AYM’deki bölünme ‘dezenformasyon yasası’ oylamasına yansıdı
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve CHP lideri Kılıçdaroğlu, AYM’nin 61. kuruluş yıl dönümünde bir araya geldi. İki lider geçen yıl olduğu gibi yine tokalaşmadı. Törende konuşma yapan AYM Başkanı Zühtü Arslan ise Yüksek Mahkemeye yönelik eleştirilere yanıt verdi.
Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) 61. kuruluş yıl dönümü nedeniyle düzenlenen “Yüzüncü Yılında Cumhuriyet ve Anayasa Yargısı” Sempozyumu dün Anayasa Mahkemesi Yüce Divan Salonu’nda yapıldı.
Siyasette ve meydanlardaki gerilim AYM’nin kuruluş yıl dönümü törenine de yansıdı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Millet ittifakı cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu törende buluştu ancak geçen seneki gibi tokalaşmadı.
Törende, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan bir konuşma gerçekleştirirken Anayasa Mahkemesi’ne yönelik eleştirilere de değindi.
Arslan, “Özellikle bireysel başvuruda verilen kararları içtihat bütünlüğünden soyutlamak suretiyle bunlarla ilgili olarak yüzeysel şekilde yapılan genellemelerden fayda sağlanmayacağını bilmek gerekir. Aynı şekilde çoğu kez doğru düzgün okumadan, en hassas ve teknik konulara dair kararları bile 140 karakterle yorumlamaya çalışanların temel hakların korunmasına yönelik içtihadın gelişimine herhangi bir katkısı olamamaktadır.” dedi.
Öte yandan Arslan, “AYM’ye yapılan saldırılar toplumun yargıya güvenini sarsarak demokratik hukuk devletine ve tüm kurumlara zarar veriyor” sözleriyle eleştirilere yanıt verdi.
Arslan, “Demokratik hukuk devleti olarak cumhuriyet bizden, yargı alanında da diğer bütün alanlarda olduğu gibi Mustafa Kemal Atatürk’ün ifadesiyle fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür yargı mensupları ister” dedi.
Toplumsal düzeyde “bizim gibi olmayanlarla” sağlıklı bir ilişki kurmak durumunda olunduğunu ifade eden Arslan, “Demokratik Cumhuriyetin geleceği hukuksal ve siyasal düzlemde kuvvetler ayrılığı ilkesinin ve bu kapsamda özellikle yargı bağımsızlığının tam manasıyla hayata geçirilmesine bağlıdır. Belirtmek gerekir ki hangi hükümet sistemi benimsenmiş olursa olsun demokratik anayasalarda yargının bağımsızlığını ve tarafsızlığını koruyacak, güvence altına alacak özel düzenlemeler yer almaktadır” değerlendirmesinde bulundu.
Tören bitiminde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Kılıçdaroğlu yine tokalaşmadan salondan ayrıldı.
Cumhur İttifakı’nın ortağı Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 2020 Ekim ayından beri Anayasa Mahkemesi’ni verdiği kararlar üzerinden eleştiriyor. Bahçeli’nin Yüksek Mahkeme’ye yönelik eleştirilerinin dozu ise git gide arttı. Ekim 2020’de “Anayasa Mahkemesi yeniden yapılandırılmalı” diyen Bahçeli, aylar sonra mahkemenin kapatılması gerektiğini söyledi. Bahçeli son olarak HDP’nin Hazine yardımı blokesini kaldıran AYM için ”AYM’nin bölücü terör örgütünün arka bahçesi olması beka ve güvenlik sorunu olduğu kadar adalet ve hukuk katlidir” dedi.
Öte yandan 30 Mart 2023’de Halk TV’den Seyhan Avşar’a konuşan ismi açıklanmayan bir AYM üyesi de, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bloke kararının kaldırılması için oy veren üyeleri arayarak hesap sorduğunu öne sürmüştü.