Selahattin Demirtaş duyurdu: Selçuk Mızraklı salı günü tahliye olacak

Yaklaşık 10 yıldır cezaevinde tutulan HDP'nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş 7 yıldır hapiste tutulan ve 4,5 yıldır aynı hücrede kaldığı eski Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Selçuk Mızraklı'nın 8 Eylül Salı günü cezasını tamamlayıp tahliye edileceğini duyurdu.

Siyaset 5 Eylül 2026

Yaklaşık 10 yıldır cezaevinde tutulan eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş 4,5 yıldır birlikte hapis yattığı eski Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Selçuk Mızraklı’nın salı günü tahliye olacağını duyurdu.

Demirtaş QAD-Barış Meydanı’na yazdığı yazıyı eş zamanlı olarak X hesabından da paylaştı.

4,5 yıldır aynı hücrede kaldıklarını vurgulayan Demirtaş, Mızraklı için “Atomu parçalamadı ama sabrıyla, iradesiyle yedi yılda beton duvarları ‘çatlattı'” dedi.

Demirtaş, Mızraklı için “63 yaşında, Diyarbakır’ın yüreği sevgiyle dolu genel cerrahı. Sadece dört ay belediye başkanlığı yapabildi. Sonrasında suçsuz, günahsız, delilsiz, hukuksuz yedi yıl hapis” ifadelerini kullandı.

Mızraklı’nın 8 Eylül Salı günü tahliye olacağını duyuran Demirtaş “Son beş yıldır ben ona emanettim, o bana emanetti. Salı sabahı buradan çıkacak, akşamına da Diyarbakır Havaalanında olacak. Artık size emanettir” dedi.

Demirtaş’ın yazısının tamamı şöyle:

“Hapishanenin beton duvarına asılı iki karışlık televizyon açık. Selçuk Mızraklı ile masada oturuyoruz, Hoca’nın önünde her zamanki gibi bulmaca var. Gözlükleri, kırlaşmış saçı ve bıyığıyla Einstein’ı andırıyor. Atomu parçalamadı ama sabrıyla, iradesiyle yedi yılda beton duvarları ‘çatlattı’.

Bu defaki bulmaca bir hayli zor olsa gerek, Hoca içinden çıkmaya çalışıyor. Epey düşündükten sonra buluyor, soldan sağa dokuz harfli ‘kardeşlik’miş. ‘Sorusu neydi?’ diyorum. ‘Sorusu cevabından daha zor’ diyor. MGK kararıyla yürürlüğe gireceği zannedilen yıpratılmış, örselenmiş, içi boşaltılmış, kollektif duygu durumu. ‘Zormuş’ diyorum. 

Dr. Adnan Selçuk Mızraklı 63 yaşında, Diyarbakır’ın yüreği sevgiyle dolu genel cerrahı. Sadece dört ay belediye başkanlığı yapabildi. Sonrasında suçsuz, günahsız, delilsiz, hukuksuz yedi yıl hapis.

Hava çok sıcak, basık, boğucu, terliyoruz habire. Bazen bu kuyunun dibinde nefes almak bile zorlaşıyor. Hoca’nın gözü bir ara televizyona takılıyor, bir süre kalıyor öyle. Neye baktığına bakıyorum. 

Dört ay belediye başkanlığı yapabilmiş suçsuz, günahsız, yüreği sevgiyle dolu Diyarbakır’ın doktoru, yedi yıldır tutulduğu hücreden, 25 yıl belediye başkanlığı yapmış Ankara’nın parsel parsel günah yüklü şahsiyetinin sakız çiğneyerek adliyeye girişini izliyor.

Bulmaca giderek zorlaşıyor ama Hoca inatçı, yukarıdan aşağıya altı harfli, ‘adalet’. Sorusu neymiş? ‘Geç olsa bile gelmeyen, MGK kararıyla gelebileceği zannedilen insan onurunun mütemmim cüzü’ Zormuş gerçekten. 

Şahıs az sonra elini kolunu sallayarak adliyeden çıkıyor, ‘Ben öyle çekirge gibi üç defa değil, 500 defa sıçradım’ diyor. ‘Keramet sakızda mı acaba, sen bir defa bile sıçrayamadın Hoca.’ diyorum. ‘Yok’ diyor, ‘O çiğnediği sakız değil, insanlık onuru. Ben bir defa bile çiğnemedim, çiğnetmedim de.

Dr. Adnan Selçuk Mızraklı, Diyarbakır’ın dört ay belediye başkanlığına karşı yedi yıl hapis yatmış ve cezasını tamamlayarak, ‘kardeşlik’ henüz ona uğramadan 8 Eylül Salı günü tahliye olacak temiz yürekli bilgesi. 

Son beş yıldır ben ona emanettim, o bana emanetti. Salı sabahı buradan çıkacak, akşamına da Diyarbakır Havaalanında olacak. Artık size emanettir. 

