CHP, seçimlerde ülkede en çok seçmenin olduğu İstanbul’a broşür bile gönderememiş!

CHP’nin Ataşehir ilçe kurultayında itiraf gibi eleştiri: Kılıçdaroğlu’nun ‘İstanbul’u alan Türkiye’yi alır’ dediği Mayıs seçimleri sürecinde CHP’nin İstanbul ilçe örgütlerine neredeyse bir ay broşür bile gönderemediği ortaya çıktı.

Siyaset 7 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı

CHP’de değişim tartışmalarıyla başlayan kurultay sürecinde, mahalle kurultaylarının bitmesinin ardından ilçe kurultaylarına geçildi. Burada delege sayısının çokluğuyla İstanbul ayrı bir önem taşıyor. Dün Beylikdüzü, Zeytinburnu, Gaziosmanpaşa, Ataşehir ve Tuzla’da ilçe kurultayları yapıldı.

Biz Ataşehir ilçe kurultayını takip ettik. Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekleyenlerin açık ara önde olduğu Ataşehir’de lüks bir otelin salonunda kurultay yapıldı. Mevcut İlçe Başkanı Celal Yalçın’ın tek liste ile aday olduğu kurultayda Celal Yalçın tekrar ilçe başkanlığına seçildi.

Belediye başkanı ağırlığı

Saat 10’da başlanacağı açıklanan kurultay 12’ye doğru başladı. Biz 10’da kurultayın yapılacağı yere gittik. Delege ve partililerden oluşan yaklaşık bin kişi salonu doldurmuştu. Otelde yapmanın avantajıyla serin bir salon, çay ve kahve sınırsızdı. CHP’nin güçlü olduğu ilçelerden biri Ataşehir olduğundan İmamoğlu ve değişimi savunan ekibin adayını merak ettim. Ancak delegeler tek liste olduğunu söyleyince şaşırdım. Bunun nedeninin ise Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezi’nin Kemal Kılıçdaroğlu’nu desteklemesine bağlı olduğunu söylediler. Bir delege, belediye başkanlarının delege üzerindeki gücünü  ilginç bir şekilde tarif etti:

“AKP 20 yıldır iktidar. Bizim üyelerimiz devlette iş bulamıyor. Tek iş bulabildikleri yer belediyeler oldu artık. Abartmıyorum bana İstanbul’dan 3 belediye versin parti, genel başkanlığa aday olurum. Genel başkan olmasam bile iyi oy alırım.”

Ataşehir’de de Battal İlgezdi etkisi açık olarak fark ediliyordu.  Battal İlgezdi, CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç’la beraber kurultay salonuna geldi. Onun arkasındaki arabada ise mevcut ilçe başkanı ve aday olan Celal Yalçın geldi. Celal Yalçın mı aday, Battal İlgezdi mi ikisini de tanımayan birisi karıştırırdı.

Ali Öztunç’u divan başkanı yaptılar. Ali Öztunç yaptığı konuşmada iktidar yanlısı medya üzerinden partinin yıpratıldığını söyleyerek, parti içi meselelerin kurultayda konuşulmasını istedi.
Ataşehir ilçe kurultayı Kemal Kılıçdaroğlu ekibinin yığınak yaptığı bir yer haline geldi. CHP genel merkezinde yapılan belediye başkanları toplantısında Ekrem İmamoğlu ile sert bir tartışmaya giren Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu, Kılıçdaroğlu’nu destekleyen Berhan Şimşek gibi isimler de kurultaya katılmıştı.

Değişimciler yok gibiydi

İmamğolu’nu destekleyenlerden CHP İstanbul Milletvekili Ali Gökçek oradaydı. O da kurultay başlamadan gitmişti. Kurultay başladıktan sonra İmamoğlu’nun İstanbul il başkanı adayı olarak adı geçen Onursal Adıgüzel salona geldi. Delegeye hitaben bir konuşma yapan Onursal Adıgüzel, değişim ve ideolojik hiçbir eleştiri yapamadan CHP’nin genel seçimlerde İstanbul’da aldığı oy üzerinden yerel seçimlerde birlik ve beraberlik içinde olunursa bu oyunun alınacağının altını çizdi. Ancak İmamoğlu ekibinden birisi gibi değil, sıradan bir üye gibi konuştu.

