Seçimin galibi Erdoğan, hem ‘kucakladı’ hem hedef gösterdi
Yurt dışında 14 Mayıs'taki seçimler için oy kullanma işlemleri dün sona erdi. Gümrüklerde ise bu işlem 14 Mayıs'a kadar sürecek. Yurt dışında oylarını kullanamayanlar 14 Mayıs saat 17.00'ye kadar Türkiye'ye girişteki gümrük kapılarında oy kullanabilecek.
Türkiye’nin kilitlendiği 14 Mayıs seçimlerinin heyecanı yurt dışına da yansıdı. 27 Nisan’da yurt dışına ve gümrüklere kurulan sandıklarda uzun kuyruklar oluşurken oy kullanan seçmen sayısı yüksek. Son verilere göre yurt dışında 1 milyon 817 bin 10 seçmen oy kullandı. Yurt dışında kayıtlı seçmen sayısı ise 3 milyon 416 bin 98. Bir önceki seçimde, yani 2018’de 1 milyon 358 bin 584 kişi oy kullanmıştı.
Dün yurt dışı sandıklarında oy verme işlemi sona erdi. Ancak gümrüklerde oy kullanımı 14 Mayıs’a kadar gerçekleşebilecek. Burada kullanılan oylar da YSK’nin belirlediği yöntem doğrultusunda diplomatik kuryelerle Türkiye’ye getiriliyor. Bu oylar, Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu Başkanlığınca, Ankara’daki ATO Congresium Fuar Merkezi’ndeki güvenlikli alanda muhafaza edilecek.
Öte yandan önceki gün Amsterdam sandığında sandık görevlileri saldırıya uğramış ve olay yerine ambulans ile polis ekipleri sevk edilmişti. Oy sandıkları ise Türkiye’nin Amsterdam Başkonsolosluğu yetkilileri tarafından, güvenli bir yere götürülmüştü.
Yine Hollanda’da bir sandıktaki oy pusulasında ‘nokta’ krizi yaşandı. Oy pusulalarında Cumhur İttifakı adayı Erdoğan’ın isminin yer aldığı kutucuğun üzerinde siyah nokta bulunuyordu. Bu da vatandaşlarda soru işaretlerine neden oldu çünkü Erdoğan’a gidecek oyun kutucuğuna mühür basıldığında siyah nokta yok oluyordu. Ancak başka bir aday tercih edildiğinde oy pusulasında hem mühür hem de başka bir adayın kutucuğunda siyah nokta meydana geliyordu. Seçmenler bu nedenle oylarının geçersiz sayılma ihtimalinden endişe edince siyasi partilerin YSK temsilcilerinden peş peşe vatandaşı rahatlatan açıklamalar geldi.
CHP Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu, hatalı basılan 225 oy pusulasının kullanılmadan ayrılarak tutanak altına alındığını söyledi. Bunların dışında tespit edilen ya da kullanılan başka oy pusulası olmadığını da belirten Yakupoğlu, “Kaldı ki olsa bile matbaa baskı hatası seçmen iradesini hem sakatlamaz hem de seçmen tarafından oy pusulasına konulan ve oy pusulasını geçersiz kılan ayırt edici işaret olarak kabul edilemez” dedi. Ayrıca Yakupoğlu, herhangi bir sorun tespit edilmediğini ve seçim sürecinin olması gerektiği gibi ilerlediğini sözlerine ekledi.
İYİ Parti’nin YSK Temsilcisi Mustafa Tolga Öztürk de bu açıklamaya benzer bir açıklama yapmış ve “Basına yansıdığı şekilde küçük bir noktanın varlığı halinde, değiştirilebilecek bir pusula yoksa bu şekilde oy kullanılmasında bir sakınca yoktur. Çünkü pusulaların büyük çoğunluğunda aynı iz varsa bu basım hatası olarak değerlendirilir” demişti. Ancak Öztürk, yine de YSK’nın ‘oy kullanılmasına engel yoktur’ şeklinde bir karar almasının da yerinde olacağını belirtmişti.
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) ise Türkiye’ye seçimler için 33 kişilik gözlemci heyet göndereceğini duyurdu. Yapılan basın açıklamasında, Alman milletvekili Frank Schwabe başkanlığındaki 33 kişilik heyetin, 14 Mayıs’taki cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimlerini izlemek üzere 12-15 Mayıs tarihlerinde Türkiye’de bulunacağı aktarıldı.
14 Mayıs seçimlerine yurt dışındaki seçmenden rekor ilgi: Şimdiden 1 milyon 700 bin oldu