Liderlerin de siyasete hevesi düştü, miting sayıları azaldı

31 Mart seçimlerine dört gün kala 10Haber liderlerin seçim maratonuna mercek tuttu. Genel başkanlar bir önceki yerel seçimlere göre vites düşürdü. Cumhurbaşkanı Erdoğan 13, Özgür Özel 3, Devlet Bahçeli ise 10 miting daha az yaptı.

Siyaset 28 Mart 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

Türkiye pazar günü yapılacak seçimlerde 30 büyükşehir, 51 il, 973 ilçe, 390 belde belediye başkanı ile 50 bin 336 muhtar adayını belirleyecek. Başta adaylar olmak üzere seçim sonuçları merakla beklenirken, siyasi parti liderleri ise kendi adaylarına oy istemek için yoğun bir kampanya dönemi geçirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bir önceki yerel seçimlere göre görece daha sakin bir kampanya süreci geçirdi. 2019 seçimlerinde 48 günde 57 il ve 14 ilçede miting yapan Erdoğan, bu kez sadece 24’ü büyükşehir olmak üzere 44 ile gitti.

Erdoğan miting maratonunu Zonguldak'tan başlattı: 'Gabar'da günlük petrol üretimi 35 bin varili geçti'Erdoğan miting maratonunu Zonguldak’tan başlattı: ‘Gabar’da günlük petrol üretimi 35 bin varili geçti’

İlk seçim mitingini 10 Şubat’ta Zonguldak’ta yapan Erdoğan’ın bugüne kadar miting yaptığı iller şöyle:

Zonguldak, Tekirdağ, Samsun, Ordu, Giresun, Rize, Trabzon, Afyon, Denizli, Balıkesir, Sakarya, Adana, Manisa, Kütahya, Aydın, Antalya, Muğla, Sivas, Malatya, Elazığ, Mersin, Şanlıurfa, İzmir, Şırnak, Mardin, Ağrı, Van, Hakkari, Erzurum, Konya, Isparta, Burdur, Kayseri, Kilis, Karabük, Çankırı, Ankara, İstanbul, Tokat, Çorum, Aksaray, Yozgat, Diyarbakır, Batman.

Özel 31 ile gitti

CHP, 2019 seçimlerine Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu önderliğinde girmişti. Bu seçimde ise son Kurultay’da Genel Başkanlık koltuğuna oturan Özgür Özel partisinin adayları için sahada. Özel, bugüne kadar 17’si büyükşehir 31 ile gitti. Özel, ilçelerde yaptığı mitinglerle birlikte toplamda 97 noktada konuştu.

Özel’in miting yaptığı iller şöyle:

Ankara, İzmir, Antalya, İstanbul, Balıkesir, Muğla, Tekirdağ, Bursa, Manisa, Kırklareli, Afyonkarahisar, Uşak, Kütahya, Bilecik, Kocaeli, Eskişehir, Zonguldak, Edirne, Isparta, Burdur, Osmaniye, Adana, Artvin, Rize, Trabzon, Giresun, Ordu, Samsun, Sinop, Denizli, Kilis, Gaziantep.

Bir önceki seçimde Özel’in selefi Kılıçdaroğlu, Batman’dan başlattığı seçim kampanyasında 27 ilde tek başına, 7 ilde de iş birliği yaptığı İYİ Parti’nin lideri Meral Akşener’le miting yapmıştı. İttifakın diğer lideri Akşener ise 20 ile gitmişti. Kılıçdaroğlu toplamda 34 ile giderken, Millet İttifakı 54 ilde miting yapmıştı.

Bahçeli sahadan ayağını çekti

Önceki yerel seçime kıyasla sahadan ayağını en çok çeken lider ise MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli oldu. Bahçeli , 2019 yerel seçiminde 12 miting, 2 salon toplantısı yapmıştı. MHP lideri bu seçimde ise sadece MHP’li adayların yarıştığı iki büyükşehir olan Mersin ve Manisa’da miting yaptı. Bunun dışında Kahramanmaraş’ta bir açılışta ve Ankara’da seçim koordinasyon merkezi açılışında konuştu. Bahçeli 31 Mart 2024 seçimleri için yalnızca 4 büyükşehire gitti.

AK Parti ve MHP’nin yaptığı iş birliği kapsamında 28 büyükşehirde AK Parti adayları, iki büyükşehirde ise MHP adayları yarışacak.

Büyükşehir statüsünde olmayan 51 ilin 22’sinde ise her iki parti ayrı ayrı kendi adaylarıyla seçime girecek. Diğer illerde de iş birliği olacak.

İstanbul mitingi izlenimi: AK Partililerin Yeniden Refah korkusuİstanbul mitingi izlenimi: AK Partililerin Yeniden Refah korkusu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.