Bektaşi fıkrasıyla yanıt

Kurultayda CHP’nin Ataşehir Kurucu İlçe Başkanı Kaya Uluyılmaz’la karşılaştım. Deprem sonrası Hatay’da tanışmıştık. Hoş sohbet bir insandır. “Atadan deden partili” denilen CHP’lilerden. CHP genel sekreter yardımcılığına kadar da yükseldi. Yakasından hiç çıkarmadığı Atatürk rozetiyle kurultaya gelmişti. “Kaya abi kimi destekliyorsun” sorusuna Bektaşi fıkrası ile cevap verdi:
“Bektaşiye iki şişe şarap vermişler ve ‘Hangisi iyi’ diye sormuşlar. İlk şarabı içmiş ve ikincisini içmeden ‘ikincisi daha iyi” demiş. ‘Yahu içmeden nasıl bildin’ demişler, o da “İlkinden daha berbatı olamaz’demiş. Bizimkisi de o misal.”

Kaya Uluyılmaz’ın düşüncesi özellikle Ekrem İmamoğlu’nun Engin Altay, Bülent Tezcan, Tekin Bingöl gibi isimlerle yapılan Zoom toplantısının ortaya çıkmasından sonra yaygınlaşmış durumda. Başta Battal İlgezdi, Berhan Şimşek ve ilçe başkanı yaptıkları konuşmada “Partide kendi akrabalarını, arkadaşlarını danışmanlarını milletvekili yapan, belediye başkanı yapan ve parti yönetiminde yer alan kişilerin” nasıl değişim yapacağının altını çizerek delegeye sordular.

Özel olarak konuştuğum delegeler de bu tezi destekler açıklamalar yaptı. “İmamoğlu yeni isimlerle bir çıkış yapsaydı, daha farklı bir rüzgar estirebilirdi görüşü” Ataşehir kongresinde yaptığımız özel sohbetlerde de hakim düşünceydi.

Kurultayı izlemeye gittik skandalla karşılaştık

İlçe Başkanı Celal Yalçın konuşmasında Kemal Kılıçdaroğlunu sonuna kadar destekleyeceğini söyleyerek safını net olarak belli etti. Ancak Celal Yalçın  yaptığı konuşmada “Genel seçim süreci başladığında İstanbul ilçe örgütlerinde 25 gün parti broşürü genel merkez tarafından gönderilmedi. 25 gün örgütlerde parti broşürü yoktu” dedi.

Ben bunu duyduğumda kulaklarıma inanamadım ve yanlış anlayabilirim diye arkamda oturan kişiye sorarak teyit ettim. Yine inanamadım. CHP İstanbul İl Başkanlığı’ndaki kaynaklarımı aradım onlar da “Evet seçim sürecinde materyal sorunu yaşandı” diyerek ilçe başkanını teyit ettiler.

Türkiye’nin en büyük ikinci partisi ve iktidara alternatif parti olan CHP, Türkiye’nin en büyük şehrinde 25 gün parti broşürü dağıtamamış. Diğer illerin durumu nedir bilmiyorum.

Sol değer dediler blok liste istediler

Kurultayda söz alan delegelerin hemen hepsi partinin sol değerlere dönmesi konusunda konuşmalar yaptı. Diğer partilere verilen 39 milletvekilliğini eleştirdi. Öte yandan sol ve demokrasi vurgusu yapan delegeler kurultaya blok liste ile girilmesi önerisini de oy çokluğuyla kabul etti.

