TBMM Can Atalay için olağanüstü toplanacak

Anayasa Mahkemesinin Can Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesine itirazının ardından TBMM Genel Kurulu Cuma günü olağanüstü toplanacak. AK Parti oturuma katılma kararını henüz vermediğini açıkladı.

Siyaset 13 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
TBMM Can Atalay için olağanüstü toplanacak.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesi işleminin Anayasa Mahkemesince iptal edilmesini görüşmek üzere 16 Ağustos’ta Genel Kurulu olağanüstü toplantıya çağırdı. Toplantı talebi muhalefet partilerinden gelmişti.

Gezi Parkı davasından hapis yatan Atalay hakkında Yargıtay’ın verdiği vekilliğinin düşürülmesi kararı Ocak 2024’te TBMM Genel Kurulu’nda okundu. Anayasa Mahkemesi ise 22 Şubat’ta Yargıtay’ın vekilliğinin düşürülmesi kararının “yok hükmünde olduğunu” açıkladı, itirazın gerekçesi yaklaşık altı ay sonra 1 Ağustos’ta Resmi Gazete’de yayınlandı.

Bunun üzerine muhalefet partileri Meclisi 16 Ağustos’ta Anayasa Mahkemesi’nin kararını okumak üzere toplanmaya çağırdı, TİP öncülüğündeki dilekçeye CHP, DEM Parti, Saadet Partisi ve Gelecek Partisi ile grubu bulunmayan DEVA, Emek Partisi, Demokrat Parti vekilleri imza attı.

Erkan Baş'tan 'Can Atalay' açıklaması: 'Meclis'in 14 Ağustos'ta toplanması için ısrarcıyız'Erkan Baş’tan ‘Can Atalay’ açıklaması: ‘Meclis’in 14 Ağustos’ta toplanması için ısrarcıyız’

Cuma günü(16 Ağustos 2024) saat 15.00’da yapılacak oturumda Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararının okunmasıyla Atalay’ın vekilliğinin iadesi sürecinin başlaması isteniyor ama bunun için önce Meclis’te toplantı yeter sayısının bulunması, yani olağanüstü toplantının başlayabilmesi gerekiyor.

MHP o gün toplantıya katılmayacağını çoktan ilan etti. Meclis’teki en büyük grup olan Ak Parti ise henüz resmen bir tutum açıklamadı.

Meclis’in toplanabilmesi için en az 200 vekilin (Tam sayı olan 600’ün 1/3’ü) genel kurul salonunda olması gerekiyor. Buna ‘toplantı yeter sayısı’ deniyor. Meclis, prensip olarak katılan üyelerin yarıdan bir fazlasıyla karar alabiliyor ama burada da bir minimum sınır var. Meclis’in geçerli bir karar alabilmesi için o kararın en az 151 oyla (Tam sayının 1/4’ü) kabul edilmesi gerekiyor.

Gezi eylemlerine ilişkin davada Nisan 2022’de 18 yıl hapis cezası alan Can Atalay TİP adayı olarak girdiği Mayıs 2023 seçimlerinde Hatay Milletvekili seçilmişti. Atalay’ın seçilmesi Yargıtay ve Anayasa Mahkemesi arasında yetki krizine yol açmış, Anayasa Mahkemesinin verdiği “hak ihlali” kararlarına rağmen Atalay’ın vekilliği düşürülmüştü.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik partisinin Merkez Yürütme Kurulu toplantısından sonra TİP Milletvekili Can Atalay için TBMM’de yapılması planlanan oturuma katılıp katılmayacaklarına ilişkin “Meclis Başkanımızın çağrısı var, bugün akşam ve yarın AK Parti olarak konuyu ele alacağız, değerlendireceğiz” dedi.

Kaboğlu: Meclis kendini aklayacak bir tavra girmeli

Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu AYM’nin Can Atalay hakkındaki son kararını değerlendirirken “Meclis bu vesileyle kendi anayasa dışılığını gidererek kendini aklayacak bir tavra girmeli, çünkü Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin anayasal açıdan geçerli olmayan kararını okutmakla Meclis kendisine gölge düşürmüştür. Bizzat Meclis  Başkanlığı kendini anayasa dışına itmiştir. Burada sorun Can Atalay sorunu değil, sorun TBMM’nin anayasanın biricik muhatabı olan Anayasa’nın üstünlüğüne saygı gösterip göstermediğidir. Bu hafta bunun için bir vesile olacaktır” dedi.

Can Atalay sesini duyurabilmek için her yolu deniyor: Meclis Başkanı'na faks gönderdiCan Atalay sesini duyurabilmek için her yolu deniyor: Meclis Başkanı’na faks gönderdi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.