Soyer’den İzmir Limanı çıkışı: Gayrimenkul satmaya benzemez

Alsancak Limanı'nın AD Ports Group tarafından satın alındığı iddia ediliyordu. İddia yeniden gündemde: Hisse satın almak için anlaşmaya yaklaştılar, bedeli 500 milyon dolar olabilir. İzmir Belediye Başkanı Soyer'den gelen tepki ise çok sert.

Siyaset 19 Aralık 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

İzmir Alsancak Limanı 2017 yılında Türkiye Varlık Fonu’na devredildi. Limanı Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) işletiyor. 25 Kasım 2021 yılında da Varlık Fonu ile Abu Dhabi arasında liman ve lojistik yatırımları yapma  amacıyla stratejik ortaklık anlaşması imzalandı. 2006 yılında kurulan AD Ports Group’un parçası olan Abu Dhabi Ports yaklaşık 2 bin 500 çalışanı ile BAE’de 10 liman ve terminalin sahibi ve işletmecisi. 3 Temmuz 2023’te Dünya Gazetesi’nden Özlem Sarsın’ın haberine göre Alsancak limanının Abu Dhabi Ports’a satıldığı iddia ediliyordu. Bu iddia yeniden gündemde; İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de tepkili.

Öte yandan iki gün önce İngiliz Haber Ajansı Reuters da bir iddiada bulundu. Buna göre AD Ports Group İzmir Limanı’ndan hisse almaya hazırlanıyor. Haberde Türkiye Varlık Fonu kontrolünde bulunan İzmir Limanı’nı işletmek üzere kurulacak kuruluşa şirketin yatırım yapacağı iddia ediliyor. Reuters’a konuşan kaynaklar henüz kesinleşmemiş olan anlaşmada hisse büyüklüğünün de netleşmediğini söyledi. Ancak bir kaynak anlaşmanın yaklaşık 500 milyon dolar değerinde olabileceğini belirtti. Türkiye Varlık Fonu yetkilileri konuya ilişkin yorum yapmayı reddetti. AD Ports da yorum talebine yanıt vermediği gibi BAE Varlık Fonu da konu ile ilgili yorum yapmaktan kaçındı.

Soyer bu haberlerin ardından sosyal medya hesabından açıklama yaptı ve “Bazı güncel haberler yoluyla İzmir Alsancak Limanı’nın Birleşik Arap Emirlikleri’ne satılma gayreti ve planları olduğunu öğrendim. Bu topraklar atalarımızın kanlarıyla sulanarak bize emanet edilmiştir. Bu yüzden İzmir Limanı’nın bulunduğu bölgeye ‘Al Sancak’ denir” dedi.

İktisat Kongresi’nin yüzyıl önce bu liman nedeniyle İzmir’de toplandığını söyleyen Soyer şöyle devam etti:

“Gazi Mustafa Kemal Atatürk, bu liman burada olduğu için İzmir Enternasyonal Fuarı’nı kurmuştur. Bu limanın satışı herhangi bir gayrimenkul satışına benzemez. Yüzyıl önce kazandığımız kabotaj hakkının, yani limanlarımızdaki ulusal egemenliğin ortadan kaldırılarak kapitülasyonların geri getirilmesi anlamına gelir. Batırdığınız ekonomiyi toplamak istiyorsanız gençlerimize yatırım yapın, fabrikalar kurun, yabancı tohum şirketlerine peşkeş çektiğiniz Türk tarımını özgürleştirin. İzmir’in ve ülkemizin değerlerini satmaktan vazgeçin. İzmir Limanı İzmirlilere ve her bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşına aittir. İzmir halkının bilgi ve iradesi dışında İzmir Alsancak Limanı’nın satılması asla kabul edilemez. Böyle büyük bir yanlışın karşısında tüm İzmir halkının tek yumruk olacağından hiç kimsenin şüphesi olmasın.”

İzmir Limanı’na aranan ortak BAE’den çıktı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.