne çıkaracağım. Gaffar Okan’ın katillerini de yakalayacağım, kulaklarından tutup yargının önüne çıkaracağım” diyen Kılçdaroğlu “Bizi birbirimize düşürmek ve gerginlik yaratmak istiyorlar. Gerginlikten kaçınacağız. Gerginlik yapamayacağız. Şunun şurasında 4-5 gün kaldı. Bakın olayları germek istiyorlar. Bir kişi terör örgütünden medet umamaz. Terör örgütünden medet umar hale geldiler. Yazılar olsun onlara gerçekten. Yazıklar olsun” dedi.

Kılıçdaroğlu, “Oradaki provokasyonlar, Erzurumlu kardeşlerimi çok üzdü. O konuda pek çok telefon da aldık. Erzurumlu böyle değil ama bir avuç kişi yaptı. Yapanları da, yaptıranları da biliyoruz. Bir yerlerden medet umuyorlar. Acaba ne olur da biz iktidarı bırakmayız diye bir arayışın içindeler” diye konuştu.

Antalyalılar’a “Değişime hazır mısınız? Değiştirecek miyiz? Eski köhnemiş zihniyeti değiştirecek miyiz? Halkın iktidarını iktidara getirecek miyiz?” diye soran Kılıçdaroğlu, “Şöyle bir laf ediyorlar; Kılıçdaroğlu’nu seçerseniz gelecek Rusya ile kavga edecek, Rusya’dan turistler gelmeyecek. Bunların halini size anlatıyorum. Sandığa gideceksiniz, dersini vereceksiniz. Biz Mustafa Kemal Atatürk’ün felsefesine inanmış bir insanız. Yurtta barış, dünyada barıştır. Barıştan, huzurdan daha güzel ne olabilir. Bereketten daha güzel ne olabilir. Herkesi kucaklayacağız. Herkes turist olarak bizim ülkemize elini kolunu sallayarak gelecek” dedi.

İktidara gelmeleri halinde bütün sosyal yardımları kesecekleri iddiasına da yanıt veren Kılıçdaroğlu, “Sosyal yardımları aile destekleri sigortasını kurarak, sağ elin verdiğini sol el görmeyecek mantığı içinde yapacağız. Hiç kimse endişe etmesin. Bizim belediye başkanlarımız, onlara da diyorlardı, sakın ha bunlara oy vermeyin, gelince yardımları keserler. Tam tersi oldu. Belediye başkanlarımızı yaptığı yardımların sayısı 4 kat arttı” diye konuştu.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.