Yeniden aday gösterilen Lütfü Savaş kendini savundu: Depremin tek müsebbibi ben değilim

Savaş yaptırılan 4 ankette de birinci çıktığını söyledi, eleştiriler karşısında kendini savundu, "O binalara ben ruhsat vermedim" dedi. Hatay'da 5 aday adayı da ortak bildiriye imza atarak Özel'in "Alternatif bulamadık" sözlerini eleştirdi,

Siyaset 17 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

Şubat depremlerinin yerle bir ettiği Hatay’a CHP tarafından yeniden Lütfü Savaş aday gösterince tepkiler çığ gibi büyümüştü. Katıldığı bir yayında daha önce Lütfü Savaş’ı aday göstermeyecekleri yönünde açıklamalar yapan CHP Lideri Özgür Özel de tepkiler üzerine “suçu ne, bilmiyorum” açıklaması yapmıştı. Savaş’ın yönetimi altında deprem yaşayan Hatay’a hala su verilebilmiş değil. Buna karşında Özel, yaptırdıkları anketlerde Lütfü Savaş isminin öne çıktığını söylemişti.

Habertürk televizyonunda canlı yayına çıkan Lütfü Savaş kendini savundu, “15-16 ilde deprem oldu. Bu depremin tek müsebbibi Lütfü Savaşmış gibi, kentsel dönüşümlere karşı imiş gibi imaj çizilmeye çalışıldı. Özellikle sosyal medya boyutunda. Bizler sanal dünyada değil gerçek dünyada yaşıyoruz” dedi. Lütfü Savaş, “Sayın Özgür Özel daha sonradan hakkımızda güzel şeyler söyledi. Kendisiyle görüşmemizde ‘Sizden memnunum sizinle devam edeceğiz başkanım’ dedi. Ben bugün CHP’ye gelmedim. Geçmişte Kemal Bey beni davet etmişti. İlk 5 yıl Antakya Belediye Başkanlığımdan sonra AK Parti’den adaylık başvurusunda bulunmadım. Önce Saadet daha sonra MHP bana büyükşehir belediye başkanlığı teklif etmişti. Ben CHP’den aday olmuştum. Kazanmanın çok zor olduğu bir süreçte Adalet Bakanı’na karşı seçim kazandık” diye geçmiş dönem adalık sürecini anlattı.

‘Önde çıkmışsam aday yapılmam lazım’

Özgür Özel’in Genel Başkan seçildiği CHP Kurultay’ında Kemal Kılıçdaroğlu’nu desteklediğini söyleyen Savaş, “Kendisine manevi borcum vardı” diye konuştu. Savaş konuşmasında anketlerden söz etti, “İktidarın ve CHP’nin yaptığı anketlerde ben çıkıyorum. Bu işler iddia ile ve size gönül verenlerin katkı sağlamasıyla olur. Zor bir coğrafyada güzel işler yapmışız ki, insanlar bizimle olmak istiyor. Sayın genel başkanımız anketler yapmış 4 tane. Hepsinde açık ara önde çıkmışım. Önde çıkmışsam, demek ki benim aday yapılmam lazım” dedi.

Hatay’ın daha sonradan büyükşehir statüsüne kavuştuğunu hatırlatan Lütfü Savaş, önceki dönemlerde sadece Antakya’dan sorumlu olduğunu söyledi, “Ben sadece 5 yıl ruhsat verecek pozisyonda oldum. Antakya Belediye Başkanı iken. Ben orada iken 76 belediye başkanlığı vardı. Bütün bunların ruhsat ve yapı kullanım izin verme yetkisi vardı. Rönesans’ın benimle alakası yok. Bizim yanımızdaki bir beldenin sınırları içerisindedir. Bu süreçte ben Antakya Belediye Başkanıydım” ifadelerini kullandı.

’16 ilde sadece Lütfü Savaş suçlandı’

Büyükşehir statüsüne geçince beldeler kalktığını hatırlatan Savaş, 10 yıldır inşaat ruhsatlarının ilçe belediyeleri tarafından verildiğini söyledi. Hatay’daki 11 ilçe yönetiminin iktidar partisine ait olduğunu söyleyen Lütfü Savaş, Ankatya Belediye Başkanı olarak 5 yıl görev yaptığını ifade ederek, “Bir inşaatla kusurum varsa hesap vermeye razıyım. Bugüne kadar bana bir şey intikal etmiş değil. 16 ilde bir tane belediye başkanı suçlanmadı sadece Lütfü Savaş suçlandı. Şu anda büyükşehirlerin ruhsat verme yetkisi yoktur. Yıkılan binalar varsa belde, ilçe ve il belediyelerinin sorumluluğundadır. Bundan kimse hesap sormadı. 2013 yılında kentsel dönüşüm yasasından hemen sonra Antakya’da en riskli iki mahalleyi seçtim. Büyükşehir seçimi olunca orayı Antakya Belediyesi’ne verdiler. Antakya Belediyesi bunu başaramadı” diye konuştu.

