Meclis’te ‘terör’ uzlaşısı: DEM Parti hariç tezkerede fire yok

Teröre karşı tezkere ancak TBMM’nin hazırladığı bir bildiriyi imzalayacağını söyleyen CHP ve SP'nin de katılımıyla Meclis’ten geçti. DEM’in katılmadığı tezkerenin hemen sonrasında Erdoğan’ın ‘Ya yanımızdasınız ya karşımızda’ demesi dikkat çekti.

Siyaset 17 Ocak 2024
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen 2024 yılı bütçesi açık, borçlanma ve faiz ödemeleriyle yeni rekorlar kıracak.

Pençe-Kilit harekatında verilen dokuz şehidin ardından siyasette başlayan “teröre karşı ortak bildiri” krizi çözüldü.

TBMM Genel Kurulunda “teröre karşı bildiri” konulu Meclis Başkanlığı tezkeresi kabul edildi.

Tezkere DEM Parti hariç tüm siyasi partilerin ‘evet’ oyuyla kabul edildi. Tezkerede Türkiye Cumhuriyeti’nin tüm terör örgütleriyle içeride ve dışarıda kararlılıkla mücadele edecek güç ve kudrete sahip olduğu belirtildi.

TBMM Genel Kurulu’nun terör gündemli toplantısının sonunda TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un imzasını taşıyan tezkere okundu.

Bildiri şehitlere başsağlığıyla başladı

Tezkerede “Irak’ın kuzeyinde Pençe-Kilit Harekatı bölgesinde 12 Ocak 2024’te bir üs bölgesine sızmaya çalışan teröristlerle çıkan çatışmada dokuz kahraman asker Piyade Üsteğmen Gökhan Delen, Piyade Uzman çavuşlar Serkan Sayın, Ahmet Köroğlu ve Hakan Gün, Piyade Sözleşmeli erler Kemal Batur, Müslüm Özdemir ve Emrullah Gülmez, İstihkam Sözleşmeli erler Murat Atar ve Muhammed Tunahan Evcin’in vatan aşkıyla şehadet şerbetini içtikleri” belirtildi.

Şehitlerin herkesin evladı ve bu memleketin gururu olduğu vurgulanan tezkerede Gazi Meclisin şehitlere Allah’tan rahmet, millete ve şehitlerin kederli ailelerine başsağlığı, saldırıda yaralanan kahraman askerlere acil şifalar dilediği bildirildi.

İçeride ve dışarıda mücadele kararlılığı

Tezkerede şu ifadeler yer aldı:

“Bu menfur terör saldırısını gerçekleştirenler bunun karşılığını kuşkusuz ki ağır bedellerle ödemişlerdir ve ödemeye devam edeceklerdir. Terör hiçbir zaman hedefine ulaşamayacaktır. Türk milletinin teröre asla boyun eğmeyeceğini, Türkiye Cumhuriyeti’nin güvenliğine tehdit oluşturan başta PKK/YPG/PYD ve DEAŞ olmak üzere tüm terör örgütleriyle içeride ve dışarıda kararlılıkla mücadele edecek güç ve kudrete sahip olduğunu tüm dünyaya ilan ediyoruz. Kendi başkentlerinde Türkiye’yi hedef alan terör örgütlerinin propaganda araçlarına, elebaşlarının barınmasına, finans, eleman ve silah teminine sessiz kalan ve hatta destek olan devletlerin terörle mücadelede samimiyetlerini de sorguluyor, çifte standartlı yaklaşımlarını sona erdirmeleri gerektiğini bir kez daha önemle hatırlatıyoruz.

Başta komşu ülkeler olmak üzere diğer ülke parlamentoları ve uluslararası kuruluşlardan Türkiye’ye yönelik terör eylemlerine karşı net ve tavizsiz bir tutum sergilemelerini beklemekteyiz. Bütün dünya bilmelidir ki; son terörist etkisiz hale getirilinceye, terör kaynağında kurutuluncaya ve terörün arkasındaki tüm destekler ortadan kaldırılıncaya kadar mücadelemiz tavizsiz bir şekilde sürecektir. Milli iradenin tecelligâhı olan Gazi Meclisimiz bu sürecin yakından takipçisi olmaya devam edecektir.”

