Bir siyaset klasiği: Erdoğan, Kılıçdaroğlu’nun elini AYM’de de sıkmadı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve CHP lideri Kılıçdaroğlu, AYM’nin 61. kuruluş yıl dönümünde bir araya geldi. İki lider geçen yıl olduğu gibi yine tokalaşmadı. Törende konuşma yapan AYM Başkanı Zühtü Arslan ise Yüksek Mahkemeye yönelik eleştirilere yanıt verdi.

Siyaset 26 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) 61. kuruluş yıl dönümü nedeniyle düzenlenen “Yüzüncü Yılında Cumhuriyet ve Anayasa Yargısı” Sempozyumu dün Anayasa Mahkemesi Yüce Divan Salonu’nda yapıldı.

Siyasette ve meydanlardaki gerilim AYM’nin kuruluş yıl dönümü törenine de yansıdı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Millet ittifakı cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu törende buluştu ancak geçen seneki gibi tokalaşmadı.

Törende, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan bir konuşma gerçekleştirirken Anayasa Mahkemesi’ne yönelik eleştirilere de değindi.

Arslan’dan eleştirilere yanıt

Arslan, “Özellikle bireysel başvuruda verilen kararları içtihat bütünlüğünden soyutlamak suretiyle bunlarla ilgili olarak yüzeysel şekilde yapılan genellemelerden fayda sağlanmayacağını bilmek gerekir. Aynı şekilde çoğu kez doğru düzgün okumadan, en hassas ve teknik konulara dair kararları bile 140 karakterle yorumlamaya çalışanların temel hakların korunmasına yönelik içtihadın gelişimine herhangi bir katkısı olamamaktadır.” dedi.

AYM'den HDP kararına Pervin Buldan'dan yanıt: Savunmamızı halkımızla yapacağızAYM’den HDP kararına Pervin Buldan’dan yanıt: Savunmamızı halkımızla yapacağız

Öte yandan Arslan, “AYM’ye yapılan saldırılar toplumun yargıya güvenini sarsarak demokratik hukuk devletine ve tüm kurumlara zarar veriyor” sözleriyle eleştirilere yanıt verdi.

Arslan, “Demokratik hukuk devleti olarak cumhuriyet bizden, yargı alanında da diğer bütün alanlarda olduğu gibi Mustafa Kemal Atatürk’ün ifadesiyle fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür yargı mensupları ister” dedi.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, konuşmasında eleştirilere yanıt verdi

Toplumsal düzeyde “bizim gibi olmayanlarla” sağlıklı bir ilişki kurmak durumunda olunduğunu ifade eden Arslan, “Demokratik Cumhuriyetin geleceği hukuksal ve siyasal düzlemde kuvvetler ayrılığı ilkesinin ve bu kapsamda özellikle yargı bağımsızlığının tam manasıyla hayata geçirilmesine bağlıdır. Belirtmek gerekir ki hangi hükümet sistemi benimsenmiş olursa olsun demokratik anayasalarda yargının bağımsızlığını ve tarafsızlığını koruyacak, güvence altına alacak özel düzenlemeler yer almaktadır” değerlendirmesinde bulundu.

Tören bitiminde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Kılıçdaroğlu yine tokalaşmadan salondan ayrıldı.

Siyasetten AYM’ye sert eleştiriler gelmişti

Cumhur İttifakı’nın ortağı Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 2020 Ekim ayından beri Anayasa Mahkemesi’ni verdiği kararlar üzerinden eleştiriyor. Bahçeli’nin Yüksek Mahkeme’ye yönelik eleştirilerinin dozu ise git gide arttı. Ekim 2020’de “Anayasa Mahkemesi yeniden yapılandırılmalı” diyen Bahçeli, aylar sonra mahkemenin kapatılması gerektiğini söyledi. Bahçeli son olarak HDP’nin Hazine yardımı blokesini kaldıran AYM için ”AYM’nin bölücü terör örgütünün arka bahçesi olması beka ve güvenlik sorunu olduğu kadar adalet ve hukuk katlidir” dedi.

Öte yandan 30 Mart 2023’de Halk TV’den Seyhan Avşar’a konuşan ismi açıklanmayan bir AYM üyesi de, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bloke kararının kaldırılması için oy veren üyeleri arayarak hesap sorduğunu öne sürmüştü.

Depremzede aileden “sorumluluk” başvurusu: Depreme önlem almayan Cumhurbaşkanı da sorumluDepremzede aileden “sorumluluk” başvurusu: Depreme önlem almayan Cumhurbaşkanı da sorumlu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.