Özgür Özel 10Haber’i doğruladı: Seçmen listelerini 5 ay gecikmeli istediler

CHP'nin genel başkan adayı Özgür Özel, seçmen listelerinin YSK'dan geç istendiğine dair tartışmalara ilişkin konuştu. Özel, "Biz 18 Haziran’da niye yazılmadığını soruyoruz. Onlar 18 Eylül’deki yazıyı paylaşıyorlar" dedi.

Siyaset 1 Ekim 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

Cumhuriyet Halk Partisi’nde (CHP) seçmen listelerinin Yüksek Seçim Kurulu’ndan (YSK) geç istendiğine dair tartışmalar sürüyor. 10Haber iki gün önce 26 Eylül’de yapılan Parti Meclisi toplantısında, Bilgi ve İletişim Teknolojilerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Devrim Barış Çelik’in seçmen listelerini YSK’dan geç talep ettiğini, bu nedenle partinin elinde Mayıs ayından bu yana güncellenen, YSK’da bulunan resmi listenin bulunmadığını yazmıştı.

CHP, YSK’dan seçmen listelerini istemedi: Yerel seçimlere hazırlanamıyoruz

Bu haberin ardından Devrim Barış Çelik, haberin maksatlı olduğunu belirtirken “Bir haber sitesinde yer alan ‘seçmen listelerinin YSK’dan istenmesinin unutulduğu’ yönündeki iddia gerçeği yansıtmamaktadır. Bunlar Cumhuriyet Halk Partisi’nin kurumsal kapasitesine zarar vermeye yönelik maksatlı haberler olup, ilgili başvuru CHP YSK temsilcisi tarafından yapılmıştır” dedi. Çelik, açıklamasında, YSK’ya yapılan başvurunun da belgesini paylaştı. Bu belgede dilekçenin 18 Eylül 2023’te gönderildiği yazıyordu.

CHP Genel Başkanlığı’na adaylığını açıklayan Özgür Özel de bu tartışmalara dair bir soruya yanıt verdi ve dilekçenin 18 Eylül’de yazıldığının doğru olduğunu söyledi. Diken’den Altan Sancar’ın haberine göre; Özel, sorduklarının ise bundan farklı olduğunu, neden 18 Haziran’da değil de 18 Eylül’de yazıldığını sorduklarını belirtti.

Özel tartışmaya dair şunları söyledi:

“Partimiz seçmen kaydırmalarla ilgili alınması gereken düzenli bilgiyi YSK’dan almayı unutmuş. Onursal Adıgüzel, genel başkanımıza 15 Eylül günü mail atıyor. 18 Eylül günü, beş ay gecikmeli olarak bir yazı yazıyor genel merkez. Genel merkezdeki değerli arkadaşlarımız 18’indeki başvuruyu ‘Bakın başvurmuştuk’ diye sizlerle paylaşıyorlar. Dolaşıma sokuyorlar. 18’inde yazıldığı doğru. Ama biz 18 Haziran’da niye yazılmadığını soruyoruz. Onlar 18 Eylül’deki yazıyı paylaşıyorlar. Ayrıca 15 Eylül’de genel başkanımıza söylendi ve genel başkanımızın Onursal Adıgüzel’e ‘Uyarınız için teşekkür ederim’ diye cevap maili var. Onun üstüne harekete geçiliyor.”

Seçmen listelerinin geç istenmesi, CHP’nin bu listeler üzerinde çalışıp örneğin toplu halde seçmen kaymaları olup olmadığını kontrol etmesini ve böyle arızalar görürse onlara itiraz etmesini imkansızlaştırdı. Seçmenler açısından ikamet değiştirme süresi bugün doluyor. CHP bu çeşit değişiklikleri izleyememiş, görememiş ve belki itiraz da edememiş olacak.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.