Namus protokolünde bu kez ‘İmambakır Üküş’ tartışması: 10Haber hem Özdağ’a hem Üküş’e sordu

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, yeniden ‘namus protokolü’ denilen gizli protokolü gündeme getirdi. Özdağ, Gazeteci İmambakır Üküş’ün yazısını, “İmzalar atılırken odadaki 4 kişiden birisiydi” diye paylaştı. 10Haber, hem Özdağ’a hem de Üküş’e namus protokolünün ayrıntılarını sordu.

Siyaset 21 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekleyen Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ, bu desteği 3 bakanlık ve MİT Başkanlığı’nı almak şartıyla verdiğini açıklamıştı.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na 20 Temmuz 2023’te katıldığı canlı yayında Özdağ ile arasındaki protokol iddiaları soruldu. Kılıçdaroğlu, “İki kişinin namusuna teslim edilmiş bir protokol. O konuda kamuoyuna açıklama yapamam. Faik Öztrak’ın haberi yoktu” derken Özdağ ile görüşmesinden Altılı Masa liderlerinin haberinin olduğunu ancak protokolden kimsenin haberi olmadığını dile getirdi. Kılıçdaroğlu’nun bu sözleri üzerine Altılı Masa’yı oluşturan partilerden isimler tepki gösterdi. CHP kurmayları ve 131 kişilik meclis grubundan Kılıçdaroğlu’na tek bir destek gelmedi.

Siyasette ‘namus protokolü’ konusu unutulurken, dün Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ dikkat çeken bir mesaj paylaştı.

İstanbulgercegi.com Genel Yayın Yönetmeni İmambakır Üküş’ün “Özdağ ve Kılıçdaroğlu arasındaki ‘Mutabakat’ metni kimi niye rahatsız ediyor?” başlıklı yazısını paylaşan Özdağ, Twitter’da şunları yazdı:

“İmambakır Üküş CHP Genel Başkan Danışmanı olarak Zafer Partisi-CHP protokolünün oluşmasının hemen her aşamasında vardı. İmzalar atılırken odadaki 4 kişiden birisiydi. Makalesi çok önemli. Özdağ-Kılıçdaroğlu Mutabakatı kimi niye rahatsız ediyor?”

Ümit Özdağ, herkesin merak ettiği namus protokolü için İmambakır Üküş’ün adını vererek “İmzalar atılırken odadaki 4 kişiden birisiydi” deyince gözler İmambakır Üküş’e çevrildi.

Ümit Özdağ’a yanıt veren İmambakır Üküş “CHP Genel Başkan Danışmanı” olmadığını belirtti. Özdağ’ın “4 kişiden birisiydi” sözlerini yalanlamayan Üküş, şunları yazdı:

“Ben hiçbir zaman genel başkanın danışmanı olmadım… Ama bu önemli ve tarihsel sürecinde içinde olmaktan da bu sürece tanıklık etmekten de onur duydum… Bu süreçte bir nebze katkım olduysa bundan onur duyarım… Çok teşekkürler.. Eyvallah…”

İmambakır Üküş’ün paylaştığı mesajla, Ümit Özdağ’ı doğruladığı yorumlarına ise Üküş, “Gizli protokolu bildiğimi söylemiyorum… Ayrıca gerçekten de bilmiyorum… Sürece bir nebze katkım olduysa diyorum…” diye yanıt verdi.

İmambakır Üküş 10Haber’in sorularını yanıtladı

Gazeteci İmambakır Üküş’e ulaştık ve merak edilen soruları yönelttik.

Üküş, Özdağ’ın açıklamasını açıktan reddetmese de gizli protokolü bilmediğini ancak liderlerin görüşmesinden sonra odaya giren ilk 4 kişiden birisi olduğunu söylüyor.

İmambakır Üküş, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile birlikte…

İşte İmambakır Üküş’ün sorulara verdiği yanıtlar…

– Sayın Ümit Özdağ, Kılıçdaroğlu ile görüşmesinde odada bulunan 4 kişiden biri olduğunuzu açıkladı. Bu konuda ne söylersiniz?  

İmambakır Üküş: Bütün görüşmeler iki genel başkan arasında yürüdü. Sürece katkım olduğunu söylediğim şey şudur, ben ilk günden itibaren Zafer Partisi’nin de bu süreçte olması gerektiğini düşünen, konuda yazan, görüş bildiren insanlardan birisiyim. Türk milliyetçi çevrelerinden, daha önce MHP’de ve Ülkü Ocakları’nda görev almış kimi arkadaşların desteğiyle, biz bu sürecin oluşmasına katkı verdik. Bizim katkımız bu kadar… İki genel başkanın arasındaki özel protokolü, iki genel başkan ikisi kendi arasında yürüttü o süreci. Bizim ona bir tanıklığımız ve bilgimiz söz konusu değil.

Ümit Özdağ’ın söylediği ‘4 kişiden biriydi İmambakır Üküş’ açıklamasını siz reddediyorsunuz, öyle mi?

