Meclis, başkanını seçti: Numan Kurtulmuş

TBMM yeni Meclis başkanını seçti. Toplam 7 adayın yarıştığı seçimi Ak Parti ve MHP’nin ortak adayı Numan Kurtulmuş kazandı. CHP’nin “Tarafsız olursa destekleriz” dediği Kurtulmuş, ilk açıklamasında partisinin “Türkiye Yüzyılı” söylemini kullandı.

Siyaset 8 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) yeni yasa dönemi hazırlıklarını tamamlıyor. TBMM Başkanlığı için 2 Haziran’da başlayan adaylık başvuruları sona erdi. Genel Kurul, dün geçici Meclis Başkanı Devlet Bahçeli başkanlığında saat 14.00’te toplandı.

TBMM Genel Kurulu’ndaki oylamada ilk iki turda adaylar yeterli oyu alamadı. 3’üncü tur oylamasında ise Numan Kurtulmuş 321, Tekin Bingöl 160, Tülay Hatimoğulları Oruç 51, Cihan Paçacı 43, Mustafa Yeneroğlu 15, Serap Yazıcı Özbudun 21, Can Atalay 4 oy aldı. 5 oy da geçersiz sayıldı.

Numan Kurtulmuş, Meclis Başkanlığı görevini geçici olarak yapan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’den görevi devraldı.

Adaylığı kabul gördü ama ismi okunmadı

Türkiye İşçi Partisi’nin başkan adayı tutuklu Hatay Milletvekili Can Atalay’ın ismi, oy pusulalarında yer aldı. Ancak Atalay’ın ismi, Meclis Başkan adaylarının sıralandığı anonsta okunmadı.

Atalay’ın isminin okunmaması, Genel Kurul tutanaklarına da yansıdı. TİP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, Genel Kurul’da, “Can Atalay’ı okumadınız” diye itiraz etti.

Gezi Davası tutuklusu avukat Can Atalay’ın durumundaki son gelişmeleri bu linkteki haberimizden okuyabilirsiniz.

TBMM Başkanlığı seçiminin 3’üncü turunda AK Parti İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş, 321 oy alarak salt çoğunluğu sağladı ve TBMM’nin yeni başkanı oldu.

3’üncü tur oylamanın ardından Meclis Başkanlığı’na seçilen Numan Kurtulmuş bir teşekkür konuşması yaptı. Kurtulmuş şunları söyledi:

“Devlet adamı vasfı ile bu oturumlara başkanlık yapan Sayın Devlet Bahçeli’ye Meclisimiz adına teşekkürlerimi ifade ediyorum. Fevkalede önemli bir Meclis’in başlangıcını yapıyoruz. Bizim gibi ülkelere yerinde durmak yakışmaz. Millet olarak önümüze yeni hedefler koymak durumundayız. Türkiye Yüzyılı olarak adlandırdığımız dünyada sözü güçlü gücü tesirli olma mücadelesine hep birlikte TBMM olarak omuz vereceğiz. Milli bir anayasanın yapılarak 28. Dönem’in Türkiye Yüzyılı’na büyük bir katkı sunacağını ümit ediyorum.”

Yeni Anayasa’ya değindi

“Bir seçim daha geride kaldı. Bazen birbirimize karşı tahammülsüzlükler çıkmış olabilir. Ama burada 16 farklı siyasi partinin yer aldığı bir Meclis, demokrasimiz adına bir zenginliktir. Fikirlerimizi tartışacağız, partilerimizin görüşlerini ifade edeceğiz ama asla ellerimizi yumtuk sıkmadan, birbirimizi kırmadan konuşacağız. Türkiye Yüzyılı’nı hep birlikte kuracağız. Her bir milletvekilimize ‘hoş geldiniz’ diyorum.

Milletimiz Türkiye’nin yeniden lideri olarak Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ı seçmiştir. Hep birlikte Türkiye Yüzyılı’nın güçlü bir şekilde gerçekleşmesi için mücadelemizi vereceğiz. Meclis başkanlığı görevini tüm siyasi partilerle diyalog içinde sürdüreceğimin bir kere daha altını çizerek söylemek isterim. Milletimizin bizden beklentisi yeni bir anayasadır.”

Kurtulmuş’a tebrik, Bahçeli’ye teşekkür

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı seçilen AK Parti İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş’u telefonla arayarak tebrik etti.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede, Numan Kurtulmuş’un TBMM Başkanı seçilmesini kutlayarak, yeni yasama döneminin hayırlı olması ve başarılı geçmesi temennisinde bulundu.

Erdoğan, genel seçimlerin ardından Meclis Başkanı seçilene kadar geçici TBMM Başkanlığı görevini yürüten MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi de arayarak, bu görevi yürütmesinden dolayı tebriklerini ve teşekkürlerini iletti.

Numan Kurtulmuş Meclis Başkanı oluyorNuman Kurtulmuş Meclis Başkanı oluyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.