2024 başkanlık seçimlerinde anketlerin ibresi Trump’ı gösteriyor

ABD kasım ayındaki başkanlık seçimlerine hazırlanırken anketler de birbirini takip ediyor. En son gündeme gelen bir ankete göre, kasım ayında yapılacak seçimlerin galibi Donald Trump olacak.

Dünya 23 Şubat 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Eski ABD Başkanı Donald Trump / Fotoğraf: AA

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarihinin en kritik seçimlerden birinin yaşanacağı Kasım ayı için mevcut Başkan Joe Biden ve eski Başkan Donald Trump arasındaki çekişmelerle gündemde. Marquette Hukuk Fakültesi tarafından yapılan bir anket de bu çekişmenin boyutlarını gözler önüne serdi. Anketten, seçimi Cumhuriyetçi Parti’den eski Başkan Donald Trump’ın kazanacağı sonucu çıktı. Marquette Hukuk Fakültesi, 5 ila 15 Şubat arasında gerçekleştirdikleri anketin verilerini paylaştı. Anket, kayıtlı seçmenler baz alındığında  Trump’ın yüzde 51, Biden’ın ise yüzde 49 oranında oy alacağını gösterdi. Olası seçmenlerin baz alındığı senaryoda ise Trump’ın oyu bir puan artıp yüzde 52’ye çıkarken, mevcut Başkan Biden’ın oyu ise bir puan azalarak yüzde 48’e düştü.

Ankete katılanlar, başkan adayının ABD’nin eski Birleşmiş Milletler Büyükelçisi ve eski Güney Carolina Valisi Nikki Haley olması durumunda Cumhuriyetçi Partiyi yüzde 58 oranında destekleyeceklerini söylerken, bu denklemde Biden’ın oyları yüzde 42’ye indi.

Cumhuriyetçi Partinin kendi içinde başkan adayını belirlemeye yönelik soruya ise kayıtsız seçmenlerin yüzde 73’ü “Trump”, yüzde 15’i “Haley” dedi. Demokratların ön seçimine yönelik anket sorusunda ise Biden’ı tercih edenler yüzde 66’lık üstünlük sağlasa da yüzde 27 oranında seçmen kararsız olduğunu ifade etti. Öte yandan, seçmenler, göç, sınır güvenliği ve ekonomi gibi alanlarda Trump’a daha çok güven duyduklarını, Biden’ı ise kürtaj politikası, sağlık ve sosyal güvenlik hizmetleri konusunda daha çok tercih ettiklerini belirtti.

ABD yargısına da güven düşüyor

Marquette Hukuk Fakültesi aynı zamanda ABD yargısına güveni de mercek altına alan bir ankete imza attı. Anket, özellikle eski Başkan Donald Trump’ın karşı karşıya kaldığı davalar ve yargılama sürecinin yargıya olan güveni azalttığını gözler önüne serdi ancak azalan güvenin tek nedeni tabii ki bu değil. Ankete katılan yetişkinlerin çoğu, ABD’de Yüksek Mahkemenin kürtajı ülke genelinde anayasal hak olarak koruyan 50 yıllık Roe v Wade kararını 24 Haziran 2022’de bozması üzerine kadınların güvenli kürtaja erişim hakları eyaletlerin inisiyatiflerine bırakılmasına da tepkilerini göstermiş oldu. Ankete göre yetişkinlerin çoğunluğu Yüksek Mahkeme’nin yaptığı işi hala onaylamıyor. Marquette Hukuk Fakültesi’nden Salı günü yayınlanan anket, yetişkinlerin yüzde 40’ının Yüksek Mahkeme’nin eylemlerini onayladığını, yüzde 60’ının ise onaylamadığını ortaya çıkardı.

Colorado kararı Amerikalıları ikiye böldü

Ankete göre Amerikalılar, Colorado Yüksek Mahkemesi’nin 2024 seçimleri öncesinde eski Başkan Donald Trump’ı oy pusulalarından çıkarma kararıyla ilgili ikiye bölünmüş durumda. Konuyla ilgili görüş bildiren katılımcıların yüzde 50’si mahkemenin Colorado’nun Trump’ı diskalifiye etme kararını bozmasını desteklerken, yüzde 50’si buna karşı çıkıyor.

Biden’ın partisinin yargıya güven oranı ise şaşırtıcı. Demokratların yargıya güveni Biden yönetimi altında düştü; ankete katılan Demokratların yüzde 60’ı eylül 2020’de mahkemenin aldığı aksiyonları onaylarken, şubat 2024’te ise bu oran sadece yüzde 27 oldu.

Biden 'O... çocuğu' demişti, Putin: Yine de onu Trump'a tercih ederimBiden ‘O… çocuğu’ demişti, Putin: Yine de onu Trump’a tercih ederim

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.