İmambakır Üküş: Ret ile ilgili değil. 4 kişi dediği, iki genel başkan kendi arasında anlaştıktan sonra, herkesi çağırdılar bizler de oraya gittik. Bütün görüşmeler, Ahlatlıbel’de de diğer yerde de iki genel başkanın arasında yürüdü. İmza atılırken herkesi çağırdılar, ben de orada olan ilk 4 kişiden bir tanesiyim yani. Onlar kendi aralarında uzlaştılar, anlaştılar biz onu bilmiyoruz. Genel başkan yardımcıları da vardı orada. Ne ben ne de sürece katkı veren diğer arkadaşlar protokolü bilmiyoruz.

Ümit Özdağ’ın açıklamasına göre siz vardınız, bir kişi daha vardı. O kişi kimdi, Zafer Partili miydi?

İmambakır Üküş: Zafer Partili de vardı odada, CHP’den başka yetkililer de vardı. Ama görüşmelerin tamamında, 4-5 görüşme oldu, bunların tamamında genel başkanlar baş başa görüştü.

Ümit Özdağ ‘CHP Genel Başkanı danışmanı’ olduğunu yazdı, ancak siz olmadığınızı açıkladınız. Siz bu görüşmelerde Kılıçdaroğlu’na yakınlığınız olduğu için mi yer aldınız?

İmambakır Üküş: Kendimle ilgili konularla politik gündemi işgal etmek istemiyorum. Zaman zaman Kılıçdaroğlu’nun danışmanı olduğum söyleniyor, ben olmadığımı açıklamaktan yoruldum ama medya böyle yazmaktan yorulmadı. İkincisi, Kılıçdaroğlu’nun danışmanı olmak kötü bir şey değil. Olmayan bir şeyin yazılmasından dolayı itiraz ediyorum. 2009 yılında Sayın Kılıçdaroğlu İBB’ye aday olduğunda ben Kılıçdaroğlu gönüllüleri grubunun başındaydım. Bunu da siyasi olarak doğru gördüğüm için yaptım, herhangi bir beklentiyle değil. Kemal Kılıçdaroğlu ile dönem dönem görüşüyoruz, konuşuyoruz.

Kılıçdaroğlu’ndan Ümit Özdağ’a kısmi yalanlama: MİT iddiasına şerh koyduKılıçdaroğlu’ndan Ümit Özdağ’a kısmi yalanlama: MİT iddiasına şerh koydu

Sizin Zafer Partisi ile CHP arasında başlayan sürece dahil olmanız ilk turda mı başladı yoksa sadece ikinci turda mı?

İmambakır Üküş: Ben birinci turdan itibaren sürekli olarak Kemal Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanı adaylığını destekleyen, bu amaçla Türkiye’nin her yerinde toplantılar düzenleyen, konuşmalar yapan insanlardan bir tanesiyim. Farklı siyasi çevrelerle de görüştüm ancak bunları ben Kılıçdaroğlu’nun adına yapmadım. Politik tutumum nedeniyle bu çalışmaları yaptım. Ben bu süreci destekleyen insanlardan biriydim. Doğru bir şey olduğunu da zaten seçim sonuçlarından görüyoruz.

CHP ile Zafer Partisi arasındaki protokolün ayrıntılarının yerel seçim sürecinde gündeme gelmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?

İmambakır Üküş: İkinci turda bu ittifak hemen hemen Türkiye’nin her yerinde Kılıçdaroğlu’na oy getirdi. Özellikle Batı’da ciddi bir oy getirdi. Kılıçdaroğlu ve Özdağ üzerinden yürütülen kampanya, aslında bunu önlemeye yönelik… Protokol konuşularak siyasi magazin yapılıyor, halbuki Türk milliyetçileriyle CHP bu yerel seçimde işbirliği yaparsa ne olur, bunun konuşulması lazım.

Ümit Özdağ’ın protokolle ilgili ‘4 kişiden biri’ diyerek sizin adınızı vermenize kırıldınız mı?

İmambakır Üküş: Bunlar çok önemli şey değil, önemli olan şey, seçimler Türk milliyetçilerinin seçmen bazında nasıl bir gücü temsil ettiğini ortaya koydu. Türk milliyetçileriyle CHP ittifak yaparsa sonuç alabileceğini de gösterdi. Dolayısıyla bugün konuşulması gereken, bu otoriter rejime karşı CHP ile Türk milliyetçileri arasında ittifak olanağı var mı? Bugün konuşulması gereken budur, yoksa protokol imzalanırken kim vardı, kim yoktu konusu gibi siyasi magazin değil.

CHP lideri Kılıçdaroğlu ile Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ seçimin lik turundan sonra Ankara’da bir araya gelmişti.

Ümit Özdağ’dan 10Haber’e 3 kelimelik yanıt

İmambakır Üküş’ün açıklamalarını Ümit Özdağ’a sormamız üzerine ise Özdağ’dan kısa bir yanıt geldi.

Özdağ, “Öyle söylemek zorunda” dedi.

'Namus protokolü' ayrışması: Millet İttifakı ortakları Kılıçdaroğlu'na ilk kez ağır konuştu, asıl şaşırtıcı olan genel başkanına destek veren CHP yöneticisi ve milletvekili yok‘Namus protokolü’ ayrışması: Millet İttifakı ortakları Kılıçdaroğlu’na ilk kez ağır konuştu, asıl şaşırtıcı olan genel başkanına destek veren CHP yöneticisi ve milletvekili yok

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.