Kürt siyasetinin 13’üncü partisi doğdu, gözünü soruşturmalara açtı

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi dün ‘özgürlük için yeniden’ sloganıyla ‘yenilenmeye’ gitti. Partinin ismi Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) olarak değişti, yeni yöneticileri seçildi. Kongrede açılan pankartlar için ise jet soruşturma başlatıldı.

Siyaset 16 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

Meclis’te temsilinin 33’ü yılında Kürt hareketi geleneğinden gelen 12’nci parti kuruluşunu ilan etti. 14 Mayıs Genel Seçimleri’ne girmeyen HDP adaylarını Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (YSP) listelerinden göstermişti ama ‘yeni parti’ tartışması uzun süredir devam ediyordu. YSP Ankara’da yapılan dünkü kongrede Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) ismini aldı.

Partinin adının tabandan gelen “Partiye Kürt siyasi hareketini temsil eden siyasi parti isimlerini çağrıştıran bir isim konmalı” yönündeki talepler doğrultusunda değiştirildiği öğrenildi.

1990’da Halkın Emek Partisi (HEP) ile başlayan Kürt siyasi hareketi, Özgürlük ve Eşitlik Partisi (ÖZEP), Özgürlük ve Demokrasi Partisi (ÖZDEP), Demokrasi Partisi (DEP), Demokratik Halk Partisi (DEHAP) ve Halkın Demokrasi Partisi (HADEP) ve Özgür Toplum Partisi (ÖTP) ile 2000’li yıllara geldi. 

2005’te kurulan Demokratik Toplum Partisi (DTP) ile Ak Partili yıllarda adından çokça söz ettiren Kürt siyasi hareketi, 2010’lu yıllarda  Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile yükselişe geçti ve tarihindeki en yüksek oyu aldı. Son seçimlerde, hakkında açılan kapatma davası süren HDP, seçime kuruluşu tamamlanan  Yeşiller Ve Sol Gelecek Partisi ile girdi.

Yeşil Sol Parti’nin dün yapılan Olağan Kongresinde, isim değişikliği yapıldı. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) ismini alan yeni partide de eş başkanlık sistemi sürecek. Bu model BDP ile başlamıştı. HEDEP’in eş genel başkanları da Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları ile Siirt Milletvekili Tuncer Bakırhan oldu. Önceki adıyla Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (YSP) 14 Mayıs’ta yüzde 8,82 oyla 61 milletvekili çıkarmıştı. Hatimoğlu ve Bakırhan bu milletvekillerindendi.

Demirtaş’tan mesaj var

HEDEP’in kuruluşuna başka birçok ismin yanı sıra tutuklu eski HDP Eş başkanı Selahattin Demirtaş da mesaj gönderdi. Demirtaş eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Selçuk Mızraklı ile birlikte gönderdiği mesajında “Kongremizin başarılı olması dileğiyle tüm katılımcıları, delegeleri, dostlarımız ve kongreye gelemeyen halkımızı yürek dolusu hasretle selamlıyor, özgür yarınlarda görüşebilmeyi ümit ediyoruz” dedi.

Öcalan posteri için soruşturma ve gözaltı

Kongrede sahneye çıkan maskeli iki kişi PKK’nın lideri Abdullah Öcalan’ın posterini açtı. Güvenlik güçleri posteri açıp kaçmaya çalışan iki kişiyi gözaltına aldı. Ankara Valiliği ise “kongrede bölücü terör örgütü lehine slogan atılması ve elebaşısının posterinin açılması eylemleriyle ilişkili olarak” Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının talimatları doğrultusunda toplam dört kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Seçime bu adaylarla gidildi

Kongrede eş genel başkanlıklar için sadece Yeşil Sol Parti Adana Milletvekili Tülay Hatımoğulları Oruç ile Yeşil Sol Parti Siirt Milletvekili Tuncer Bakırhan aday gösterildiler. Yaklaşık 800 delegenin oy kullandığı kongrede oyların büyük çoğunluğunu alan Oruç ve Bakırhan eş genel başkanlar oldu.

Kongrede eş genel başkanların yanı sıra 80 üyeli Parti Meclisi ile Merkez Disiplin Kurulu ve Uzlaşma kurulu üyeleri belirlendi. Daha önce HDP yönetiminde yer alan Ebru Günay, Tayip Temel, Mehmet Rüştü Tiryaki’nin de aralarında bulunduğu isimler HEDEP Parti Meclisi listesinde de yer aldı.

Yönetim yenilendi, HDP’li isimler de yönetimde

80 kişilik Parti Meclisi şu isimlerden oluştu: Aysel Batyar Önsel, Bahattin Karaman, Hülya Kavuk, Öztürk Türkdoğan, Berdan Öztürk, İbrahim Akın, Perihan Pakize Sinemillioğlu, Berkat Kar, İdil Uğurlu, Recep Demirci, Beybün Aslan, İlknur Birol, Sami Evren, Beyza Zeyno Bayramoğlu, Kemal Bülbül, Selçuk Odabaşı, Burcugül Çubuk, Kerem Fırtına, Selda İlgöz Kocayiğit, Bülent Uyguner, Livan Orman, Sema Koç, Cabbar Leygara, Lütfü Kaya, Semiha Şahin, Canan Çalağan, Mahfuz Güleryüz, Semra Kıratlı, Canan Kebenç Özkan, Mediha Yüksel, Senem Eriş, Cemile Turhallı Balsak, Mehmed Ali Yavuz, Serhat Eren, Derya Arslan, Mehmet Bozgeyik, Servin Kararkoç, Diyadin Fırat, Mehmet Rüştü Tiryaki, Several Ballıkaya Çelik, Ebrü Günay, Mehmet Saltoğlu, Sevtap Akdağ Karahalı, Edanur İbrahimoğlu, Melis Emine Tantan, Sezai Temelli, Elif Bulut, Metin Kılıç, Sinem Seven, Emirali Türkmen, Muhammed Ayten, Şakire Şeyda Ataş, Ender İmrek, Murat Gökdağ, Tayip Temel, Evgil Türker, Murad Mıhçı, Tülay Korkutan, Fatma Çelik, Musa Piroğlu, Umut Vedat Açar, Fatma Koçyiğit Öner, Naciye İskender, Ümit Küçükbayatlılı, Funda Buyruk, Nevroz Şanlı, Ünal Yusufoğlu, Haci Erdemir, Nuray Özdoğan, Vedat Çınar Altan, Halime Bayram, Onur Hamzaoğlu, Vezir Coşkun Parlak, Hatice Betül Çelebi, Ömer Görünmek, Yüksel Mutlu, Hatice Doğan, Hülya Ateş, Özlem Gündüz, Özcan Teker.

Merkez Disiplin Kurulu: Cumhur Ege, Garip Kandemir,  Zeynep Nilgün Salmaner, Emine Akyazılı, Hüseyin Gözen, Eylem Arzu Kayaoğlu, Tülay Kılınç.

Uzlaşma Kurulu: Aylin Hacaloğlu, Ayşe Erdem, Nevzat Onuk, Ayşe Elif Ela Hasanoğlu, Mehmet Salih Yıldız.

HDP'den 'merkez' ve esneklik' vurgusu: Temsili ve orta sınıf siyaset biçimine sıkıştıkHDP’den ‘merkez’ ve esneklik’ vurgusu: Temsili ve orta sınıf siyaset biçimine sıkıştık

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.