YSK: ‘Ölü seçmen’ iddiası asılsız

YSK Başkanı Ahmet Yener 'ölü seçmen' iddialarıyla ilgili açıklama yaptı. Yener bu iddiaların gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Siyaset 18 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
YSK Başkanı Ahmet Yener

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener yerel seçimle ilgili “mükerrer oy,” “ölü seçmen,” “fazla seçmen kaydı” gibi iddiaların gerçeği yansıtmadığını söyledi.
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Yener seçim günü verilerin girildiği, 7 gün 24 saat anlayışıyla sürekli izlenen, internete kapalı güvenli ağda hizmet veren Seçim Bilişim Sistemi’nin (SEÇSİS) donanım ve yazılımlarında yerli ve milli ürün kullanıldığını, SEÇSİS’in tüm parçalarıyla bağımsız kurumlarca siber güvenlik testlerinden geçirildiğini vurguladı.
Yener Anadolu Ajansının (AA) “Seçim 2024 Özel” yayınında 31 Mart’ta yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri’ne ilişkin açıklama yaptı, soruları yanıtladı.

Yargıtay ve Danıştay üyelerinden oluşan YSK’de TBMM’de grubu bulunan altı siyasi partinin de temsilcisinin bulunduğunu belirten Yener siyasi parti temsilcilerinin kurulun tüm toplantılarına katıldığını, görüşlerini ifade ettiğini, ancak oy verme haklarının olmadığını söyledi.
Yener YSK’nin kararlarını oy çokluğuyla aldığını, YSK’den sandık kuruluna kadar tüm aşamalarda siyasi partilerin temsilcilerinin bulunduğunu, seçim süreci ve sistemin işleyişinin siyasi partilerle eş güdümle devam ettiğini anlattı.

“Geçen yıl mayıs ayında yapılan Cumhurbaşkanlığı Seçimi ikinci tura kalınca 15 gün gibi kısa bir sürede ikinci seçimi yaptınız. Bu nasıl bir tecrübeydi?” sorusu üzerine Yener bu durumun Türk siyasi hayatında ilk kez gerçekleştiğini hatırlattı.

İkinci tura kalan adaylar kesinleştikten sonra öncelikli olarak oy pusulalarının basılması gerektiğini kaydeden Yener 16 Mayıs sabahı itibariyle oy pusulalarının basımına başladıklarını dile getirdi.

Cumhurbaşkanlığı Seçimi’nin hem yurt içinde hem de yurt dışında yapıldığını, yurt dışındaki oy verme işleminin 20 Mayıs 2023 tarihinde başlayıp 24 Mayıs 2023 tarihinde sona erdiğini anlatan Başkan Yener şöyle konuştu:

“Yani 16 Mayıs ila 19 Mayıs arasında üç günlük bir sürede Azerbaycan’dan Amerika Birleşik Devletleri’ne, Kırgızistan’dan Çin’e, Özbekistan’dan Avustralya’ya, Türkmenistan’dan Almanya’ya, Mısır’dan Brezilya’ya kadar geniş bir coğrafyada oy pusulalarının basılması, diplomatik kargoların hazırlanması, uçuş planının yapılması gibi bir süreci Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle organize ettik. Olağanüstü bir çalışmayla oy pusulalarının ilgili merkezlere dağıtımı gerçekleşmiştir. 73 ülke, 151 temsilcilik, 16 merkez olmak üzere 167 nokta ve 46 gümrük kapısında bu işlemin gerçekleştirilmesinin ne kadar zor olduğunu ve bunun için nasıl bir çalışma gerektiğini kamuoyunun takdirlerine bırakıyoruz. Ayrıca yurt dışındaki ve gümrükteki oylar kullanıldıktan sonra 24 ve 27 Mayıs arasında yine üç günlük sürede yurt dışından ve gümrüklerden ülkeye transferi de yine aynı şekilde planlanıp gerçekleştirilmiştir.”

‘Oy pusulalarının yurt dışına ulaştığı an rahat nefes aldığımız an’

Yener oy pusulalarının gönderilmesi ve tekrar gelmesinde Dışişleri Bakanlığı personeli ile altı günlük yoğun bir süreç yaşadıklarını belirterek “Süreçte en önemlisi bu oy pusulalarının gönderilmesi. Çünkü 20 Mayıs itibarıyla oy pusulaları basılıp gönderilmemiş olsa oy verme işlemi başlayamayacağı için seçimler de doğal olarak başlayamayacaktı. Üç günlük süre bizim için çok yoğun ve stresliydi. Oy pusulalarının yurt dışına ulaştığı an rahat nefes aldığımız andır” dedi.

