‘Siyaseti bıraktım’ diyen Ahmet Türk, geri döndü DEM Parti’nin Mardin adayı oldu

DEM Parti Mardin Büyükşehir Belediyesi için Ahmet Türk ve Devrim Demir'i aday göstereceğini açıkladı. Ahmet Türk ısrarlara dayanamadı, siyasete geri döndü. Türk 5 yıl önce de seçilmiş, sonra görevden alınmış yerine kayyım atanmıştı.

Siyaset 21 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Ahmet Türk'ün adaylık tanıtımı için Mardin'de etkinlik düzenlendi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) adaylarını belirlemek için ön seçime gitmiş, Mardin’den Büyükşehir Belediye başkan adaylığı için aday adayı olan Ahmet Türk parti içesinde yapılan ilk tur seçimlerde rakibine fark atmasına rağmen sürpriz bir karar ile adaylıktan çekilmişti.

Türk’ün seçimden önce DEM Parti yetkililerine ilk turda yüzde 50+1 oy almaması durumunda çekileceği sözünü verdiği için bu kararı aldığı belirtilirken Türk aktif siyaseti de bıraktığını söylemişti.

Türk yapılan görüşmeler neticesinde geri dönme kararı aldı. Türk’ten sonra en çok oyu alan aday Azad Yıldırım’ın çekilmesi ile Mardin Büyükşehir Belediye Başkan adayı Türk oldu.

Siyaseti bırakan Demirtaş'a destek vermişti: Ahmet Türk de siyasetten çekildiSiyaseti bırakan Demirtaş’a destek vermişti: Ahmet Türk de siyasetten çekildi

Türk’ün adaylığı Mardin’de bir düğün salonunda Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır tarafından açıklandı. Açıklamaya çok sayıda kişi de katıldı.

Keskin Bayındır şunları söyledi:

“Yapılan ilk tur seçimlerinde kentin mevcut belediye eş başkanı Ahmet Türk ve Devrim Demir halk oylamasında en çok oy alan iki aday adayı olmuştur. Kürt siyasetinde ve yerel yönetimlerde önemli tecrübesi olan Sayın Ahmet Türk’ün yeniden aday olması için Mardin halkı, delegeler ve kent dinamikleri yoğun bir ısrar ve arayış içinde olmuştur. Öte yandan ön seçimlerde ikinci sırada yer alan Sayın Azad Yıldırım arkadaşımız kent dinamiklerinin, delegelerin ve halkımızın çağrısına uyarak demokratik bir olgunluk ve sorumlulukla aday adaylığından feragat ettiğini Mardin İl Seçim Koordinasyonumuza bildirmiştir. Ön seçimlerin yapılması sürecine ve kent dinamiklerinin çağrılarına demokratik bir duyarlılıkla karşılık veren Azad Yıldırım, Gülizar İpek Bilek ve diğer tüm aday adayı arkadaşlarımıza tüm Mardin halkı adına teşekkür ediyoruz.”

Ahmet Türk: Güçlü bir çıkış göstermeliyiz

Ahmet Türk ise şöyle konuştu:

“Demokrasi mücadelemizin uzun bir tarihi var. Halkımız, zulme ve baskılara karşı geleceğini, kimliğini, dilini ve yerinde yönetime sahip çıkmak için çok büyük fedakarlıklar yaptı. Önümüzde bir yerel seçim var. Ama bu Kürt halkının geleceğini ilgilendiren bir seçim. ‘Kürtler hakkına, hukukuna, geleceğine, sahip çıkacak mı, sahip çıkmayacak mı?’ Bunun mesajını verecek. Bugün alanlarda olan bizler, zindanlarda olan ve açlık grevinde olan yoldaşlarımızın sorumluluğunu taşıyoruz. Halkımızın sorumluluğunu taşıyoruz. Geleceğimizi belirlemek için vereceğimiz sınav gerçekten çok önemlidir. Biz çok iyi biliyoruz ki bugün Kürt halkını sindirmeye çalışan, hatta yok etmeye çalışan bir mantıkla karşı karşıyayız. Eğer güçlü bir çıkış göstermezsek, birliğimizi ve beraberliğimizi güçlü bir hale getiremezsek, gerçekten daha fazla zulüm ile karşı karşıya kalacağız.”

Ahmet Türk 2014 ve 2019 yerel seçimlerinde de Mardin Büyükşehir Belediye başkanı olmuş, ancak iki kez yerine kayyım atandığı için toplam 17 ay belediye başkanlığı yapabilmişti.

Yöntemi eleştirmişti

Ahmet Türk çekilme kararıyla ilgili şunları söylemişti:

“Sekiz kişinin girdiği bir seçimden yüzde 50+1 oy alınması nasıl mümkün olabilir ki! Niye iki tur yapıyoruz, anlamış değilim. Tamam, herkes ön seçime girer, en fazla oyu alan aday olur, akla uygun yöntem budur. Dikkat et, hiçbir yerde ilk turda kimse yüzde 50+1 alamadı. İkinci turun bazı yerlerde yıpratıcı sonuçları olabileceği görülmeliydi. Ben bunu partideki arkadaşlara daha önce de söylemiştim.”

Kendisinden sonraki aday adayı 700 oy alırken kendisi 2 bin 539 oy alan Ahmet Türk “Böyle bir tablo karşısında birbirimizle yarışmak bana çok gerekli gelmiyor. Açıkçası artık yoruldum, ama şimdi dört bir yandan arkadaşlar geliyor, ağlayanlar var, bırakamazsın diyen var; hakikaten çok zor duruma düştüm…” diye eklemişti.

Demirtaş’a destek vermişti

14 Mayıs genel seçimlerinin ardından aktif siyaseti bıraktığını açıklayan Selahattin Demirtaş’ın eleştirilerini haklı bulan Türk “Partinin bir merkezi var, onlarla dayanışma içinde sürdürülmesi gerekiyor. “Örgütlü bir yapı yoktu. Parti içinde birçok genel merkez oluştu” demişti.

Sandıktan çıkan sonuçların yeterli olmadığını vurgulayan Türk “Hepimizin yeniden düşünmesi gerekiyor” diyerek özeleştiri yapılması gerektiğini vurgulamış, “Seçim sürecinde eksiklik vardı. Bu eksiklikler adaylıklardan programa birçok yerdeydi. Kürt bölgelerindeki sonuçlar bunu gösteriyor. Bundan sonra halk konuşacaktır” diye konuşmuştu.

Ahmet Türk kimdir?

1942 doğumlu Ahmet Türk Güneydoğu’nun popüler aşiretlerinden Kancolara mensup. 1973’te Demokrat Parti’de başladığı siyasi kariyerine CHP, SHP milletvekilliği, DTP kurucu eş başkanlığı, BDP’den Mardin Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı yaptı. 2016’da tutuklanan Türk 2017’de tahliye edildi.

Yerine iki kez kayyım atanmıştı: Ahmet Türk Mardin için yine aday olacakYerine iki kez kayyım atanmıştı: Ahmet Türk Mardin için yine aday olacak

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.