Kurtulmuş anayasa turunda: Üç partiyi Meclis’te ziyaret etti

TBMM Başkanı Kurtulmuş yeni anayasa arayışı ve konuyu görüşmede mutabakata varmak için ziyaretler yapıyor. Dün CHP'yi ziyaret eden Kurtulmuş'un bugünkü adresi de Saadet Partisi, İYİ Parti ve DEM Parti oldu.

Siyaset 2 Mayıs 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Numan Kurtulmuş DEM Parti'yi ziyaret etti.

Cumhur İttifakı yeni anayasa için kolları sıvadı ve partilerden de destek istiyor. Can Atalay nedeniyle Yargıtay ve AYM arasında çıkan kriz sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yargıdaki bu sorunların yeni anayasayla çözülebileceğini söylemiş ve AK Parti’li yöneticiler de bu doğrultuda açıklama yapmıştı. Bu arada MHP 100 maddelik bir anayasa taslağı bile hazırladı. Son olarak CHP lideri Özgür Özel ile Erdoğan arasındaki görüşmede de anayasa değişikliğinin gündeme gelmesi bekleniyor. Çünkü Erdoğan CHP’nin de yeni anayasaya destek vermesini umduklarını dile getirmişti ama Özel ‘önce mevcut yasaya uyun’ cevabını vermişti.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ise yeni anayasa için parlamentodaki partileri ziyaret ediyor. Dün CHP ile maratona başlamıştı, bugün DEM Parti, İYİ Parti ve Saadet Partisi’nin misafiri oldu. İlk olarak DEM Parti’yi ziyaret eden Kurtulmuş Eş Genel Başkanlar Tülay Hatımoğulları Oruç ve Tuncer Bakırhan ile görüştü. Görüşme yaklaşık 45 dakika sürdü.

Numan Kurtulmuş (sağda), DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları Oruç (ortada) ve Tuncer Bakırhan’ı (solda) Meclis’teki parti grubunda ziyaret etti.

Görüşme sonrası açıklama yapan Kurtulmuş süreci açık, şeffaf, demokratik bir şekilde sürdürme taleplerini ilettiklerini söyledi ve “Bizim temennimiz TBMM’de çok büyük bir çoğunlukla, siyasi partilerin üzerinde uzlaşabileceği bir anayasa çalışmasının ortaya konulması ve bunun da Meclis’te kabul edilmesidir” dedi.

Tülay Hatimoğulları Oruç da 12 Eylül anayasasının değişmesi ve demokratik anayasa yapımına Türkiye’nin ihtiyacı olduğunu düşündüklerini aktardı. Ayrıca Oruç “Bu dönemde elbette bir yol temizliğine ihtiyaç var. Türkiye’de bir demokratik anayasa yapım sürecini inşa edebilmek için mevcut baskı sürecinin, anti demokratik sürecin ortadan kalkması, Anayasa, AİHM hükümlerinin, kararlarının uygulanması gerekir” diye konuştu. 1 Mayıs’ta AYM kararına rağmen Taksim’in yasaklandığını da anımsatan Oruç “Böylesi bir zeminde anayasa yapım sürecinin zorluklarının olabileceğinin altını çizdik. En geniş yelpazedeki toplumsal bir mutabakatla bütün hakların anayasal güvence altına alındığı bir zeminde bir anayasa yapım sürecinin açılması elbette bizler açısından da önemli” dedi.

Daha sonra Saadet Partisi’ni ziyaret eden Kurtulmuş görüşme sonrası “Yapıcı, olumlu bir görüşme yaptığımızı ve bundan sonra da diğer siyasi partilerle görüşmeleri tamamladıktan sonra usul, yöntem belirleyerek, muhtemelen önümüzdeki ekim ayı gibi, bu işin muhtevasına ilişkin tartışmalara başlanabileceğini görüyorum” açıklaması yaptı.

