Sosyal medya platformu X Ankara’ya açtığı sansür davasını kazanmış

Elon Musk yönetimindeki sosyal platformu X Ankara’nın 45 paylaşımı silmemesi halinde tazminat ödeteceğini söylemesi üzerine mahkemeye başvurduklarını ve kazandıklarını duyurdu.

Siyaset 4 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Elon Musk 44 milyar dolar ödediği Twitter için sık sık şakalar yapıyor. Geçenlerde de "Sosyal medyada nasıl küçük bir servet kazanırsınız? Büyük bir servetle başlayın" diye espri yapmıştı.

ABD’li milyarder Elon Musk tarafından satın alınan ve ismi Twitter’dan X’e dönüşen sosyal medya platformu Türkiye’den gelen sansür talebine karşılık giriştiği hukuk mücadelesine ilişkin açıklama yaptı.

X’in uluslararası hükümet ilişkileri bölümü maden kazası nedeniyle hükümetin eleştirildiği ve silinmesi talep edilen 45 paylaşımın varlığının mahkeme tarafından “ifade özgürlüğü” sayıldığını belirtti.

Açıklamada Ankara 8. Sulh Ceza Hakimliği’nin verdiği karar anlatıldı.

‘İfade özgürlüğü için mücadele’

Mahkemenin “ifade özgürlüğü” kararını paylaşan X’in uluslararası hükümet ilişkileri bölümü şöyle dedi:

“X kullanıcılarımızı hükümet sansüründen korumak için dünya çapında düzenli olarak hukuki mücadele vermektedir. Bu hafta Türkiye’de bu mücadelenin önemini bir kez daha teyit eden önemli bir karar aldık.  Türk hükümeti daha önce üçü bir muhalefet partisi liderine ait olmak üzere hükümetin trajik bir heyelan olayındaki rolünü eleştiren yaklaşık 45 paylaşımın kaldırılmasını talep etmişti. Hükümet içeriğin kaldırılması emirlerine uyulmaması halinde X’i yüklü miktarda para cezasına çarptırmakla tehdit etmişti. X mahkemeye itiraz etti ve bu hafta mahkeme söz konusu paylaşımların ifade ve basın özgürlüğü hakkı kapsamında korunduğunu kabul ederek hükümetin taleplerini geçersiz kıldı. Bu sonuç X’in kullanıcılarının ifade özgürlüğü haklarını dünya çapında koruma konusundaki kararlılığını bir kez daha teyit etmektedir ve kullanıcılarımızın bu haklarını savunmak için mevcut tüm yasal yolları kullanmaya devam edeceğiz.”

Hükümet X'ten İliç'le ilgili paylaşımların kaldırılmasını istemişHükümet X’ten İliç’le ilgili paylaşımların kaldırılmasını istemiş

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.