12 hakem ve yedi gözlemcinin ipi böyle çekildi! Hacıosmanoğlu toplantıyı basmış

Tahkim Kurulu, liste dışı kalan 12 hakem ve yedi gözlemcinin itirazını reddetti. İddiaya göre iki hafta önce tam tersi karar çıkması beklenirken TFF Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu'nun toplantıyı basmasından sonra oylamanın kaderi değişti.

Spor 19 Ekim 2024
İbrahim Hacıosmanoğlu'nun baskınından sonra Tahkim Kurulu Başkanı Burhan Karaloğlu'nun oyunun değiştiği iddia ediliyor.

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Tahkim Kurulu, 2024-2025 Sezonunda Görev Alacak Klasman Hakem ve Gözlemci Listesi dışında kalan 19 hakem ve gözlemcinin kendilerinin dışarıda bırakıldığı listeye yaptıkları itirazı dörde karşı üç oyla reddetti. Yedi kişiden oluşan kurulda başkan dışındaki altı üyeden üçü hakem ve gözlemciler lehine oy kullandı. Tahkim Kurulu Başkanı Burhan Karaloğlu ise aleyhte oy kullanarak hakem ve gözlemcilerin ipini çekti.

Alınan kararla hakemlik ve gözlemciliklerine tamamen son verilen isimler şunlar…

Süper Lig hakemleri; Abdülkadir Bitigen, Bahattin Şimşek, Tugay Kaan Numanoğlu, Burak Şeker, Murat Erdoğan, Mert Güzenge.

Süper Lig Yardımcı Hakemler; Mustafa Sönmez, Erdem Bayık, Serkan Ok.

Video Yardımcı Hakemler; Hakan Ceylan, Serkan Tokat, Kutluhan Bilgiç.

Üst Klasman Gözlemciler; Süleyman Abay, Taner Gizlenci, İsmail Şencan, Alpaslan Dedeş, Emre Altun, Orkun Aktaş, Mesut Çarık.

VAR’da görev yapan Mustafa Öğretmenoğlu ve Koray Gençerler ise Tahkim Kurulu’na başvuru yapmayarak hakemliği bırakma kararı almışlardı.

İbrahim Hacıosmanoğlu'nun operasyonuna Tahkim onay verdi: 12 hakem ve yedi gözlemciye vedaİbrahim Hacıosmanoğlu’nun operasyonuna Tahkim onay verdi: 12 hakem ve yedi gözlemciye veda

İddia: Hacıosmanoğlu toplantıyı bastı, kararı değiştirtti

Ajansspor’un haberine göre hakem ve gözlemcilerin Ağustos ayında yaptıkları itirazlar Tahkim Kurulu tarafından uzun süre bekletildi. Üç ay içinde karar vermesi gereken Kurul, sonunda iki hafta önce 4 Ekim günü kararını vermek üzere toplandı. Toplantıda Başkan Karaloğlu dahil dört üyenin lehte oy kullanacağı ortaya çıktı. Toplantı sırasında salona giren TFF Başkanı Hacıosmanoğlu, Tahkim Kurulu üyelerine “Başvuruları reddedeceksiniz” dedi.

Bunun üzerine Tahkim Kurulu Başkanı Burhan Karaloğlu, Hacıosmanoğlu’na itiraz ederek ve “Bize karışamazsınız” yanıtını verdi. Yaşanan ciddi tartışmadan sonra Hacıosmanoğlu toplantı odasını kapıyı çarparak terk etti. Tahkim Kurulu kararını o akşam açıklamadı ve bir sonraki haftaya bıraktı. Ancak 11 Ekim’de Türkiye-Karadağ karşılaşması olduğu için kararın açıklanması bir hafta daha ertelendi.

18 Ekim’deki toplantıda hakem dosyalarının tümünde başkan oyu hariç üç kabul, üç ret oyu çıktı. Hakemlerin itirazına olumlu oy kullanan üyeler “Haklarına gireriz, bu insanların çoluğu çocuğu var ekmekleriyle oynamayalım” dedi. Ancak Tahkim Kurulu Başkanı Burhan Karaloğlu, “Benim oyum TFF Başkanı’ndan yana” dedi. Böylece karar TFF internet sitesinden açıklandığı şekilde onayladı. Bir ayrıntıda Abdulkadir Bitigen dışında hiçbir hakem ve gözlemciye duruşma yapılmadan dosya üzerinden karar verilmesi oldu.

Türk futbolunda seks ihracı: Kadın hakem ve erkek gözlemcinin lisansları iptal edildiTürk futbolunda seks ihracı: Kadın hakem ve erkek gözlemcinin lisansları iptal edildi

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) 2020 ocak ayında verdiği Ömer Rıza ve Serkan Akal kararlarında TFF Genel Kurulu tarafından seçilmeyip TFF yönetimi tarafından belirlenen Tahkim Kurulu’nun bağımsız ve tarafsız olmadığına hükmeden bir karar aldı. Karara göre Tahkim Kurulu kararları bağımsız değildi ve TFF yönetimi etki ediyordu. Tahkim Kurulu tarafından listeye yaptıkları itiraz reddedilen 19 hakem ve gözlemci, bu karar doğrultusunda AİHM’e gidecek. Ancak AİHM kararlarının verilmesi yıllar sürdüğünden 12 hakem ve yedi gözlemcinin göreve dönme ihtimali yok denecek kadar az.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.