Belediyeler Birliği’ni İmamoğlu kazanınca AK Parti ve MHP yönetime girmeyi reddetti

Türkiye Belediyeler Birliği Meclisi seçimleri sonuçlandı. CHP'li Ekrem İmamoğlu yeni başkan seçildi. Encümen listesinde DEM, İYİ Parti ve Yeniden Refah da yer aldı. Cumhur İttifakı'nın yönetime katılmayı reddettiği anlaşıldı.

Siyaset 5 Haziran 2024
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı

Ana muhalefet partisinin yerel seçim başarısı Türkiye Belediyeler Birliği Meclisi’nde de (TBB) çoğunluk getirdi. İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu 448’i CHP’li toplam 868 delegenin oy kullandığı sandıktan birinci çıktı.

Rakibi Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç 250 oyda kaldı.

CHP sık sık yönetimi diğer partilerle de paylaşmak istediğini dile getiriyordu. Hatta Genel Başkan Özgür Özel Rize’deki çay mitinginden önce “Arkadaşlarıma gerekli talimatı verdim. İlgili genel başkan yardımcımız diğer partilerle temas ederek TBB yönetimini oransal olarak paylaşacağız. 14 yöneticiden sekizini CHP alacak, altısını diğer partilere verecek” demişti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek de oylama öncesinde AK Parti, DEM Parti, MHP ve Yeniden Refah ile birlik idaresindeki sandalye dağılımını görüştü. Önerisi sekiz CHP üyesinin yanı sıra AK Parti’nin üç, diğerlerinin birer üye ile temsil edilmesiydi.

Özel İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu’nu telefonla arayarak encümen üyeliği teklif etti. Böylece İYİ Partili Nevşehir Belediye Başkanı Rasim Arı 14 encümen üyesinden biri oldu.

İmamoğlu’nun encümen listesi şöyle şekillendi:

  • Ayşe Ünlüce – Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı (CHP)
  • Özlem Çerçioğlu – Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı (CHP)
  • Vahap Seçer – Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı (CHP)
  • Abdurrahman Tutdere – Adıyaman Belediye Başkanı (CHP)
  • Filiz Gencan Akın – Edirne Belediye Başkanı (CHP)
  • Tahsin Erdem – Zonguldak Belediye Başkanı (CHP)
  • Bilgehan Erdem – Artvin Belediye Başkanı (CHP)
  • Mesut Özarslan – Keçiören Belediye Başkanı (CHP)
  • Hasan Akgün – Büyükçekmece Belediye Başkanı (CHP)
  • Filiz Ceritoğlu Sengel – Selçuk Belediye Başkanı (CHP)
  • Ahmet Türk – Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı (DEM)
  • Ayşe Serra Bucak – Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı (DEM)
  • Rasim Arı – Nevşehir Belediye Başkanı (İYİ Parti)
  • Mehmet Kasım Gülpınar – Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı (Yeniden Refah)

Bu sonuçla AK Parti ve MHP’nin yönetime katılmayı reddettiği anlaşıldı.

Kısa kısa: Oylama öncesi ‘kayyım’ tartışması

En yaşlı üye sıfatıyla divan başkanı olan Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk toplantının açılışında Mehmet Sıddık Akış’ın İçişleri Bakanlığı’nca Hakkari Belediye Başkanlığı görevinden uzaklaştırılmasını kınadıklarını bildirdi.

Bunun üzerine salonda bulunan bazı belediye başkanları “Biz kınamıyoruz” diyerek tepki gösterdi. Türk’e tepki gösterenler Akış’ın görevden uzaklaştırılmasının hukuki bir süreç olduğunu iddia etti. Türk’e destek olan bazı belediye başkanları ise kararın siyasi olduğunu savundu.

Güldüren anlar: ‘Trabzon Büyükşehir Belediye Eş başkanımız’

Önergelerin okunmasının ardından sıra konuşma yapmak isteyenlere geldi. İsteyenlere söz hakkı veren Türk, Genç’i “Trabzon Büyükşehir Belediye Eş başkanımız…” diye anons etti. Salondan gülüşmeler ve alkışlar yükseldi. Ahmet Türk de dil sürçmesini “Pardon” diyerek düzeltti.

Beş yeni avantaj sağlayacak

CHP kulislerinde TBB Başkanlığı’nın İmamoğlu’na bir dizi avantaj getireceğinin konuşulduğu belirtiliyor. Bunlar şöyle sıralanıyor:

  • TBB tüm belediyelerin doğal üyesi olduğu ve bütçesi olan önemli bir kurum. Bugüne kadar AK Parti tarafından partizanca yönetildi. Şimdi tüm partilerin güçleri oranında temsil edildiği adil bir yönetim kurulacak. Bu bizim yönetim anlayışımızın göstergelerinden biri olacak.
  • İBB Başkanı İmamoğlu İstanbul dışında bir kente gittiğinde “Ne işi var orada” diye sorulabiliyordu. İmamoğlu TBB Başkanı olarak istediği her ile rahatlıkla gidebilecek.
  • Sadece İBB Başkanı iken İmamoğlu’nun kamuda herkesle görüşmesi mümkün olmuyordu. Ama şimdi TBB Başkanı olarak cumhurbaşkanlığından bakanlıklara kamuda birçok kurum yöneticisi ile daha rahat temas kurabilecek, daha iyi bir diyalog ve çalışma imkanı bulacak.
  • Tüm belediyelerin üye olduğu TBB’nin eğitim olanakları var. Verilecek eğitimlerle yeni donanımlı kadrolar yetiştirilmesine katkı verilecek, örnek uygulamalar, modeller yaygınlaştırılacak.
  • TBB Başkanı Dünya Belediyeler Birliği Başkanlığına da aday olabiliyor. Daha önce bu görevi önceki İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlarından Kadir Topbaş yapmıştı. İmamoğlu Dünya Belediyeler Birliği Başkanı olması durumunda uluslararası ilişkilerin geliştirilmesinin yanı sıra kredi, hibe olanaklarının genişletilmesine de fayda sağlayabilir.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.