YSK Başkanı Yener “YSK, 14 ve 28 Mayıs 2023 tarihlerinde Cumhuriyetimizin ilk yüzyılının son seçimlerini gerçekleştirdi. 31 Mart 2024’te de Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılının ilk seçimlerini gerçekleştirecek. Yani bizler Cumhuriyetimizin ilk yüzyılının son seçimlerini ve ikinci yüzyılının ilk seçimlerini yapma şerefine nail oluyoruz. Bu da bizim için ayrı bir gurur kaynağıdır” diye konuştu.

Seçimlere katılacak siyasi parti sayısı 35

Yerel seçimlerle ilgili 1 Ocak’ta seçim takviminin işlemeye başlamasıyla 2 Ocak’ta seçime katılacak siyasi parti sayısını 36 olarak ilan ettiklerini anımsatan Yener sonradan Yenilik Partisi’nin seçimlere katılmayacağı kararını açıkladığını söyledi.

Ahmet Yener “Şu an itibarıyla 31 Mart 2024 tarihinde gerçekleşecek seçimlere katılacak siyasi parti sayısı 35’tir. Ayrıca bizim ilan ettiğimiz listede Büyük Türkiye Partisi olarak ismi geçen siyasi partimiz süreç içerisinde ismini Ocak Partisi olarak değiştirdiği için bundan sonraki süreçte ve ilanlarımızda Büyük Türkiye Partisi’nin ismi Ocak Partisi olarak geçecektir” dedi.

Seçim takvimi süreçleri

Seçim takvimi süreçlerini de aktaran Ahmet Yener takvim uyarınca 4-17 Ocak arasında muhtarlıklarda askıda kalan seçmen listelerinde hata bulunması halinde seçmenlerin bu süre içinde ilçe seçim kurullarına müracaat ederek varsa yanlışlıkları giderebileceğini, bugünden sonra kayıtlarda herhangi bir düzenleme ya da düzeltme yapılmasının yasal olarak mümkün olmadığını söyledi.

Siyasi partilerin aday listelerinin ve bağımsız aday olmak isteyenlerin başvurularını seçim kurullarına vermelerinin son gününün 20 Şubat 2024 saat 17.00 olduğunu belirten Yener 27 Ocak’ta siyasi partilerin birleşik oy pusulasındaki yerlerinin belirlenmesi için kura çekileceğini anlattı.

Geçici aday listelerinin 23 Şubat’ta, kesin aday listelerinin ise 3 Mart’ta ilan edileceğini aktaran Yener siyasi partilerin sandık kurulları için bildirecekleri isimler için son tarihin ise 24 Şubat olduğunu belirtti. Yener seçim propagandasının 21 Mart’ta başlayacağını ve 30 Martta sona ereceğini kaydetti.

‘Güvenlik tedbirlerinin alınması için tüm çalışmalarımız yapılmıştır’

YSK Başkanı Ahmet Yener seçim güvenliğini sadece seçim günü olarak görmediklerini, seçim öncesi iş ve işlemlerle ilgili de seçim güvenliği hazırlıklarının yapıldığına işaret etti. Sandık kurullarında da yer alan siyasi parti temsilcilerinin tutulan tutanakları ıslak imza altına almasının ve bu tutanaklara ilişkin yasal itiraz, şikayet müesseselerinin bulunmasının, seçim güvenliğini sağlayan unsurlardan olduğunu vurguladı.
Yener kurul olarak gerekli tüm teknik hizmetlerin alınması, eksikliklerin giderilmesi için tüm kamu kurum ve kuruluşları ve belediyelerle yazışmaları yaptıklarını belirterek oy verilen sandık alanlarından matbaalara kadar gerekli tüm yerlerde güvenlik tedbirlerinin alınması için tüm çalışmaların yürütüldüğünü bildirdi.

‘Üzerimize düşen tüm tedbirleri aldık’

Başkan Ahmet Yener YSK’nin seçim günü verilerin girildiği 7 gün 24 saat anlayışıyla sürekli izlenen, internete kapalı güvenli ağda hizmet veren Seçim Bilişim Sistemi’ni (SEÇSİS) kullandığını hatırlattı.

Yener “SEÇSİS’de kullanılan donanım ve yazılımlarda mümkün olduğu kadar yerli ve milli ürünler tercih edilmekte, yabancı bir ürüne ihtiyaç duyulması halinde açık kaynak kodlu ürünler tercih edilmektedir. Ayrıca SEÇSİS tüm parçalarıyla bağımsız kurumlar tarafından siber güvenlik testlerinden geçilmekte ve bu siber güvenlik testlerinin sonucunda alınan raporlar uyarınca gerekli çalışmalar, güncellemeler yapılmaktadır” dedi.

