Şimşek istifa iddialarını yalanladı: Yolumuz doğru, aldanmayın

Bakan Şimşek istifa iddialarını yalanlayarak "Yolumuz doğru, uydurma söylentilere aldanmayın" dedi ve "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın desteğiyle refahı artırmaya odaklandıklarını" savundu. Şimşek hakkındaki iddialara ilişkin soruşturma başlatıldı.

Ekonomi 24 Ağustos 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek. / Fotoğraf: AA

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, son günlerde dolaşıma sokulan istifa iddialarına karşı sessizliğini bozdu ve sosyal medya hesabından dikkat çeken bir açıklama yaptı. İstifa etmediğini net bir şekilde belirten Şimşek, bu tür iddiaların doğru olmadığını vurguladı.

Şimşek, açıklamasında, ekonomi yönetiminin bir ekip ruhuyla çalıştığını ve zorlu bir görev üstlendiklerinin bilincinde olduklarını söyledi. “Ekonomik istikrar ve reform programımız başarıyla işliyor ve hedeflediğimiz sonuçları almaya başladık” diyen Şimşek cari açığın daraldığını, Merkez Bankası rezervlerinin iyileştiğini ve enflasyonda belirgin ve kalıcı bir düşüş yaşandığını kaydetti.

“Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın desteğini her zaman yanlarında hissettiklerini” belirten Şimşek, milletin refahını kalıcı olarak artırmanın tek hedefleri olduğunu savundu. “Uydurma hikayelerle ekonomimizin ve piyasalarımızın etkilenmesine asla izin veremeyiz” diyerek istifa söylentilerini yayanları eleştirdi.

Mehmet Şimşek sözlerini şu cümleyle noktaladı: “Görevimizin sorumluluğu ve bilinci omuzlarımızdayken periyodik uydurma hikayelerin masa başında imalatı yolumuzun doğru olduğunu gösteriyor. Lütfen aldanmayın!”

‘Bu söylentileri yayanlar iyi niyetli olamaz’

Şimşek’in paylaşımının tam metni ise şöyle:

“Anlaşılan yapılan resmi açıklamalar yetmemiş, bir de buradan yazayım! İstifa etmedim. Dolaşıma koyulan senaryolar doğru değildir.

– Ekonomi yönetimi bir ekip ruhuyla çalışıyor. Aldığımız büyük ve zor sorumluluğun farkındayız. Bu sorumluluğun bilinciyle her gün daha iyiye ulaşmak için çalışıyoruz.

– Ekonomik istikrar ve reform programımız başarıyla işliyor ve hedeflediğimiz sonuçları almaya başladık. – Cari açık daraldı, Merkez Bankası’nın rezervleri iyileşti, KKM’den çıkış hızla devam ediyor, EYT ve depremin bütçe üzerindeki etkilerini giderecek tedbirleri alarak bütçe dengesini iyileştiriyoruz ve en önemlisi fiyat istikrarı hedefine doğru güçlü adımlarla ilerliyoruz. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir düşüş başladı.

– Bu zorlu süreçte Sayın Cumhurbaşkanımızın bizlere kuvvetli desteğini her zaman hissediyoruz. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde aziz milletimizin refahını kalıcı olarak artırmak tek hedefimizidir. Milletimize hizmet dışında başka hiçbir amacımız ve misyonumuz yoktur.

– Görevimizin sorumluğu ve bilinci omuzlarımızdayken periyodik uydurma hikayelerin masa başında imalatı yolumuzun doğru olduğunu gösteriyor. Uydurma hikayelerle ekonomimizin ve piyasalarımızın etkilenmesine asla izin veremeyiz. Yalanlamamıza rağmen hala bu söylentileri çıkartanlar ve yayanlar iyi niyetli olamaz. Lütfen aldanmayın!”

Altun’dan da yalanlama geldi: Özür dileyecekler mi?

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun da konuya dahil oldu. Altun, Bakan Şimşek’in istifa ettiği yönündeki iddialara sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada sert tepki gösterdi.

