Yargıtay’da iki seçim birden: Cumhuriyet Başsavcısını Erdoğan seçecek

Yargıtay Başkanlığı seçimine 36. tur ile bugün devam edilecek. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin'in görev süresinin dolması nedeniyle başsavcılık seçimi de bugün yapılacak.

Siyaset 12 Mayıs 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

Yargıtay’da 348 üye, 25 Mart’tan bu yana yeni başkanı seçmek için sandık başına gidiyor. 10 adayla başlayan yarış 8 Mayıs’taki 35. seçim turuna kadar Mehmet Akarca, Muhsin Şentürk ve Ömer Kerkez olmak üzere üç kişiyle devam etti.

Düğümün nasıl çözüleceği merak konusuyken Şentürk son turda adaylıktan çekildiğini ve başsavcılığa talip olduğunu bildirdi.

Bu sonuçta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın devreye girmesinin etkili olduğu düşünülüyor.

Şentürk bahse konu hamleyi Erdoğan’ın “Herkes yargıya yardımcı olmalı, işini kolaylaştırmalı. Ülkenin selameti yerine belli zümrenin menfaatini gözeten dar kadrocu anlayışların adalet teşkilatı dahil devlet kurumlarında yuvalanmasına izin vermeyeceğiz” sözlerinin hemen ardından yaptı.

Yargıdaki milliyetçi grubun adayı olarak öne çıkan Şentürk’ün Akarca’yı destekleyeceği ileri sürülüyor.

Yarın başka aday çıkmazsa önceki turlarda aday olan mevcut başkan Mehmet Akarca ile Yargıtay 3. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Kerkez yarışacak.

Yargıtay Kanunu’na göre başkan seçilmek için 348 olan üye tam sayısının 175’inin oyunu almak gerekiyor.

Başsavcılık seçimi de bugün

Bu arada Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin’in 4 Haziran 2024’te dört yıllık görev süresinin dolması nedeniyle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı seçimi de bugün yapılacak.

Yargıtay Kanunu’na göre Yargıtay Büyük Genel Kurulu’nca ilk oylamada en çok oy alan beş üye aday gösterilecek.

İlk oylamada oy alanların sayısı beşten az ise aynı gün yapılacak diğer oylamalarla noksan adaylar tamamlanacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan beş adaydan birini 15 gün içinde başsavcı olarak seçecek.

Seçimler için Şentürk’ün yanı sıra Yargıtay 3. Ceza Dairesi Başkanvekili Hakan Yüksel, 5. Ceza Dairesi’nden Veli Dalgalı, 5. Ceza Dairesi Başkanı Yaşar Şimşek, 2. Ceza Dairesi Başkanı Yusuf Kuzu da adaylığını açıkladı.

Ancak Şentürk’ün adaylığıyla Hakan Yüksel’in yarıştan çekilmesi bekleniyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.