Ahmet Yener seçim öncesinde seçime katılma yeterliğine sahip siyasi partilerle deneme testleri yaptıklarını belirtti:
“Sanal ortamda test seçimleri yapılmakta. Veri akışında bir problem olup olmadığı konusunda bu testlerde alınan raporlar sonucunda siyasi partilerimizin varsa eksikliklerinin giderilmesi çalışmaları yapılmaktadır. 31 Mart 2024 tarihine kadar da yine siyasi partilerimizle deneme testlerimiz de gerçekleşecektir. 2023 yılındaki seçimler Yüksek Seçim Kurulu teknik ekibinin ve HAVELSAN teknik ekibinin yapmış olduğu yeni veri merkezinde gerçekleşmiş ve 2023 seçimleri, oldukça başarılı bir şekilde yeni hizmete alınan veri merkezimizde sorunsuz olarak yapılmıştır. Biz üzerimize düşen tüm tedbirleri aldık. Siyasi partilerimizle de gerekli deneme testlerimizi yaptık. Bir sorun olacağını şu an itibarıyla düşünmemekteyiz.”

‘Seçmen kütükleri dokuz veriyle kontrol ediliyor’

Seçmen kütükleri konusunda 2008’den beri Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğünün MERNİS sistemiyle entegre olarak çalışıldığını belirten Yener yurt içi ve yurt dışı seçmen kütüğünün de 298 sayılı yasanın 33 ve 35. maddesindeki hükümler çerçevesinde Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden alınan verilerle güncellendiği bilgisini paylaştı.

Bir kişinin seçmenlik sıfatını taşıyabilmesi için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması ve 18 yaşını ikmal etmiş olması gerektiğini vurgulayan Yener “Seçmen kütükleri bizim ‘9 veri’ dediğimiz veri ile kontrol edilmektedir. Bir kişinin birden fazla kaydının olduğu, mükerrerlik, ‘ölü seçmenlere oy kullandırıldı’, ‘vatandaş olmayan kişiler oy kullandı’ gibi algılar gerçeği yansıtmıyor. Her dönem için dokuz bilgiyle bir kişinin kayıtlarının gerçek olup olmadığını kontrol etmekteyiz. Adı, soyadı, anne adı, baba adı, doğum yılı, doğum yeri, nüfusa kayıtlı olduğu il, nüfusa kayıtlı olduğu ilçe, adres numarası gibi bilgilerle sistem kendisini test etmektedir. Ayrıca bunun yanı sıra yaş kontrolü dediğimiz kontrolü yapmaktayız” dedi.

Kısıtlı ya da hükümlülere, silah altında bulunanlara yönelik de kontrollerin sağlandığını, kamu hizmetinden yasaklı olup olunmadığı gibi bilgilerin de kontrol edildikten sonra kişinin seçmen niteliğine haiz olup olmadığının belirlendiğini anlatan YSK Başkanı Yener “Kurulumuza bugüne kadar mükerrer ya da ölü seçmen kaydıyla ilgili olarak herhangi bir müracaat olmamıştır” dedi.

Yener 4-17 Ocak tarihleri arasında vatandaşların kontrolü için askıda kalan seçmen listelerinin ayrıca yasal hükümler uyarınca seçimlere katılma yeterliliğine haiz tüm siyasi partilerle de paylaşıldığını belirterek “Yani sistem ve seçmenlerin bilgilerinin doğru olup olmadığı siyasi partilerimizle paylaşılmakta ve varsa siyasi partilerimizin de kendileri açısından eksik gördükleri bir kayıt, hata, yasal prosedürler işletilerek kurul önüne kadar gelmekte ve varsa bir eksiklik ya da yanlışlık bunlar da kurul kararıyla düzeltilmektedir” şeklinde konuştu.

Seçmen listeleri askıdan indirildi

Öte yandan Yüksek Seçim Kurulunca (YSK) 1 Aralık 2023’te Resmi Gazete’de yayımlanan seçim takvimi işlemeye devam ediyor.
Takvim uyarınca 2 Ocak’ta muhtarlık bölgesi askı listelerinin dökümüne başlanmış, listeler 4 Ocak’tan itibaren askıya çıkmıştı. Ayrıca bu tarih listelere itiraz sürecinin de başlangıcı olmuştu. Seçim takvimi kapsamında dün itibariyle seçmen listeleri askıdan indirildi. YSK listelere ilişkin itirazları 20 Ocak Cumartesi gününe kadar karara bağlayacak.

YSK maratonu başlattı: Yerel seçim takvimi hazırYSK maratonu başlattı: Yerel seçim takvimi hazır

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.