Altun daha önce Dezenformasyonla Mücadele Merkezi tarafından Bakan Şimşek’in istifa ettiği yönündeki iddiaların yalan olduğuna dair açıklama yapıldığını hatırlattı. Ancak bazı kişilerin “bu yalanları kasıtlı olarak yaymaya devam ettiğini” öne sürdü. Altun bu kişilerin “yalanları söylerken bile gerçekleri çarpıttığını” savundu.

Bu noktada kamuoyuna iki soru yönelten Altun şöyle yazdı: “Dezenformasyonu ve yalanı bir siyaset malzemesi olarak kullananlar, kamuoyundan özür dileyecek mi? Yoksa utanmadan yeni yalanlar mı üretmeye devam edecekler?”

Açıklamasında Bakan Şimşek’in sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamaya da dikkat çeken Altun, bu tür yalanların ve dezenformasyonun gerçekleri çarpıtmaya çalışanların ne kadar zarar verebileceğini savundu.

SPK: İnceleme başlatıldı

İstifa gündemine dahil olan bir kurum daha var: Sermaye Piyasası Kurulu (SPK). SPK haftanın son işlem gününde sosyal medya üzerinde dolaşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in istifa ettiği yönündeki asılsız iddialar üzerine harekete geçti. Kurum bu iddiaların Borsa yatırımcılarını yanlış yönlendirdiği ve zarara uğrattığı gerekçesiyle sosyal medya hesapları hakkında kapsamlı bir inceleme başlattı.

SPK tarafından yapılan yazılı açıklamada, Borsa İstanbul pay piyasasında yapılan işlemlerin anlık olarak takip edildiği ve piyasa bozucu hareketlere karşı sürekli bir denetim mekanizmasının işlediği vurgulandı.

Açıklamada 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nun 107’nci maddesi gereğince piyasa dolandırıcılığı suçlarının ağır cezalara tabi olduğu hatırlatıldı. Yanlış veya yanıltıcı bilgilerle piyasa manipülasyonu yapanların 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ve beş bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacağı ifade edildi. Bu bağlamda SPK, sosyal medyada yayılan asılsız iddialarla yatırımcıları yanıltan kişiler hakkında incelemelerin hızla sürdüğünü belirtti.

Soruşturma da gecikmedi

Olaya ilişkin soruşturma başlatıldığını duyuran Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Bazı sosyal medya mecralarında Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Mehmet Şimşek hakkında asılsız istifa haberleri yaymak suretiyle borsa yatırımcısını yanlış yönlendirmeyi amaçlayarak zarara uğramalarına sebebiyet veren, olağan dışı fiyat ve miktar hareketlerine neden olan, maksatlı ve yanıltıcı haberleri yapanlar ve yayanlar hakkında; Türk Ceza Kanununun 217/A maddesi uyarınca “Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçundan ve Sermaye Piyasası Kanununun 107/2 maddesi uyarınca Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından resen soruşturma başlatılmıştır.

Kamuoyunu dezenformasyon ve gerçek dışı bilgilerle yanıltanlara, açıklama ve paylaşımlarla ekonomide spekülasyona neden olanlara müsaade edilmeyecektir.”

İstifa söylentileri borsayı vurmuştu

Bu arada Bakan Şimşek’in istifa ettiği yönündeki iddialar İstanbul Borsası’nda önemli bir düşüşe yol açmıştı. Akşam saatlerinde yayılan söylentiler, yatırımcılar arasında endişeye neden olmuş ve BIST 100 Endeksi günü yüzde 2,55’lik bir kayıpla kapatmıştı.

Uzmanlar düşüşün nedenleri arasında İran’ın İsrail’i vuracağına dair beklentilerin artması, yatırımcıların hafta sonuna hisse alarak girme eğilimlerinin olmaması ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in istifa ettiğine yönelik dedikodular yalanlansa bile az da olsa gerçek olma ihtimalini sıralamıştı.

Şimşek gidebilir mi, Tayyip Erdoğan onu gönderir mi?Şimşek gidebilir mi, Tayyip Erdoğan onu gönderir mi?

Doları 'Şimşek gidebilir' dedikodusu mu yükseltiyor? Yabancılar da bu soruyu soruyorDoları ‘Şimşek gidebilir’ dedikodusu mu yükseltiyor? Yabancılar da bu soruyu soruyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.