Normalleşmede yeni seviye: Erdoğan’dan Özel’e iade-i ziyaret, CHP’nin gölge kabinesi bakanlarla buluşuyor

CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı ziyaret etmesiyle başlayan 'normalleşme' ana muhalefetin gölge kabinesinin bakanlarla bir araya gelmeye başlamasıyla boyutlandı.

Siyaset 29 Mayıs 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

31 Mart 2024 yerel seçimleri çıkan sonuçlar nedeniyle Türkiye siyasetinde dengeleri değiştiren bir tarih olarak kayda geçti. AK Parti’nin beş sene önceyle kıyaslandığında ülke genelinde yüzde 8.85 oy kaybettiği, CHP’nin büyük bir sürpriz yaparak sandıktan birinci çıktığı süreç beraberinde yeni adımlar getirdi.

Bunlardan biri iktidar ve ana muhalefet partileri arasında diyalog zemini kurulması oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve CHP lideri Özgür Özel 2 Mayıs’ta bir araya geldi. 1 saat 35 dakika süren görüşmenin ardından ‘iade-i ziyaret’ bizzat Erdoğan tarafından dile getirildi. Kendisi tarih olarak en son ‘9 Haziran sonrasını’ işaret etti.

NTV’de yer alan habere göre ‘normalleşme’ yalnızca yöneticiler düzeyinde kalmayacak. İki liderin talimatıyla ana muhalefetin ‘gölge kabine’ olarak kurduğu genel başkan yardımcılarıyla kabinedeki bakanlar bir araya gelmeye başladı.

İlk temas gerçekleşti

İlk temas Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nda yaşandı. Bakan Mehmet Özhaseki CHP’nin Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek’i makamında ağırladı.

CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı ve Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün’ün de eşlik ettiği görüşme bir buçuk saat sürdü. Olumlu havada geçtiği belirtilen buluşmada belediyelerin başta mali sıkıntıları olmak üzere çeşitli konulardaki sorunların ele alındığı öğrenildi.

Görüşmede Zeybek’in belediyelerle ilgili sorunların yer aldığı bir dosyayı Bakan Özhaseki’ye ilettiği ve sorunların çözümü konusunda karşılıklı niyetlerin ortaya konduğu öğrenildi.

İkinci temas Dışişleri’nde

İkinci temas Dışişleri Bakanlığı’nda oldu.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan CHP’nin gölge Dışişleri Bakanı, Genel Başkan Yardımcısı İlhan Uzgel ile bir araya geldi.

Fidan’ın makamındaki görüşmenin verimli geçtiği kaydedildi.

Fidan – Uzgel görüşmesinde kurumsal yapılar üzerine görüş aktarıldığı, Uzgel’in sözlerini Dışişleri Bakanı’nın not ettiği belirtildi.

CHP’nin özellikle Cumhurbaşkanı’nın yurtdışı ziyaretleri ve hükümetin dış politikası konusunda daha çok bilgilendirilmek istediği yine Uzgel tarafından Fidan’a iletildi. Uzgel görüşmeyi şöyle anlattı:

“Orada Genel Başkanımız gölge bakanlar arasında bir diyalog kapısının açılmasının iyi olacağını söylemişti. Cumhurbaşkanı, bunu olumlu bulduğunu söyledi. Dış politika konusunda tabii daha hassas yönler var. Türkiye ve dünyayla ilişkileri konuşuyorsunuz. Bazı konularda bilgilendirmeye ihtiyaç duyuyoruz. Bu geçmişte yapılmış. Biz yine bu uygulamanın, bu pratiğin yeniden başlatılması gerektiğini savunuyorduk.

Hakan Fidan beni gayet iyi karşıladı. Bütün protokol kurallarına uyulduğunu burada ifade etmek isterim. Çok samimi, verimli bir görüşme oldu. Yani yapmak istediklerimizi, söylemek istediklerimizi söyledik. Uzun bir görüşme oldu. Çok samimi davrandı. Söylediklerimizi gayet iyi fark etti, anladı, not aldı. Yapılabilecek olanlar konusundaki görüşlerini dile getirdi.

‘Alternatif bir politika önerdik’

Dış politika alternatifi de önerdik. Dolayısıyla bu kanalları çalıştırmamızın iyi olacağı konusunda mutabakata vardık. Türkiye’de normalleşme ama dediğim gibi bu şöyle de algılanmasın; körü körüne AKP’nin siyasetine angaje olma şeklinde değil, her türlü itirazımızı mesela Dışişleri Teşkilatını Güçlendirme Vakfı konusundaki bütün itirazlarımızı dile getirdik. Kendisiyle görüşürken de dile getirdim bunu.

Dolayısıyla da itiraz edeceğimiz şeyleri net olarak ortaya koyup ama Türkiye’nin genelini, uzun vadeli çıkarlarını ilgilendiren konularda da elimizden ne geliyorsa çünkü ‘bunun hükümetle ilgisi yoktur, Türkiye’nin bütünüyle ilgisi vardır’ anlayışından hareket ederek bunlar da tamamlayıcı, destek olucu yerine ama bunun için de bizim önceden bazı kritik konularda bilgilendirilmemiz gerektiğini söyledik. Kendisini buraya davet ettik. ‘Gelip Genel Başkanımıza bilgi verebilir’ dedik. ‘Biz yurt dışı seyahatlerimizde önceden bilgi alabiliriz’ dedik. Ve sonra da önemli konularda, o görüşmelerle ilgili gelişmeleri, edindiğimiz izlenimleri sizinle de paylaşabiliriz’ dedik. Tabii bunu da pozitif karşıladığını söyleyeyim.”

Görüşmeler devam edecek

CHP ile bakanların temaslarının önümüzdeki günlerde de süreceği vurgulanıyor. CHP genel başkan yardımcılarının İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ile de bir araya gelmesi bekleniyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.