32 takım tek hedef.. Dünya’nın gözü potalarda olacak

2023 Basketbol Dünya Kupası, Endonezya, Japonya ve Filipinler'in ortak ev sahipliğinde 25 Ağustos Cuma sabahıyla beraber başlıyor. 8 grupta 32 takımın mücadele edeceği turnuva 10 Eylül tarihinde sona erecek.

Spor 25 Ağustos 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Basketbolda Dünya Kupası heyecanı başlıyor.

Basketbolda 2023 yaz sezonunun en önemli turnuvası başlıyor. 4 senede bir düzenlenen Basketbol Dünya Kupası, Endonezya, Japonya ve Filipinler’in ortak ev sahipliğiyle düzenlenecek. 25 Ağustos sabahıyla beraber grup maçlarıyla başlayacak heyecan 10 Eylül tarihine kadar devam edecek. Büyük mücadelede 8 grupta 32 takım kozlarını paylaşacak.

Format

Filipinler’in Manila, Bocaue, Quezon; Japonya’nın Okinawa ve Endonezya’nın Jakarta şehirlerinin ev sahipliği yapacağı turnuvada gruplarını ilk ikide bitiren takımlar son 16 turuna yükselecekler. Gruplarda son ikide yer alan takımlar 17. ve 32. sıralar arasını belirleyecek klasman karşılaşmalarında mücadele edecekler. Turnuvanın ikinci turuna yükselen takımlar 4 farklı grupta yine ilk ikiye kalmak için kozlarını paylaşacaklar. Buradan çıkan takımlar çeyrek finale yükselecekler ve 10 Eylül’deki finalde boy göstermek adına tek maçlı eleminasyon sisteminde mücadele edecekler.

FIBA'nın yeni başkanı Katar'dan çıktıFIBA’nın yeni başkanı Katar’dan çıktı

12 Dev Adam Dünya Kupası elemelerinde başarılıolamayarak turnuvalara katılamadı. Turnuvada gruplar şöyle…

A Grubu: Angola, Dominik Cumhuriyeti, Filipinler, İtalya

B Grubu: Güney Sudan, Sırbistan, Çin, Porto Riko

C Grubu: ABD, Ürdün, Yunanistan, Yeni Zelanda

D Grubu: Mısır, Meksika, Karadağ, Litvanya

E Grubu: Almanya, Finlandiya, Avustralya, Japonya

F Grubu: Slovenya, Yeşil Burun Adaları, Gürcistan, Venezuela

G Grubu: İran, İspanya, Fildişi Sahili, Brezilya

H Grubu: Kanada, Letonya, Lübnan, Fransa

Hedeflerden biri olimpiyat

Dünya Kupası’nın en büyük getirilerinden biri 2024 Paris Oyunları için alınabilecek kota. 2023 FIBA Dünya Kupası yoluyla 7 takım Paris için bilet alma şansı elde edecek. Statü gereği Avrupa ve Amerika kıtaları adına en iyi dereceyi yapacak ikişer takım olimpiyat vizesi elde edecekler. Bunun dışında Afrika, Asya ve Okyanusya’da aynı başarıyı yakalayacak birer takım Paris’te doğrudan mücadel etme hakkı kazanacak.

Basketbol ligleri için geri sayım fikstür çekimiyle başladıBasketbol ligleri için geri sayım fikstür çekimiyle başladı

Turnuvada ilk gün programı şöyle…

A Grubu: 11.00 Angola-İtalya

15.00 Dominik Cumhuriyeti-Filipinler

D Grubu: 11.45 Meksika-Karadağ

15.30 Mısır-Litvanya

E Grubu: 11.00 Finlandiya-Avustralya

15.10 Almanya-Japonya

H Grubu: 12.15 Letonya-Lübnan

16.30 Kanada-Fransa

Ev sahibi uğursuzluğu

İlk olarak 1950’de Arjantin’de düzenlenen turnuvayı ev sahibi ekip kazanmıştı. Bunun ardından 1963’te ev sahibi Brezilya ve 1970’de bir başka ev sahibi Yugoslavya şampiyon olmuştu. O tarihten bu yana turnuvaya ev sahipliği yapan ülkeler şampiyonluğa ulaşamadılar. Ev sahipleri toplam 5 kez final oynadılar. 1954’te yine Brezilya ev sahibi olduğu turnuva finalinde ABD’ye kaybetti. 2010’da ise Türkiye, ev sahibi olduğu turnuvanın finalinde ABD’ye boyun eğdi ve gümüş madalya kazandı.