‘Benim sorumluluğum yüzde 1’

En çok Battal İlgezdi’nin konuşması merak ediliyordu. Değişim tartışmalarının başlamasıyla birlikte Kemal Kılıçdaroğlu’ndan yana tavır koyan Battal İlgezdi önce belediyede yaptığı projeleri anlattı ve herkesin merak ettiği değişim meselesine geldi. Battal İlgezdi İmamoğlu ile yaptığını öne sürdüğü diyaloğu anlatarak “Belediye başkanları toplantısında İmamoğlu’na ‘Bu değişim nedir bana da anlatabilir misiniz’ dedim. O da ‘ Ben de bilmiyorum’ dedi’ diye konuştu. Genel seçimlerin kaybedildiğini vurgulayan Battal İlgezdi “Burada bütün sorumluluğu genel başkana yüklemek büyük vefasızlık ve vicdansızlık. Genel başkanın sorumluluğu yüzde 30, Ekrem İmamoğlu’nun sorumluluğu yüzde 30, Mansur Yavaş’ı sorumluluğu yüzde 30 benim sorumluluğum da yüzde 1” dedi.

Örgütçü lider eksikliği

Kavga gürültü olmadan biten kurultayda değişim meselesi de seçim muhasebesi de detaylı olarak masaya yatırılamadı. Yaptığım sohbetlerde ve dinlediğim konuşmalarda CHP’de iki ana sorun net olarak görülüyor. Birincisi demokrasi sorunu; bunu tüzük değişikliğiyle çözeceklerini söylüyorlar. Ancak paranın her şeyi yönettiği yerde tüzükle çözülecek kadar küçük bir sorun olarak durmuyor. CHP’deki ikinci ve bence de en önemli sorun ise örgütçü bir lidere olan ihtiyaç. CHP büyük bir örgütsel yapıya sahip. Ancak bu örgütü ayağa kaldıracak, bir örgütçü lider eksikliğini her geçen gün daha çok yaşıyor.  Mevcut ve ortaya çıkan isimler de bunu karşılamaktan şimdilik uzak.

MYK bugün toplanıyor

14 ve 28 Mayıs seçimlerinde istediği sonuçları alamayan CHP, kurultay süreci devam ederken partinin Merkez Yürütme Kurulu’nun (MYK) bugün toplanacağı duyuruldu.

Kurul, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında saat 13.00’te toplanacak.

CHP’de yeni oluşturulan MYK, ilk iki toplantısını haziran ayı içerisinde gerçekleştirmiş ve kongre süreci başlatılmıştı.

Öte yandan; Olağan Kurultay öncesi il ve ilçelerde kongreler de devam ediyor.

Kurultay sırasında ilçe başkanı adayı hayatını kaybetti

CHP’nin Etimesgut ilçesinde düzenlediği kongre toplantısında İlçe Başkanı adayı Faruk Özdemir kalp krizi geçirdi.

61 yaşında olan ve kalp hastası olduğu öğrenilen Özdemir’in durumu sağlık ekiplerine bildirildi. Etimesgut ilçesinde özel bir hastaneye kaldırılan Özdemir’e 20 dakika boyunca kalp masajı uygulandı, ancak tüm çabalara rağmen kurtarılamadı.

Acı haberi alan sevdikleri ve partililer hastane önünde toplandı.

Özdemir’in vefat haberinin ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

“Yol arkadaşımız Faruk Özdemir’i kaybetmenin derin üzüntüsü içindeyiz. Partimizin Etimesgut İlçe Kongresi’nde geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitiren Faruk Özdemir’e Allah’tan rahmet, ailesine, yakınlarına ve tüm sevdiklerine başsağlığı ve sabır diliyorum. Başımız sağ olsun!”

 

CHP'nin İstanbul mahalle kongrelerini izledik: 36 kişiyle 22 delege seçildiCHP’nin İstanbul mahalle kongrelerini izledik: 36 kişiyle 22 delege seçildi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.