Mustafa Sarıgül’den Erzincan zaferi

15 sene boyunca Şişli Belediye Başkanlığı yapan ve farklı zamanlarda CHP çatısı altında bulunan Türkiye Değişim Partisi Başkanı Mustafa Sarıgül, CHP Erzincan'da 1. sıra adayı olduğu seçimde milletvekili oldu

Siyaset 14 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Sarıgül, Erzincan'dan meclise girdi.

CHP’nin son anda aday gösterdiği son zamanlarda TikTok videolarıyla gündeme gelen Mustafa Sarıgül, son Başbakan Binali Yıldırım’ın memleketi Erzincan’da siyasi dengeleri değiştirdi. Sarıgül, Ak Parti’nin kalesinde CHP’yi birinci parti yaptı.

Mustafa Sarıgül ismini en genç milletvekili olarak siyasette duyurdu. Yıllarca Şişli Belediye Başkanlığı yaptı. Ekrem İmamoğlu’ndan önce İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için yarıştı ancak seçimi kaybetti. Son zamanlarda Tik Tok videolarıyla gündemde olan Erzincan doğumlu Sarıgül, yıllarca Ak Parti’nin kalesi olan Erzincan’da denklemleri değiştirdi. AA’nın verilerine göre sandıkların yüzde 76’sı açılan kentte CHP uzun yıllar sonra ilk kez milletvekili çıkardı. Oyların yüzde 37.86’yı alan Ak Parti’yi yüzde 36.98 ile CHP takip etti. Böylece TikTok fenomeni Mustafa Sarıgül, Erzincan’da AK Parti’nin uzun yıllardır tulum çıkarma geleneğini bozdu.

Erzincan’da kazanan Mustafa Sarıgül!

Mustafa Sarıgül kimdir?

Sarıgül, 1956 Erzincan doğumlu. 2023 genel seçimlerinde CHP’nin Erzincan 1. sıra adayı olan Sarıgül, ailesinin henüz çocuk yaşında İstanbul’a göç etmesi sonucu eğitim hayatına burada devam etti. Sarıgül, Marmara Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nden mezun olup kamuda bir süre görev aldıktan sonra ticarete atıldi. 1987 seçimleri onun için dönüm noktası oldu. Sarıgül, Erdal İnönü’nün başkanlığından Sosyaldemokrat Halkçı Parti bünyesinde katıldığı milletvekili seçimlerinde henüz 31 yaşındayken meclise girerek dönemin en genç milletvekili oldu.

Sarıgül’ün Şişli hikayesi 1994’te başladı. İlk olarak DSP’den Belediye Başkan Adayı olan isim seçimi kaybetti. Ancak 1999’da DSP’den aday olan Sarıgül bu kez belediye başkanlığını kazandı. 15 senelik maceranın dördüncü senesinde CHP’ye geçiş yaptı.

2004’te bu kez CHP’den aday olan Sarıgül, Şişli’deki görevine yüzde 67 gibi rekor bir oyla devam etti. 2005’teki kurultayda CHP Genel Başkanlığı’na aday oldu ancak Deniz Baykal’a kaybetti. Bu kayıp yetmezmiş gibi bir de “Kurultayı arbede ve şiddet ortamına çevirdiği” gerekçesiyle partiden ihraç edildi.

Bunun ardından Rahşan Ecevit’in kurucusu olduğu DSP’ye dönen Sarıgül, 29 Mart seçimlerinde bu partiden Şişli Belediye Başkan adayı oldu. Sarıgül yine kazandı. 2010’da partiden ayrılan isim, Türkiye Değişim Hareketi’ni başlattı, bir parti kuracağını öne sürdü. Ancak daha sonra Kemal Kılıçdaroğlu yönetimindeki CHP’yi desteklediğini açıkladı. Sarıgül, Ekim 2013’te CHP’ye yeniden katıldı. 2014’teki yerel seçimlerde CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye başkan adayı oldu ancak seçimi 7 puan farkla Ak Parti adayı Kadir Topbaş’a kaybetti.

Sarıgül 2019’da yeniden DSP çatısı altında Şişli Belediyesi için başkan adayı oldu ancak seçimi CHP’nin adayı Muammer Keskin kazandı. Ekim 2020’de partisinden istifa eden Sarıgül, Türkiye Değişim Partisi’ni kurdu.

Bu tarihten sonra Sarıgül TikTok videoları ile konuşulur hale geldi. Ancak Sarıgül, 2023 genel seçimleri öncesinde Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP’ye desteğini açıkladı. CHP onu Ak Parti’nin kalesi Erzincan’dan milletvekili adayı olarak gösterdi. Erzincan’da yaptığı çalışmalarla dikkat çeken Sarıgül, siyasi hayatına CHP vekili olarak TBMM’de devam edecek.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.