Trump’a bir darbe daha: Illinois’te de oy pusulasından çıkarıldı

Seçim atmosferine bürünen ABD'de yeniden başkan olmak için kampanya yürüten Trump'a bir kötü haber de Illinois'ten geldi. Eski başkanın yargıç kararıyla eyaletteki oy pusulalarından çıkarılmasına hükmedildi.

Dünya 1 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

ABD’de 5 Kasım’da yapılacak kritik Başkanlık Seçimleri’nin anketlere göre açık ara favorisi olan Cumhuriyetçi eski başkan Donald Trump’ın yargıyla çetin mücadelesi sürüyor. Son olarak dolandırıcılık davasında toplamda 454 milyon dolar ceza yiyen eski başkana bir darbe de Illinois’ten geldi.

Illinois eyaletindeki mahkeme Trump’ın 6 Ocak 2021’de ABD Kongre Binası’ndaki ayaklanmadaki rolü nedeniyle Illinois’in Cumhuriyetçi ön seçim oy pusulasında yer almasını yasakladı.

Cook İlçesi Bölge Yargıcı Tracie Porter eski başkanın ABD Anayasası’nın 14. Maddesi’nin isyanla ilgili hükmünü ihlal ettiği gerekçesiyle eyaletin 19 Mart’taki ön seçim ve 5 Kasım’daki genel seçim oy pusulasından diskalifiye edilmesi gerektiğine hükmetti.

Porter yazılı açıklamasında “Mahkeme kararın ağırlığının ve yaklaşan Illinois ön seçimleri üzerindeki etkisinin de farkındadır. Illinois Eyaleti Seçim Kurulu Donald Trump’ı 19 Mart 2024’teki ön seçim oylamasından çıkaracak veya ona verilen oyların iptalini sağlayacaktır” dedi.

ABD Anayasası’nın 14. Maddesi’nin 3. Bölümü Anayasaya riayet edeceğine dair yemin eden ve daha sonra “isyana karışan veya isyancılara yardım ve yataklık eden” görevlileri kamu görevinden men ediyor.

Illinois davasında nihai kararı muhtemelen 8 Şubat’ta Trump’ın seçimlere katılım yeterliliğiyle ilgili tartışmaları dinleyen ABD Yüksek Mahkemesi karar verecek. Öte yandan Yargıç Porter eski başkanın yapması beklenen temyiz başvurusunu hesaba katarak kararının yürürlüğe girmesini erteledi.

Eyaletteki diskalifiye çabalarına öncülük eden “Free Speech For People” adlı grup da kararı “tarihi bir zafer” olarak nitelendirdi.

2024 Başkanlık Seçimleri’ne hazırlanan Trump’ın kampanya sözcüsü “Bu Anayasaya aykırı bir karardır ve ivedilikle temyize gideceğiz” dedi.

Trump’ın Illinois’deki yeni karar için Illinois eyalet mahkemelerine itiraz hakkı var.

Porter’in kararıyla Illinois, Colorado ve Maine’den sonra Trump’ın sandıktan atıldığı üçüncü eyalet olurken önceki iki karar Colorado davasının ABD Yüksek Mahkemesindeki temyiz üzerine durduruldu.

Donald Trump’ın adının Oregon ve Minnesota eyaletlerinin oy pusulalarından çıkarılması için de hukuki girişimde bulunulmuş, ancak bunlar başarısız olmuştu.

Anketler yeni başkan Trump diyor

ABD tarihinin en kritik seçimlerden birinin yaşanacağı Kasım ayı için Başkan Joe Biden ve eski Başkan Donald Trump arasında çetin bir çekişme var. Marquette Hukuk Fakültesi’nin anketi çekişmenin boyutlarını gözler önüne serdi. Anketten seçimi Cumhuriyetçi Parti’den eski Başkan Donald Trump’ın kazanacağı sonucu çıktı. Fakülte 5 ila 15 Şubat arasında gerçekleştirdikleri anketin verilerini paylaştı.

Anket kayıtlı seçmenler baz alındığında Trump’ın yüzde 51, Biden’ın ise yüzde 49 oranında oy alacağını gösterdi. Olası seçmenlerin baz alındığı senaryoda ise Trump’ın oyu bir puan artıp yüzde 52’ye çıkarken Başkan Biden’ın oyu bir puan azalarak yüzde 48’e düştü.

Ankete katılanlar başkan adayının ABD’nin eski Birleşmiş Milletler (BM) Büyükelçisi ve eski Güney Carolina Valisi Nikki Haley olursa Cumhuriyetçi Partiyi yüzde 58 oranında destekleyeceklerini söylerken bu denklemde Biden’ın oyları yüzde 42’ye indi.

Cumhuriyetçi Parti’nin kendi başkan adayını belirlemesiyle ilgili soruya ise kayıtsız seçmenlerin yüzde 73’ü “Trump,” yüzde 15’i “Haley” cevabı verdi. Demokratların ön seçimiyle ilgili anket sorusunda Biden’ı tercih edenler yüzde 66’lık üstünlük sağlasa da yüzde 27 oranında seçmen kararsız.

Seçmenler göç, sınır güvenliği ve ekonomi alanlarda Trump’a, kürtaj politikası, sağlık ve sosyal güvenlik hizmetleri konusunda ise Biden’a güvendiklerini söylüyor.

454 milyon dolar ceza yiyen Trump işi 100 milyona çözme peşinde454 milyon dolar ceza yiyen Trump işi 100 milyona çözme peşinde

Güney Carolina da cepte: Trump, Haley'nin eyaletini de rahat kazandıGüney Carolina da cepte: Trump, Haley’nin eyaletini de rahat kazandı

2024 başkanlık seçimlerinde anketlerin ibresi Trump'ı gösteriyor2024 başkanlık seçimlerinde anketlerin ibresi Trump’ı gösteriyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.