ABD’li sporcu Paris’te hayrete düşüp isyan etti: Böyle ‘sağlık olsun’

Paris Olimpiyat Köyü'nde konaklayan Amerikalı sporcu Ariana Ramsey, ücretsiz sağlık hizmetlerine erişince şaşkına döndü. Fransızlar dalga geçti ama artık o evrensel sağlık sistemi için mücadele eden biri.

Spor 10 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Ariana Ramsey, sağlık hizmetinin ücretsiz olduğunu öğrendiğine çok şaşırdığını söylüyor.

ABD’de Türkiye’de bulunan genel sağlık sigortası bulunmuyor. Kamu çalışanları dahil herkes, sağlık hizmetlerinden yararlanmak için özel sigorta şirketlerinden paket satın almak zorunda. En temel ve çok basit hastalıkların tedavisini karşılayan bir sigorta paketi 350 dolardan başlıyor. Olimpiyatlarda ücretsiz sağlık hizmeti, ilk kez 1932 Los Angeles Oyunları’nda sunulmuştu. O günden bu yana, ücretsiz sağlık hizmeti olimpiyatların temel unsurlarından biri. Ancak çoğu sporcu olimpiyat köyündeki sağlık merkezinin farkında değil.

ABD’li sporcular Paris Olimpiyat Köyü’nde sağlanan ücretsiz sağlık hizmetlerinden yararlanınca şaşkına döndü. Ragbide ABD ile bronz madalya kazanan Ariana Ramsey, maçlar bittikten sonra rahim ağzı kanseri için pap smear testi yaptırdı. Testin ücretsiz olduğunu öğrenen ABD’li sporcu yaşadığı deneyimi anlatırken şaşkına döndüğünü söyledi. Ramsey’in ‘Nasıl yani’ diye bağırması ABD sosyal medyasında viral oldu. ABD’li ragbi oyuncusu daha sonra röntgen çektirdi, diş temizliği yaptırdı ve gece görüşündeki bulanıklığı önlemek için göz muayenesine girdi. Doktorların beklentilerini aştığını belirten Ramsey, “Gerçekten ellerinden gelenin fazlasını yapıyorlar” dedi.

Sağlık hizmeti verenler farkındalık sağladığı, diğer sporcularsa kendilerini merkeze gitmesini teşvik ettiği için Ramsey’e teşekkür etmiş. Fransızlar ise onun yaşadığı şokla dalga geçmiş. O ise ilk başta şaşırsa da sporcu sağlık sistemini kendi ülkesiyle karşılaştırdığında hayal kırıklığına uğramış. Sports Illustrated’e konuşan Ramsey, “Bu sadece Amerika’nın ve sağlık sisteminin durumunu gösteriyor. Artık evrensel sağlık sistemi için mücadele edeceğim” dedi.

Sınırsız azim, ilklerin kapısını böyle açtı: Cindy NgambaSınırsız azim, ilklerin kapısını böyle açtı: Cindy Ngamba

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.