Yaşam zorluğu ve deprem korkusu İstanbul’da çalışan göçünü tetikledi
2019’da Tayyip Erdoğan, CHP’nin aldığı büyükşehir belediyelerinde meclis çoğunluğu Ak Parti’de olduğu için seçilen başkanların ‘topal ördek’ olacaklarını söylemişti. Son seçimlerde CHP, İstanbul, Ankara ve İzmir’de meclis çoğunluğunu da aldı.
2019’daki yerel seçimlerde CHP Ankara ve İstanbul büyükşehir belediyelerini kazandığında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan meclis çoğunluğu kendilerinde bulunduğu için bu belediyelerin ‘topal ördek’ olacağını söylemişti.
31 Mart yerel seçimlerinin ardından belediye meclislerinin yapısı da netleşti ve ‘topal ördek’ söyleminin artık geçerli olmadığı ortaya çıktı. Çünkü son verilere göre CHP İstanbul, Ankara ve İzmir’de belediye meclislerinde çoğunluğu kazandı. İşte ayrıntılar:
İBB Başkan Danışmanı Murat Ongun Belediye Meclisi’nde CHP’nin 184, AK Parti’nin 130, MHP’nin de 2 üyelik kazandığını açıkladı.
Bu rakam Meclis’in yüzde 58’inin CHP’nin kontrolünde olması demek. 2019 yerel seçimlerine göre İBB belediye meclisinde AK Parti’nin 175, CHP’nin 118, İYİ Parti’nin 3, MHP’nin 6 üyesi bulunuyordu.
Ankara’da 16 ilçeyi kazanan CHP’de Belediye Başkanı Mansur Yavaş da seçim zaferi konuşmasında “Bu sonuçlara göre belediye meclisinde çoğunluğu kazanıyoruz” dedi.
Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 148 üyesinden kesin olmayan sonuçlara göre 87 üyesinin CHP’nin kalan 61 üyenin ise Ak Parti ve MHP’li üyelerden oluşacağı hesaplanıyor.
2019 yerel seçim sonuçlarına göre 147 üyeli Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nde AK Parti’nin 88, CHP’nin 27, MHP’nin 19, İYİ Parti’nin 11, 2 de bağımsız üye vardı.
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde ise 184 üyeden 38’inin Ak Parti’nin, 6’sının MHP ve 140’nın CHP’nin olacağı belirtiliyor.
2019 seçimlerinde ise İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 312 üyesinden Ak Parti’nin 174, MHP’nin 5, İYİ Parti’nin 12, Bağımsız 2 ve CHP’nin 119 üyesi bulunuyordu. Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 148 üyesinden 108’inin Ak Parti, 40’ı ise CHP ve İYİ Parti’nin üyelerinden oluştu. İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 177 üyesinden Ak Parti’nin 45, MHP’nin 6, bağımsız 6, İYİ Parti’nin 8, kayyum 1 ve CHP’nin 111 üyesi bulunuyordu.
2019 seçimlerinden sonra Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş belediye meclisindeki AK Parti çoğunluğunun atılan adımlara engel olmak için çabaladığını gündeme getiriyordu. Şimdi çoğunluğu ele geçiren Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş’ın eli rahatladı. Belediye meclislerinin en önemli görevi belediyenin borçlanmasına ve imar ruhsatlarını onay vermekti. AK Partili üyeler geçmiş dönemde İmamoğlu ve Yavaş’ın meclise getirdiği pek çok öneriye karşı oy kullanarak yapılmasına engel olmuştu.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun geçmiş dönemde İBB meclisi tarafından engellenen bazı projeleri şunlardı:
-İBB’nin geçmiş yönetim zamanından beri devralmak istediği TCDD’ye ait tarihi Haydarpaşa ve Sirkeci garları ihalesine katılması engellendi.
– İmamoğlu yönetiminin özellikle dar gelirli vatandaşların büyük ilgi gösterdiği Halk Ekmek büfelerinin sayısının artırılmasıyla ilgili teklif İBB Meclisi’nde çoğunluğu elinde bulunduran AK Parti grubu tarafından reddedildi.
-İBB yönetiminin salgın hastalık döneminde zor durumda kalan dar gelirli yurttaşlara yardımcı olmak için açtığı yardım kampanyası İçişleri Bakanlığı tarafından belediyelerin böyle bir yardım kampanyası düzenleme yetkisi olmadığı gerekçesiyle engellendi. Toplanan yardım paralarına elkondu.
Dünya siyaset terminolojisine ABD’den yadigar olan bu terim aslında birçok durum için kullanılıyor.
Ama en yaygın kullanımı, belli bir makama geçici süreyle gelmiş birinin kritik kararlar alamama, karar alma konusunda işbirliği yapacak kimseyi etrafında bulamama durumu için kullanılıyor. Erdoğan 2019’da ‘topal ördek’ kavramını kullanırken hem İmamoğlu’nun İBB’de kalıcı olmayacağını hem de Ak Parti’nin elinde tuttuğu meclis çoğunluğu sayesinde İmamoğlu’na kente dair istediği kararları aldırmayacağını vurguluyordu.