Saadet Partisi Grup Başkanı Selçuk Özdağ anayasa değişikliği meselesine ilişkin Kurtulmuş’un teklifini gruplarında değerlendireceklerini söyledi. Özdağ “Vermiş olduğumuz soru önergelerinde dahi Anayasa, bakanlara ’15 gün içinde cevap vermeniz gerekir’ diyor. Cevap vermiyorlar. Cevap vermedikleri zaman, Anayasa çiğnendiği zaman ne olması gerekiyor? Bir cezai müeyyidesinin olması gerekiyor. Var mı, var ama uygulanmıyor. O zaman uygulanabilecek şeyleri yapmamız gerekiyor. Bununla ilgili olarak da çalışmalar yapılmasında fayda var” dedi.

Numan Kurtulmuş, İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu’nu Meclis’teki parti grubunda ziyaret etti.

Bu görüşmenin ardından Kurtulmuş’un son durağı İYİ Parti oldu. Kurtulmuş İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu’nu Meclisteki parti grubunda ziyaret etti. Dervişoğlu görüşme sonrası “İYİ Parti olarak, sistem yürürlüğe girmeden önce sistemden kaynaklı sorunlara işaret ederek, siyasi yolculuğumuzu sürdürdük ve yakın takvim içerisinde de sistemi tahkim edecek yeni düzenlemelere geçit vermeyeceğimizi ifade ettik. Parlamenter demokratik sistem arayışımız da devam ediyor. Şayet TBMM’de bu yönde bir anayasa değişikliği durumu söz konusu olur ise o zaman onu değerlendirmeye açık buluruz. Sayın Meclis Başkanımız, görevi münasebetiyle tarafsızdır. Söylediklerimi kendisine cevap saymasın. Ülke için temennilerini ve dileklerini ifade ediyor, bir ihtiyaca işaret ediyor ama Türkiye’nin öncelikli başka sorunları da var. Bu anayasa değişikliği tartışmalarının öncelikli sorunları da gölge altında bırakmaması lazım, konuşulamaz hale getirmemesi lazım” dedi.

Ziyaret turunu sonlandıran Kurtulmuş da genel bir açıklama yaptı ve şöyle dedi:

“Özgür, demokratik, çağdaş ve çoğulcu bir anayasanın yapılması için parlamentoda bir zemin mevcuttur. Bundan en iyi şekilde istifade ederek sonuç alınmasının doğru olduğu kanaatindeyim. ‘Bu parlamento kurucu bir parlamento değildir ve anayasa yapamaz’ fikri kabul edilemez. Bu parlamento, milletin doğrudan doğruya oylarıyla seçilmiş bir parlamentodur. Eğer yeterli sayıyı bulursa anayasa değişikliğini gerçekleştirebilir.

Yaptığım ziyaretlerde siyasi partilerin ön yargısız şekilde bu konuya yaklaşmalarından dolayı bir memnuniyet duyuyorum” diyen Kurtulmuş, “Türkiye, Cumhuriyet’imizin ikinci asrında 28. Dönem TBMM’ye yakışan yeni bir anayasayı hazırlayarak ya da çok kapsamlı bir anayasa değişikliği yaparak milletimizin ihtiyacı olan konulara cevap verebilecektir. Bundan sonra inşallah daha evvel de ifade ettiğim gibi, sadece grubu bulunan siyasi partiler değil parlamentoda temsil edilen diğer siyasi partilerin de görüşlerini alacağız.”

Üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve yargı camiasının da görüşlerinin alındığı açık ve şeffaf bir süreci yürüteceklerini dile getiren Kurtulmuş, yeni anayasa çalışmalarının, milletin beklentilerine cevap verecek bir üslup, yöntem ve içerikle sonuçlanmasını ümit ve temenni ettiğini söyledi.

Adalet Bakanı yeni Anayasa konusunda iyimser: Herkes mutabıkAdalet Bakanı yeni Anayasa konusunda iyimser: Herkes mutabık

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.