İçeriden dışarıya sekiz harfli. ‘ÖZGÜRLÜK’. Hoca bulmacayı tamamlamak üzere.

Televizyonun sesini kısıyoruz, şahıs halen bir şeyler söylüyor. Az sonra haberlerde sürecin geldiği aşamaya ilişkin ayrıntılar verilecekmiş. 

Hoca, bulmacadaki son soruyu da çözüyor. Tepeden tırnağa beş harfli: ‘İRADE’. ‘Sorusu neymiş?’ diyorum. ‘Bunun sorusu yok’ diyor Hoca, ‘Sadece cevabı var.’

Hoca, Salı akşamı Diyarbakır’da hayırlısıyla. Kesin, Sakızcı Memo da karşılamaya gelir. Yalnız, bizim sakızcımız çok haysiyetlidir, başkalarıyla karıştırmayın sakın.

Tû her hebî Mamoste. Her bijî. Biçe rêya te her tim vekirî be” (Sen var ol hoca, çok yaşa. Git, yolun daima açık olsun).

2019 yılındaki yerel seçimde yüzde 63 ile Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Selçuk Mızraklı yerine Ağustos 2019’da kayyum atanmış, Mızraklı ise ‘örgüt üyeliği’ ve ‘örgüt propagandası’ suçlamalarıyla 22 Ekim 2019’da tutuklanmıştı. İlk olarak Diyarbakır Cezaevi’ne gönderilen Mızraklı, oradan önce Kayseri’ye, Şubat 2022’de ise Edirne Cezaevi’ne sevk edilmişti.

Mızraklı, H. B.A. isimli bir tanığın beyanları gerekçe gösterilerek ‘örgüt üyeliği ve ‘örgüt propagandası’ iddialarıyla tutuklanmıştı.

2016’da Nusaybin’de güvenlik güçlerine teslim olan Bermal kod adlı bir PKK mensubunun Mart 2019’daki beyanında, Mızraklı’nın özel bir hastanede genel cerrah olarak görev yaptığı dönemde, yaralı bir örgüt mensubunu ameliyat ederek güvenlik görevlilerine bildirmeden ertesi gün taburcu ettiğini öne sürmüştü.

Mızraklı ise ifadesinde örgüt mensubunu ameliyat ettiğine dair iddiaları reddetmiş ve itirafçının beyanlarını üçüncü şahısların ağzıyla verdiğini söylemişti:

“Kendisinin, bizzat örgüt mensubunu tedavi ettiğime dair bir bilgisi ve görgüsü bulunmamaktadır. Kıdemli cerrah olduğum için icap nöbetim bulunmamaktaydı. Tanık beyanlarında hastanın bağırsağının ameliyatla kesilip alındığından bahsetmiş. Tıp kuralları gereği böylesi bir ağır ameliyattan sonra ertesi gün taburcu olması hayatın olağan akışına aykırıdır. Bu durum bile tanık beyanının gerçeği yansıtmadığını gösteriyor.”

Hazırlanan iddianamede Mızraklı’nın 7 buçuk yıldan 15 yıla kadar hapsi istenmişti. Savcılık iddianamede, Mızraklı’nın milletvekili ve belediye başkanı olduğu dönemde katıldığı eylem ve etkinlikleri suç kapsamında değerlendirmişti.

Yapılan yargılama sonunda 9 Mart 2020’de Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi, Selçuk Mızraklı’yı 9 yıl 4 ay 15 gün hapis cezasına mahkum etmişti.

Selçuk Mızraklı kimdir?

Selçuk Mızraklı, 1963 yılında Urfa Siverek’te doğdu. İlk ve orta öğrenimini Eskişehir’de tamamlayan Mızraklı, tıp eğitimini Hacettepe Üniversitesi’nde aldı. Yozgat ve Ankara’da bir süre çalıştıktan sonra 1991- 1996 yılları arasında Dicle Üniversitesinde Genel Cerrahi uzmanlığı eğitimini tamamladı.

1996 – 2005 yılları arasında Diyarbakır Devlet Hastanesinde, 2005 – 2018 yılları arasında Diyarbakır’daki iki ayrı özel hastanede çalıştı. 1990’lı yıllardan itibaren Diyarbakır Tabip Odasında görev aldı. 2008-2010 yılları arasında Diyarbakır Tabip Odası Başkanlığı yaptı. 2006 yılında ise İnsan Hakları Derneği’ne (İHD) üye oldu.

2018’deki genel seçimlerde HDP’den Diyarbakır Milletvekili seçilen Mızraklı, 2019’daki yerel seçimde aday olmak için milletvekilliğinden istifa etti. Mart 2019’da yapılan yerel seçimlerde yüzde 63 oy ile Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Selçuk Mızraklı, aynı yılın ekim ayında tutuklandı. Mızraklı, 7 yıldır cezaevinde tutuluyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.