Komisyonun adı: CHP’li Emir’in şartı var, DEM ise Kurtulmuş’u işaret etti

TBMM'de kurulacak komisyona dair konuşan CHP Grup Başkanvekili Murat Emir ''Bu komisyonun adında demokrasi ve adalet mutlaka olmalıdır" dedi. DEM'li Koçyiğit ise "Meclis Başkanı'nın bu konuda bir formülasyonu var. Bize de ilettiler. Öyle bir formülasyon bizi tatmin eder" diye konuştu.

Siyaset 4 Ağustos 2025
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

İktidarın “Terörsüz Türkiye” diye adlandırdığı yeni çözüm süreci kapsamında TBMM’de kurulacak komisyona dair konuşan CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, ”Bu komisyonun adında demokrasi ve adalet mutlaka olmalıdır. Çünkü demokrasi ve adalet olmaksızın Türkiye’deki kardeşliği, toplumsal barışı inşa etmemiz, kalıcı bir şekilde yerleştirmemiz olanaksızdır” dedi.

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin çağrısıyla başlayan süreç, PKK’nın silah bırakma töreninin ardından Meclis’te komisyon kurulmasıyla devam ediyor. Komisyonun adının ne olacağına yönelik tartışmalar da sürüyor.

TBMM’de bugün açıklamalarda bulunan CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, komisyon isminin çok önemli olduğunu ifade etti.

Emir, açıklamada şunları söyledi:

“Komisyonun adı çok önemlidir. Bu komisyonun adında demokrasi ve adalet mutlaka olmalıdır. Çünkü demokrasi ve adalet olmaksızın Türkiye’deki kardeşliği, toplumsal barışı inşa etmemiz, kalıcı bir şekilde yerleştirmemiz olanaksızdır. Türkiye’nin bütünü için 86 milyon için tüm illerimiz için tabii Kürt sorununu gören, tespit eden, anlayan, çözümüne dönük demokratik adımları atmaktan çekinmeyen ama bütün bunları yaparken tüm Türkiye’ye de demokrasi öneren, tüm Türkiye’deki demokrasi çıtamızı yükseltmeyi öneren, aynı zamanda içinde bulunduğumuz 19 Mart yargı darbesini bertaraf edecek. Aynı zamanda Anayasa Mahkemesi kararlarının ihlal edilmesini ortadan kaldıracak, seçilmişlerin cezaevinde tutulmasını ortadan kaldıracak bir süreci başlatmak zorundayız.

Bizim demokrasi eşitlik ve toplumsal mutabakat gibi bir önerimiz var ama bizim için demokrasi ve adalet olmazsa olmazımızdır. Demokrasi ve adalet kavramlarının mutlaka bu isim içerisinde olması gerekir. Bizim önerimiz toplumsal demokrasi adalet ve toplumsal mutabakat.”

Emir, CHP’ye yönelik eleştirilere de “Bizim o komisyondaki varlık sebebimizin birisi de Cumhuriyetin temel kolonlarına kimseyi dokundurtmamaktır. Bu konuda herkesin içinin rahat olması ve bir algı yanıltmasına maruz kalmamasını özellikle rica ederim” yanıtını verdi.

Nitelikli çoğunluk açıklaması

Emir, nitelikli çoğunluk tartışmasına ilişkin de şunları ifade etti:

“51 kişi Burada bir tereddüt yok. Anayasayı bilen hiç tüzüğü bilen herkes bu konuda yani hemfikir olacaktır ki biri bir bir sandalyenin ilgili parti tarafından doldurulmamış olması onları yok varsaymaz o koltuk orada boş durur hatta belki gereğinde İyi Partili arkadaşlar da eğer süreçle ilgili kaygıları giderilirse gelip oturabilirler. Dolayısıyla burada nitelikli çoğunluktan kasıt toplam sayının salt çoğunluğu geçen bir sayı olmasıdır anayasada 4’te 3 de var, 5’te 3 devar .Bizim tercihimiz 3’te 2’dir, burada bir tartışma yok. Dolayısıyla ama bunu da müzakere edeceğiz ama bizim ısrarla üzerinde duracağımız rakam 3’te 2’dir ”

DEM’in tavrı ne?

Meclis’teki komisyona dair konuşan Gülistan Kılıç Koçyiğit, sürecin şeffaf olması, mutabakata varılmış noktalarda toplumun bilgilendirilmesinin önemli olduğunu ifade etti. Koçyiğit komisyonun ismi için Meclis Başkanı’nın bir formül ürettiğini, bunun yarın gerçekleşmesi beklenen komisyon toplantısında dile getirileceğini açıkladı.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Meclis Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, güncel gelişmelere ilişkin Meclis’te bir basın toplantısı düzenledi.

“Bir komisyon adı formülasyonuna biz de sıcak bakarız”

Süreç kapsamında kurulması beklenen komisyona işaret eden Gülistan Kılıç Koçyiğit, tüm siyasi partilerin komisyonda yer almasını istediklerini söyleyerek, bu yönlü çağrısını yineledi. Komisyonun isminin ne olacağına dair soruyu da yanıtlayan Gülistan Kılıç Koçyiğit, şu ifadeleri kullandı:

“Bir komisyon adı formülasyonuna biz de sıcak bakarız. Aslında Meclis Başkanı’nın bu konuda bir formülasyonu var. Bize de ilettiler. Muhtemelen yarın bunu komisyon toplantısında da dile getireceklerdir. Öyle bir formülasyon sanırım bizi de tatmin eder.”

“Kapalı yönleri de olacak”

Komisyonun henüz kurulmadığını ancak komisyona ilişkin usul ve esasların ne şekilde olacağına dair AK Partili bazı isimlerin sarf ettiği sözleri doğru bulmadıklarını belirten Gülistan Kılıç Koçyiğit sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sonuçta komisyon var, komisyonun bir hukuku var ve komisyon bunu kendisi karar altına alacaktır. Tabii ki her partinin kendi görüşü ya da önerisi orada olacak ve bir mutabakat sağlanacağına inanıyoruz. İşin doğası gereği şöyle bir şeyi kabul etmek zorundayız: yüzde yüz basına kapalı, yüzde yüz basına açık bir formülasyon çok mümkün görünmüyor. Sonuçta bazı bilgilendirmeler olacak. MİT gelecek bilgilendirecek, belki Milli Savunma gelecek bilgilendirecek. O anlamıyla kapalı olmasının daha faydalı olacağı bölümleri, kesimleri illa ki olacaktır. Ama bu şeffaf olmayacağı anlamına gelmiyor.”

“Şeffaf olmalı”

Koçyiğit, “Burada komisyonun kapalı ya da açık olmasından ziyade sürecin şeffaf olması, topluma anlatılması çok daha kıymetlidir” sözlerinin altını çizdi:

“O anlamıyla günün sonunda kapalı olma kararı da alınabilir. Ama toplumun üzerinde mutabakata varılmış şekilde bilgilendirilmesi; bütün komisyon bileşenleri ya da komisyon sözcüsü, Meclis Başkanı tarafından toplumun bilgilendirilmesinin çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Yoksa komisyonu gündelik ‘o bunu dedi, bu onu dedi’, ‘o komisyonda şöyle yaklaştı’ gibi polemiğe çeken tartışmaları kamuoyuna yansıtmak,  kamuoyunun da kafasını karıştıran bir tarzın çok sonuç alıcı olmayacağını biz de belirtmek isteriz.”

Komisyonun ilk toplantısı yarın 11.00’de gerçekleşecek. Bu toplantı öncesi de TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Grup Başkanvekilleri ile bugün TBMM’de bir araya geldi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.