Almanya tarih yazdı: Basketbolda dünya şampiyonu!

FIBA 2023 Basketbol Dünya Kupası final maçında Sırbistan’ı mağlup eden Almanya, tarihindeki ilk dünya şampiyonluğuna uzandı.

Spor 11 Eylül 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Almanya dünya şampiyonu!

Son altın madalyasını 2002’de Yugoslavya adı altında kazanan ve Sırbistan adı altında 2014’te gümüş madalyası olan Sırplar, Dünya Kupası tarihinde tek madalyasını 2002’de bronz olarak alan Almanlarla finalde karşı karşıya geldi. Filipinler’in başkenti Manila’da oynanan maçta iki takım da kendileri adına bir ilkin peşindeydi.

Dünya Kupası finali çekişmeli başladı. Sırplarda Kanada maçının kahramanlarından Ognjen Dobric henüz maçın başında bir sakatlık geçirdi. Dobric yerine oyuna dahil olan Vanja Marinkovic çok iyi başladı ve onun da etkili performansıyla ilk çeyrek 26-23 Sırbistan üstünlüğüyle bitti. İkinci çeyrekte Bogdan Bogdanovic ve Dennis Schröder’in adeta karşılıklı atışması vardı. Bu atışmanın ardından denge bozulmadı ve devre 47-47 bitti.

Çekişmeli geçen ilk devre berabere bitti.

İkinci yarı düşük tempoyla ve az skor üretilen şekilde başladı. Kısır geçen çeyrekte fark yaratan dış şutların da yardımıyla Almanya oldu. Almanlar farkı çift hanelere kadar çıkardılar. Sırbistan’ın yalnzca 10 sayı üretebildiği 10 dakikada 22 sayı üreten Almanya son çeyreğe 69-57 önde girdi. Son çeyrekte Aleksa Avramovic’in etkili oyunuyla hayat belirtisi gösteren Sırbistan farkı bir ara 4 sayıya kadar indirdi.

Maçın son bölümünde rakibinin hatalarını değerlendiremeyen Sırbistan farkı daha da azaltma imkanı bulamadı. Son 2 dakikaya 9 sayı farkla girildi ancak Avramovic yine sahne aldı ve 3 sayılık basketiyle farkı 6’ya çekti. Kulüp kariyerine Partizan’da devam eden Avramovic daha sonra 3 sayılık atış halinde faul aldı ve 3’te 3 yaparak farkı 3 sayıya kadar indirdi. Almanya’yı son bölümde sürükleyen isim Dennis Schröder oldu. Kritik anda sazı eline alan gard takımı adına farkı 4 sayıda tutmayı başardı. Sırbistan Marko Guduric’le beraber elindeki fırsatları değerlendiremedi ve Dennis Schröder’in serbest atışlarıyla durum 83-77’ye geldi.

Çanlar Dimitris Itoudis için çalıyor!Çanlar Dimitris Itoudis için çalıyor!

Karşılaşmanın en skorer ismi 28 sayıyla Dennis Schröder oldu. Franz Wagner Schröder’e 19 sayı ve 7 ribauntla destek oldu. Wagner aynı zamanda bu performansıyla maçın oyuncusu ödülüne layık görüldü. Aleksa Avramovic 21, Bogdan Bogdanovic 17 sayı attı ancak bu performanslar altın için yeterli olmadı.

Turnuvanın en değerli oyuncusu Almanya’dan Dennis Schröder seçildi. Dennis turnuva boyunca 19.1 sayı ve 6.1 asist ortalamaları yakalamıştı.

 

Brooks şov yaptı, ABD madalyasız kaldı

Üçüncülük maçında Kuzey Amerika’nın iki temsilcisi ABD ve Kanada karşı karşıya geldi. Kanada karşılaşmaya son derece hızlı başladı ve 8-0’lık seri yakaladı. ABD bu fırtınaya karşı maçı dengeledi ancak skor çift hanelere seviyesinde izlemeye devam etti, ilk çeyrek 34-25 bitti. İkinci çeyrekte Tyrese Halliburton ve Austin Reaves gibi isimlerin etkili olmasıyla farkı kapatan ABD, ikinci yarıya 58-56 geride girdi.

Kanada’da ilk yarıyı 21 sayıyla bitiren Dillon Brooks’un etkili oyunu ikinci yarıda da devam etti. Kanada üçüncü çeyreği 91-82 önde bitirdi. Söz konusu üstünlüğü maçın sonuna taşıyan Kanada, ABD’nin geri dönüşüne engel olamadı. Son 5 saniye kala kullandığı serbest atışı kaçıran Mikal Bridges kendi ribauntunu aldı ve köşeden attığı üçlükle maça 111-111 denge getirdi. Bu skorla uzatmaya gidildi.

Kanada uzatmada geri adım atmadı. Özellikle Shai Gilgeous Alexander’ın etkili olduğu uzatma periyodunun başıyla beraber kontrolü ve skoru alan Kanada 127-118 ile dünya üçüncüsü olmayı başardı. ABD böylelikle 1970’den beri ilk defa üst üste 2 Dünya Kupası’nı madalya alamadan geçti. Kanada’da 39 sayı üreten Dillon Brooks, Dünya Kupası tarihinde herhangi bir madalya karşılaşmasında en çok skor üreten oyuncu olarak kayda geçti. Ayrıca Shai Gilgeous Alexander da 31 sayı üreterek zaferde rol oynadı. ABD cephesinde Anthony Edwards’ın 24, Austin Reaves’in 23 sayısı yeterli olmadı.

Dillon Brooks fark yarattı Kanada madalyayı taktı.

Turnuva 5’lerinde çeşitlilik dikkat çekti

Turnuvanın en iyi iki beşi açıklandı. Beşlerde birçok farklı takımdan birçok farklı yıldızın olması dikkat çekti. Turnuvanın en iyi beşinde Dennis Schröder, Anthony Edwards, Luka Doncic, Shai Gilgeous Alexander ve Bogdan Bogdanovic yer aldı. İkinci beşte Simone Fontecchio, Arturs Zagars, Jonas Valanciunas, Nikola Milutinov ve Franz Wagne kendilerine yer buldular. Turnuvanın yükselen yıldızı ödülüyse Avustralyalı Josh Giddey’e gitti. Turnuvanın en iyi savunmacısı ise Kanada forması giyen Dillon Brooks seçildi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.