Saadet’ten sokak hayvanları için kanun teklifi: Sorun hayvanlar değil yöneticiler

Saadet Partisi TBMM'ye sokak hayvanları sorununun çözümünü öngören düzenlemeler içeren kanun teklifi verdi. 12 maddelik teklifte yeni barınaklar için bağış toplayan STK’lar işaret ediliyor.

Siyaset 1 Mart 2024
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
Sokak hayvanları konusunda "insani" bir çözüm mümkün mü?

Saadet Partisi TBMM’ye sokak hayvanları sorununun çözümünü öngören 12 maddelik kanun teklifi verdi.

Saadet Partisi Ankara Milletvekili Mesut Doğan düzenlediği basın toplantısında şunları söyledi:

“Hepinizin yakından takip ettiği üzere sahipsiz sokak köpekleri sorunu son zamanlarda gündemimizi sık sık meşgul eden bir konu haline gelmiştir. Bu konu üstünde en çok konuşulan meselelerden biri olmasına rağmen somut hiçbir adımın atılmayan ve suiistimal edilen bir konu olarak karşımızda durmaktadır. Bu sorun, hem insanlarımızın can güvenliği hem de sokak hayvanlarının refahını olumsuz etkileyen bir boyuta ulaşmıştır. Sorunu ortaya çıkaran aslında sahipsiz sokak köpekleri değil uygulamalar ve yetkili mercilerin yaklaşımlarıdır. Kısacası sorunu büyüten temel sebepler; yerel yönetimlerin ve hükümetin sorunu çözmekteki isteksizliği ve kanunların hem eksik hem de uygulanmamış olmasıdır.”

‘Toplumsal kutuplaşmaya neden olması üzücü’

‘20 yıl önce yapılmış fakat birtakım sebeplerle uygulanmamış kanunlar ve düzenlemeler için kurumları suçlamanın’ kimseye fayda getirmeyeceğini, çözüm odaklı davranmak için verdikleri kanun teklifinin değerlendirilmesinin elzem olduğunu belirten Doğan “Yeni bir düzenlemeye ihtiyaç olduğu açıktır. Bilinmelidir ki sokak köpekleri sorunu, sadece toplumu ilgilendiren bir güvenlik, sağlık ve çevre koruma sorunu değil aynı zamanda sahipsiz hayvanların da mağdur olmasına sebep olan bir olgudur. Bu konu üzerine çalıştığımız süre boyunca toplumun kimi kesimleri arasında ciddi bir kutuplaşma meydana geldiğini üzülerek gördük” diye konuştu.

Kanun teklifinde neler var

  • Mevcut kanundaki sokak hayvanlarının kısırlaştırıldıktan sonra alındıkları alana bırakılması uygulaması değiştirilecek. Sokak köpekleri kısırlaştırıldıktan sonra tekrar sokağa bırakılamayacak.
  • Barınak ve bakımevlerinin yanı sıra yaşam alanları kurulacak. Barınak ve bakımevlerinin şartları iyileştirilecek. Tüm mekanlar 7/24 canlı izlenebilecek.
  • Bağış toplayan hayvan sever kuruluşlar barınak ve bakımevi kurmakla yükümlü olacak.
  • Barınak, bakımevi ve yaşam alanlarında çalışan personellere eğitim zorunluluğu getirilecek. Gönüllülerin barınak ve bakımevlerini ziyaret etmesi ve aktif görev almaları kolaylaştırılacak.
  • Evcil hayvan satışı kontrol altında olacak. Hayvan sahiplendirme esas alınacak. Kedi ve köpeklerin izinsiz satışı engellenecek. Bu hayvanlar üzerinden maddi gelir elde etmek isteyenlere caydırıcı cezalar uygulanacak.
  • Tüm evcil hayvanlar mikroçip ile kayıt altına alınacak. Hayvanların sokağa bırakılması, kaybolması, hastalık bulaştırması gibi olumsuzlukların önüne geçilecek.
  • Tehlikeli yasak ırklara izin verilmeyecek. Bu hayvanlar için verilen cezalar artırılacak. Tehlikeli yasak ırkların saldırılarından sahipleri sorumlu olacak.
  • Cezalar daha caydırıcı olacak. Hayvanlara şiddet ve işkence uygulayanlara, eziyet edenlere ve kötü muamelede bulunanlara, hayvanları sokağa terk edenlere daha caydırıcı cezalar uygulanacak.

İki ilde sokak hayvanlarına saldırı: Biri av tüfeğiyle vurdu, diğeri asitle saldırdıİki ilde sokak hayvanlarına saldırı: Biri av tüfeğiyle vurdu, diğeri asitle saldırdı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.