Türkiye ikinci kez sandık başında: Erdoğan mı, Kılıçdaroğlu mu?

Türkiye seçimlerin ikinci turu için sandık başına giderken yurt dışında sandıklar kapandı. Rekor katılımın olduğu ikinci turda 1 milyon 902 bin 417 oy kullandı, gümrüklerde ise bu işlem halen sürüyor.

Siyaset 28 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
Türkiye ikinci kez sandık başında.

Türkiye cumhurbaşkanlığı seçimi için sandık başına gidiyor. 14 Mayıs’ta sonuç alınamayan seçimin ikinci turunda yeni cumhurbaşkanı belirlenecek. Seçimde Tayyip Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu yarışıyor, birinden biri bu akşam Cumhurbaşkanı seçilecek. Sandık başına giden seçmenlerin oy kullanabilmesi için dikkat etmesi gerekenleri ise bu haberimizden okuyabilirsiniz.

Siyasi parti liderleri de 28 Mayıs sabahı sandık başında olacak. Cumhurbaşkanı ve Cumhur İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul’da oyunu kullanacak. CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara’da Arjantin İlkokulu’nda Oy kullanacak.

İkinci tura kalamayan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a desteğini açıklayan Sinan Oğan ise Ankara Çankaya’da oyunu kullanacak. Adaylıktan çekildiğini açıklayan Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce de Ankara Çankaya’da oyunu kullanacak.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Ankara’da Anıttepe Ortaokulu’nda oyunu kullanacak. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, İstanbul Üsküdar Beylerbeyi’ndeki Hacı Sabancı Anadolu Lisesi’nde sandık başına gidecek. Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, İstanbul Eyüpsultan Nejat Sabuncu İlkokulu’nda oyunu kullanacak. DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan Ankara Bilkent’te T. Emlak Bankası Ortaokulu’nda oyunu kullanacak.

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici İstanbul’da oyunu kullanacak. Yeniden Refah Genel Başkanı Fatih Erbakan Ankara Çankaya’da Rıdvan Ege Anadolu Lisesi’nde oyunu kullanacak.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar da Ankara Çankaya’da Ayten-Şaban Diri İlkokulu oyunu kullanacak. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ise Van’da oy kullanacak.

Yurt dışında rekor katılım

Yurt dışında ise oy kullanma süresi ikinci turda 12 günden 5 güne indi ancak katılım oranı ve kullanılan oy sayısı tüm zamanların rekorunu kırdı. Yüksek Seçim Kurulu, yurt dışında oy kullanan seçmen sayısının 1 milyon 902 bin 417 olduğunu açıkladı. Gümrüklerde oy verme işlemi 28 Mayıs’a kadar devam edecek.

Yurt dışı oyları Türkiye’ye getirildi.

YSK’nın kesin sonuçlarına göre, yurtdışında ilk turda 12 gün boyunca toplam 1 milyon 691 bin 287 seçmen sandığa giderek oy kullanmıştı. Bu seçmenler 1 milyon 676 bin 268 geçerli oy atmıştı. Geçersiz oy sayısı sadece 15 bin 19 olmuştu. Yurtdışında seçime katılma oranı ise yüzde 49.40 olarak açıklanmıştı.

Gümrüklerde ise ilk turda 148 bin 847 seçmen oy kullanmış, bu oylardan 146 bin 847’si geçerli, bin 336’sı geçersiz sayılmıştı. Gümrüklerde seçime katılım oranı da yüzde 4,33 olmuştu.

Yurt dışında ve gümrüklerde kullanılan toplam oy sayısı 14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı seçiminde 1 milyon 839 bin 461 olmuştu.

İkinci tur için sandık başına gidenler nelere dikkat etmeli?İkinci tur için sandık başına gidenler nelere dikkat etmeli?

YSK'dan yurtdışı oylarla ilgili açıklamaYSK’dan yurtdışı oylarla ilgili açıklama

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.