Muhalefet Suudi kralı hatırlatıp milli yas istedi

Türkiye iki gündür şehitlerin yasını tutuyor ama resmi olarak yas ilan edilmedi. Muhalefet partilerinin neredeyse hemen hepsi Suudi Kralı Abdullah’ı hatırlatıp milli yas çağrısı yaptı. İktidar ise sessizliğini koruyor.

Siyaset 24 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

Türkiye’yi yasa boğan şehit haberlerinin ardından muhalefet partilerinden art arda milli yas talebi geldi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, dün Kuzey Irak’ta altı askerin şehit olması nedeniyle millî yas ilan edilmemesine tepki gösterdi. Özel, “Suudi Arabistan Kralı’nın ölümünde ilan edenlerin aklına bugün milli yas ilan etmek gelmemektedir. Milli yas ilan ederler mi bilmiyorum ama milletimiz kendi yasını ilan etmiştir” dedi.

24 saatte 12 şehit: Türkiye yasa büründü24 saatte 12 şehit: Türkiye yasa büründü

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de sosyal medya hesabındaki paylaşımında milli yas ilan edilmesi gerektiğini söyledi. Akşener, “24 saat içerisinde 12 evladımızı şehit vermek; millî bir meseledir ve millî bir acıdır. Dolayısıyla Türk Milleti’nin milli yasıdır. Suud’ların kralı öldüğünde bile hemen ilan edilebilen yasın, bugün evlatlarımıza çok görülüyor olması bizim için kabul edilemez. Böylesine önemli ve acı bir olayda; İYİ Parti TBMM Grubumuzun ortak açıklama için yapmış olduğu çağrının ötelenmesi de milletimizin vicdanının sesi olan Gazi Meclisimize yakışmaz. Buradan iktidara ve Türkiye Büyük Millet Meclisine bir çağrıda bulunuyorum. Türk milletinin iradesini, vicdanını, hakkını ve hukukunu koruma görevinizi derhâl yerine getirin. Devletimizin adabına, edebine ve ciddiyetine uygun davranın. Milletimizin yürek yangınını körüklemek için değil, söndürmek için bir adım atın. Ezcümle; Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne yakışanı yapın!” diye seslendi.

İmamoğlu’ndan paylaşım

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ise sosyal medya hesabından #MilliYas paylaşımı yaptı.

Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Cemal Enginyurt ise, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada milli yas ilan edilmesini istedi. Enginyurt, “12 vatan evladı şehit oldu. Gazze’de ölenler için 3 gün yas ilan edildi, Suudi Arabistan kralı öldü diye 3 gün yas ilan edildi. 12 askerimiz şehit oldu hala milli yas ilan etmediniz. Edilmediği gibi Gazze’de ölenler var diye Cumhuriyetin yüzüncü yılında Cumhuriyeti kutlamayan TRT, dün akşam Metin Şentürk diye sarayın nöbetçi bir sanatçısıyla canlı yayına devam etti, türkülerine, şarkılarına devam etti. Böyle mi bu vatan evlatlarının acısını yüreğimizde yaşayacağız? TRT genel müdürüne ‘dur’ diyecek bir ses yok mu? Bu vatan evlatları bunu mu hak etti?” dedi. Enginyurt, dün Meclis’te 4 partinin imzasıyla yayınlanan bildiriye DEVA Partisi’nin ve DP’nin dahil edilmemesini de eleştirdi.

Memleket Partisi lider Muharrem İnce de “Milli yas ilan etmek için neyi bekliyorsunuz?” diye sordu. İnce, “Suudi Arabistan Kralı için milli yas ilan edenler, 2 günde 12 evladımız şehit oldu neredesiniz?” dedi.

Türkiye’de 6. Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdülaziz Âl-i Suud  öldüğünde 24 Ocak 2015’te 1 günlük ulusal yas ilan edilmişti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İsrail- Filistin savaşı sırasında Gazze’de ölenler için 18 Ekim 2023’te Türkiye’de 3 günlük milli yas ilan edildiğini bildirmişti.

Filistin için 3 günlük milli yasFilistin için 3 günlük milli yas

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.