Hatay’da 5 aday adayından ortak Lütfü Savaş bildirisi

CHP’den Hatay Büyükşehir Belediye Başkan aday adayları Hikmet Çinçin, H. Cihat Açıkalın, Serkan Topal, Ayhan Kara ve Birol Ertem, mevcut başkan Lütfü Savaş’ın aday gösterilmesine basın bildirisi ile tepki gösterdi. 5 ismin ortak yayınladığı bildiride Hatay halkının iradesinin yok sayıldığı belirtilerek, Özgür Özel’in “Alternatif bulamadık” sözlerinin rencide edici olduğu söylendi, “Başarısızlığı tescil edilmiş ve halkın gözünde güvenini yitirmiş bir şahısla yola devam kararının doğru olmadığını, bu kararın seçimin peşinen kaybedildiği, Hatay’ın yaralarını derinleştirdiğini ve değişime olan inancı zayıflattığını, her şeyden önemlisi; bu durumun partiden kitlesel kopuşlara sebebiyet vereceğini ve bunun sonucunda Hatay ilimiz, insanlarımız ve partimiz adına telafisi imkansız sorunlarla karşılaşacağımız gerçeğinin altını çizmek isteriz” denildi.

Bildirinin tam metni

“Amacımız hem deprem faciasıyla neredeyse yerle bir olan Hatay’ımıza yönetsel anlamda hizmet etmek, hem de partimiz için ülke genelinde esen ve partiye mesafeli olan kitleyi bile cezbeden değişim heyecanını yaşamın her alanına yaymaktı. Ancak söz konusu değişim, zihniyet değişimi, ilkelere uymak ve partinin ahlaki değerlerini sahiplenmekle mümkün olabilirdi. CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in ‘Alternatif bulamadık’ sözleri aday adayları arasında bulunan, biri bir dönem, diğeri iki dönem TBMM’de halkını temsil etmiş iki milletvekilini, dört dönem boyunca Antakya Ticaret ve Sanayi Odası’nı yöneten bir başkanı, Hatay Barosu’nu iki dönem yöneten bir başkanı ve uluslararası arenada yönettiği şirketleri dünya çapında bir marka yapan bir işadamını, destekçilerini ve halkı ciddi bir şekilde rencide etmiştir. Gerek ulusal ve uluslararası görsel ve yazılı basında, gerekse sosyal paylaşım sitelerinde yüz binlerce insanımızın tepkileri Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkan adaylığı konusunda alınan kararın infial yarattığının en önemli göstergesidir. Hatay halkı, haklarını ve özgürlüğünü savunmayı, hesap sormayı bilir, laik ve demokrattır, devletine bağlıdır, ayrımcılığa, kibir ve dayatmalara müsaade etmez, şehre ve topluma zarar verenleri affetmez. Hal böyle iken CHP’nin parti yöneticilerinin aday belirleme konusunda verdikleri sözlerin, açıklanan adayda vücut bulmadığına üzülerek şahit olduk. Başarısızlığı tescil edilmiş ve halkın gözünde güvenini yitirmiş bir şahısla yola devam kararının doğru olmadığını, bu kararın seçimin peşinen kaybedildiği, Hatay’ın yaralarını derinleştirdiğini ve değişime olan inancı zayıflattığını, her şeyden önemlisi; bu durumun partiden kitlesel kopuşlara sebebiyet vereceğini ve bunun sonucunda Hatay ilimiz, insanlarımız ve partimiz adına telafisi imkansız sorunlarla karşılaşacağımız gerçeğinin altını çizmek isteriz. Hatay Halkı’nın iradesini yok sayan dayatmaları kabul etmeyeceğimizi beyan ediyor; CHP’nin yetkili kurullarınca verilen kararın ne kadar doğru olduğunun değerlendirmesini kıymetli halkımızın takdirine bırakıyoruz.”

Yılmaz Büyükerşen CHP’ye yüklendi: Geçimsizlikler, kıskançlıklar, iftiralar...Yılmaz Büyükerşen CHP’ye yüklendi: Geçimsizlikler, kıskançlıklar, iftiralar…

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.