Özel: Hepimizden vergi almak için ‘İsrail saldıracak’ demişler

CHP lideri Özel, savunma sanayi fonuna destek için yeni vergi ve kesintiler getiren kanun teklifini “Korkmayın, savaş yok. Vergi toplamak için böyle bir söyleme girişmişler” sözleriyle eleştirdi.

Siyaset 13 Ekim 2024

İki gün önce TBMM’ye ‘Savunma Sanayii ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ sunuldu. 12 maddelik kanun teklifinde Savunma Sanayii Fonu’nun gelirlerini artırmaya yönelik çok sayıda hüküm yer alıyor. Bunlardan en dikkat çekici olanı ise limiti 100 bin liranın üzerinde olan kredi kartlarından yıllık 750 lira ücret alınması. Düzenlemede öngörülen gelir kalemleri ise şöyle:

  • Tapu ve kadastro işlemlerinden, taşınmaz satışlarında alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı 750 TL, diğer işlemlerde adına işlem yapılandan 375 TL,
  • Noterdeki işlemlerden, taşınmaz satışlarında tapuda alınan bedel kadar,
  • Sıfır araçların tescil işlemlerinde 3.000 TL,
  • İkinci el araçların her çeşit satış ve devirlerinde 1.500 TL,
  • Noterlik ücreti alınan diğer işlemlerde işlem başına 75 TL alınması öngörülüyor.

10Haber ekonomi yazarı Erdal Sağlam’ın edindiği bilgilere göre yasaya konan bu ek vergi ve katılım paylarının arkasında ise Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan var. ‘Savunma fonu’nun kaynaklarının büyütülmesi isteyen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ”İsrail’in gözü bundan sonra Türkiye topraklarında olacak” propagandasını başlatmasının bir nedeninin de bu ek vergiler için zemin hazırlamak olabileceği konuşuluyor.

Muhalefet de aynı şekilde düşünüyor. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın İsrail’in bir sonraki hedefinin Türkiye olacağı sözleri üzerine TBMM’de kapalı grup toplantısını yapılmasını istemişti. 8 Ekim’de yapılan toplantı sonrası ise Özel, ‘bilinmeyen hiçbir şey söylenmediğini’ belirterek iktidarı eleştirmişti.

Dün CHP Genel Başkanı Özgür Özel, iktidarın ‘İsrail bize saldıracak’ söylemiyle yeni vergilere zemin hazırlamaya çalıştığını söyledi.

Manisa Soma’da konuşan Özel şunları söyledi:

”Kanun teklifini veren AKP grubunun başkanı Abdullah Güler ‘Bu kanun İsrail’in Türkiye’ye saldırma tehdidine karşı milli güvenliğimizi güçlendirmek için verildi’ diyor. Ne yapacakmışız? Her gün vergi veriyoruz ya muhtarım, verdiğimiz vergi beyannamelerinin türüne göre, hepimiz 308 lira ile 604 lira arasında Savunma Sanayi Destekleme Fonu’na ilave vergi verecekmişiz. Sosyal Güvenlik Kurumu’na beyanname veriliyor ya… Beyanname başına 228 lira, her verişimizde vergi verecekmişiz. Gümrük idarelerine verilen beyannamelerde 624 lira verilecek. Kredi kartı olanlar belli bir limitin üstündeyse 750 lira vergi verecek. Gayrimenkul alıyorsun, şu köyde bir tane ev alıyorsun, 750 lira ilave vergi vereceksin. Sıfır araba alanlar üç bin lira, ikinci el araba alanlar bin 500 lira.

Her türlü vergi beyannamesi, gümrük beyannamesi, SGK’ya verilen beyannamede damga vergisi tutarı kadar daha damga vergisi. Kol saati alanlardan da ilave vergi alacaklarmış. Aynı teklifte motorlu taşıtlar vergisi düzenlemesi var. 100 santimetre küpün altında olan motosikletlerden, motorgücü altı kw olan motosikletlere MTV yoktu biliyorsunuz. En küçüğüne. Bunlara motorlu taşıtlar vergisi gelmiş. Bu vergilerin yüzde 20’si de ayrıca savunma sanayine aktarılacakmış. Yani neymiş? Geçen hafta ‘İsrail saldıracak’ diye laf ortaya attılar. Bizden, ev alandan, araba alandan, vergi verenden, sigortalı çalıştırandan, her türlü beyannameden, hepimizden 70 milyar vergi toplamak için böyle bir söyleme girişmişler.”

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.