Kurtulmuş ‘şükranlarını’ sundu

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş Meclis’teki siyasi parti gruplarıyla da yapılan müzakere sonucunda tezkerenin Genel Kurul gündemine taşındığını belirterek tezkereyi oylamaya sundu.

Oylama sonucunda tezkerenin kabul edilmesi üzerine Kurtulmuş “Büyük bir çoğunlukla kabul edilmiştir. Böyle bir iradeyi ortaya koyduğunuz için TBMM’ye şükranlarımı ifade ediyorum” diye konuştu.

Numan Kurtulmuş sadece parlamentoda grubu bulunanlar değil grubu olmayan partilere mensup milletvekillerinden de tezkereye “evet” oyu verenler olduğunu bildirerek onlara teşekkür etti.

CHP ve Saadet ortaklığa ‘şartlı evet’ demişti

Irak’ın kuzeyinde gerçekleşen saldırıların ardından hazırlanacak ortak bildiriye imza atmama kararı alan CHP ve SAADET aynı konuyla ilgili TBMM Başkanlığı tezkeresine evet deme kararı almıştı. Böylece iki parti ayrı bildiri yayımlama kararından vazgeçmişti.

İktidar partisiyle aynı bildiri altına imza atmak istemeyen CHP hiçbir partinin imzasının olmadığı başkanlık tezkeresine evet diyeceğini ifade etmişti.

Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’un birlik görüntüsü sağlamak için tezkerenin daha olumlu olacağı görüşünde olduğu vurgulanmıştı.

Tezkerenin hemen sonrasında yeni harekat sinyali

Beştepe’de toplanan kabinenin yeni yılın ilk toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Pençe-Kilit bölgesinde şehit olan askerlerin kanlarının yerde kalmadığını belirten Erdoğan dört saatlik toplantının ardından yeni sınır ötesi operasyon mesajı verdi.

“Türkiye başarılı sınır ötesi operasyonlarıyla toprakları üzerinde ameliyat yaptırmayacağını çok açık ve net göstermiştir. Yapacağımız yeni harekatlarla geleceğimizi güvence altına alacağız. Söz konusu terörle mücadele olduğunda kimliği ne olursa olsun herkes ya yanımızda yer alır, ya da karşımızda. Bu işin ortası yoktur. Bu hususta çok netiz. Terör örgütünü dışardaki destekçileri ve içerdeki uzantılarıyla beraber tamamen yok etmenin boynumuzun borcu olduğuna inanıyoruz” diyen Erdoğan’ın konuşmasının tamamını konu alan haberimizi bu linkten okuyabilirsiniz.

CHP kendi ‘terör’ bildirisini de yayımladı

TBMM Başkanlığı’nın hazırladığı ‘teröre karşı bildiri’yi imzalayan CHP dün terör konusunda kendi bildirisini de yayımladı. Bildiride milli güvenliğin iç siyasete malzeme yapılmaması gerektiği vurgulandı.

CHP’nin bildirisinin ayrıntılarını bu linkteki haberimizden okuyabilirsiniz.

Fidan ve Güler Meclis’i bilgilendirdi

Teröre karşı ortak bildiri için oylamaya geçilmeden önce Meclis’te milletvekillerini terörle mücadele konusunda bilgilendirme özel oturumu vardı.
Oturumda Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler terörle mücadelenin nasıl verildiğini ve gerekli önlemlerin nasıl alındığını anlattığı uzun bir konuşma yaptı.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ise ABD’nin PKK’yı Suriye’de desteklediğini söyledi.
Meclis’teki bilgilendirme oturumunun ayrıntılarını içeren haberimize bu linkten ulaşabilirsiniz.

CHP: 'İBB’de 550 terörist var’ diyen Soylu 'siyaset’ gereği öyle konuşmuşCHP: ‘İBB’de 550 terörist var’ diyen Soylu ‘siyaset’ gereği öyle konuşmuş

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.