İstanbul mitingi izlenimi: AK Partililerin Yeniden Refah korkusu

AK Parti'nin İstanbul mitinginde partililerin en çok konuştuğu konu Yeniden Refah oldu. Alandaki AK Partililer Yeniden Refah'ı "Şer güçlerle ittifak" yapmakla suçladı, diğer iddialar havada uçuştu.

Siyaset 24 Mart 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

AK Parti’nin Atatürk Havalimanı’ndaki İstanbul mitingine gitmek için Yenikapı’dan saat 12.57’de metroya bindim. Mitinge giden insanların azlığı hemen dikkat çekiyordu. Alana gittiğimde fark ettim ki kitlenin yüzde 90’ı AK Parti İstanbul örgütünün organizasyonunda servis araçlarıyla gelmiş. Bu örgütsel bir başarı bence. 200 binin üstünde insanı kendi organize ettiğin araçlarla götürebilmek örgütsel önemli bir gücün olduğuna işaret eder.

Atatürk Havalimanı metro durağından çıkıp yarım saat yürüdükten sonra alana ulaşabildik. Dört ayrı kontrol noktasından geçtik. Güvenlik önlemleri çok sıkı tutulmuştu. Son aramada çakmak, bozuk para ve kalemler alındı, alana sokulmadı.

Tabanda Yeniden Refah korkusu

Alanda AK Partililerin konuşmalarına biraz kulak misafiri olduk. Aralarında konuştukları ana konu Yeniden Refah Partisi’ydi. Yeniden Refah Partisi’nin İstanbul’dan aday çıkarmasına AK Parti tabanı çok bozuk. AK Parti ile aynı gün miting yapmaları ise bardağı taşıran son damla olmuş. Ekrem İmamoğlu’nun adından çok Yeniden Refah ismini duyuyordum. AK Partililer konuşmalarında Yeniden Refah’ı “Şer güçlerle ittifak” yapmakla suçluyordu. 14 Mayıs’ta AK Parti ile yapılan ittifak çabuk unutulmuş. Yeniden Refah’la ilgili AK Partili seçmenlerin dile getirdikleri hava da uçuşuyordu: “Bunların parasını İmamoğlu veriyor, Erbakan Hoca’nın kemiklerini sızlatıyorlar. Yeniden Refah Amerika ile anlaştı vs.”
AK Parti yönetiminde de Yeniden Refah tedirginliği kürsüden hissedildi. Sunucu Yeniden Refah’ı “Rüzgar gibi savrulan parti” diyerek anons ederken Yeniden Refah’tan istifa edip AK Parti’ye geçen Suat Pamukçu’nun rozetini ise sahnede Cumhurbaşkanı Erdoğan taktı. Bu da Yeniden Refah’a yönelen seçmene bir mesaj olarak değerlendirildi.

Cüppelilerin sayısı azalmış

AK Parti’nin daha önceki mitinglerini de izlemiştim. Bu mitingde en çok dikkatimi çeken cüppeli ve sarıklı kişilerin grup halinde gelmemesi oldu. Eskiden her tarikat veya cemaat grup halinde gelip kendini gösterirdi. Bu sefer cüppeli ve sarıklı kişiler bireysel olarak gelmişti ve sayıca azdılar.
CHP mitingleri ile kıyasladığımız zaman, özellikle de İmamoğlu’nun yaptığı mitinglerle; gençlerin katılımı oldukça azdı. Alanda AK Parti gençlik örgütünü de doğru düzgün görmedim. Yaratıcı söylemler, pankartlar alanda yok denecek kadar azdı.

Mitinge katılım AK Parti’nin beklentisinin altında kaldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan alanda 650 bin kişi olduğunu söyledi. 2007 Cumhuriyet mitinglerinden bu yana birçok mitinge gittim. Alanın her tarafını da dolaştım. Mitinge gelen kişi sayısı 200-250 bin arasındaydı. Miting görüntülerde kalabalık görünsün diye de alan içinde başka bir alan daha oluşturulmuştu. Sahneye yakın oluşturulan o alan bile dolmamıştı. Ramazan ayıyla ilgili de olabilir. Ancak her türlü katılım AK Parti’nin beklentisi altında kaldı.

Bu fotoğraf sahneye 30 metre mesafeden saat 14.30 civarı çekildi. Alanın önü bile dolmamıştı.

Oyuncak bebek izdihamı

Oyuncak dağıtımı ise yine mitingin olmazsa olmazıydı. Cumhurbaşkanlığı korumaları vatandaşlara uzaktan kumandalı araç ve oyuncak bebek attı. Bu anda vatandaşlar oyuncak alabilmek için neredeyse birbirini ezecekti. Vatandaşların en çok tuttuğuysa uzaktan kumandalı araç oldu. AK Partililer oyuncak bebeğe pek ilgi göstermedi.

Oruç tutmayanlar susuz kaldı

Gelen vatandaşların çoğunluğu oruçluydu. Ancak oruç tutmayan da azımsanmayacak kadar insan vardı alanda. 80 mescit kurulan alanda su dağıtılan küçük bir büfe bile konmamıştı. Su alacak yer de olmadığı için ben dahil oruç tutmayan bir sürü insan susuz kaldı. Bu durum her kesimden oy alan AK Parti gibi merkezdeki bir partiye yakışmadı.

 

Erdoğan, İstanbul mitinginden memnun olmadı: 1,5 milyona alıştık...Erdoğan, İstanbul mitinginden memnun olmadı: 1,5 milyona alıştık…

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.