Asya kıtası turnuvaya 4. kez ev sahipliği yapacak. Bu kıtadaki ilk Dünya Kupası’na 1978’de Filipinler ev sahipliği yaptı. 2006’daki organizasyon Japonya’da, 2019’daki turnuva ise Çin’de oynandı.

Anadolu Efes'in sakatlık transferi: Justus HollatzAnadolu Efes’in sakatlık transferi: Justus Hollatz

İşte bugüne dek Basketbol Dünya Kupası’na ev sahipliği yapan ülkeler ve turnuvayı şampiyon olarak tamamlayan takımlar:

Yıl Yer Şampiyon
1950 Arjantin ARJANTİN
1954 Brezilya ABD
1959 Şili BREZİLYA
1963 Brezilya BREZİLYA
1967 Uruguay SSCB
1970 Yugoslavya YUGOSLAVYA
1974 Porto Riko SSCB
1978 Filipinler YUGOSLAVYA
1982 Kolombiya SSCB
1986 İspanya ABD
1990 Arjantin YUGOSLAVYA
1994 Kanada ABD
1998 Yunanistan YUGOSLAVYA
2002 ABD YUGOSLAVYA
2006 Japonya İSPANYA
2010 Türkiye ABD
2014 İspanya ABD
2019 Çin İSPANYA

İşte tarihin en başarılı takımları

Dünya Kupaları tarihinde en başarılı iki takım Yugoslavya ve ABD olarak dikkat çekiyor. Doğu Avrupa bloğu temsilcisi Yugoslavya dağılmadan önce 5 kez mutlu sona ulaştı. Basketbol denince akla gelen ilk ülke ABD de turnuvayı 5 kez zirvede bitirdi. 19. kez düzenlenecek turnuvanın daha önceki 18 edisoynunda ABD 3 kez gümüş 4 kez de bronz madalya kazandı. Turnuvanın ilk edisyonunun şampiyonuysa 1950’de ev sahibi olarak sahne alan Arjantin’di. 21. yüzyılın önde gelen basketbol ekollerinden İspanya, 2023’teki turnuvaya son şampiyon unvanıyla geliyor. İspanyollar Sekiz şehrin ev sahipliğinde 31 Ağustos-15 Eylül 2019’da gerçekleştirilen organizasyonun finalinde Arjantin ile karşılaşan İspanyollar, 95-75 galip gelerek tarihinin ikinci zaferini kazandı.

'Sakal' NBA'in verdiği cezanın parasını şaraptan çıkardı‘Sakal’ NBA’in verdiği cezanın parasını şaraptan çıkardı

İşte Dünya Kupaları tarihindeki şampiyonlar ve dereceye girip madalya alan ülkeler:

Yıl Şampiyon İkinci Üçüncü
1950 ARJANTİN ABD Şili
1954 ABD Brezilya Filipinler
1959 BREZİLYA ABD Şili
1963 BREZİLYA Yugoslavya SSCB
1967 SSCB Yugoslavya Brezilya
1970 YUGOSLAVYA Brezilya SSCB
1974 SSCB Yugoslavya ABD
1978 YUGOSLAVYA SSCB Brezilya
1982 SSCB ABD Yugoslavya
1986 ABD SSCB Yugoslavya
1990 YUGOSLAVYA SSCB ABD
1994 ABD Rusya Hırvatistan
1998 YUGOSLAVYA Rusya ABD
2002 YUGOSLAVYA Arjantin Almanya
2006 İSPANYA Yunanistan ABD
2010 ABD Türkiye Litvanya
2014 ABD Sırbistan Fransa
2019 İSPANYA Arjantin Fransa

ABD doğal favori

Basketbol sporunun marka ülkesi ABD Asya’ya favori olarak geliyor. ABD her ne kadar dünya şampiyonlarına as kadroyla gelmiyor ve en büyük yıldızlarını olimpiyata götürüyor olsa da bu kez gelen kadro son derece kuvvetli. Jalen Brunson, Jaren Jackson Jr, Brandon Ingram, Anthony Edwards, Tyrese Haliburton gibi isimleri kadrosunda bulunduran takım, hazırlık sürecinde oynadığı hiçbir maçı kaybetmedi. ABD, 2019’da çeyrek finalde Fransa’ya kaybetmiş ve büyük bir hayal kırıklığı yaşamıştı. O dönem Gregg Popovich yönetiminde olan kadronun başında bu kez Steve Kerr var. Koçluk döneminde 4 kez NBA şampiyonluğu yaşayan koçun 2014’ten sonra yeniden şampiyonluk yolunda takıma önderlik etmesi bekleniyor.

ABD dışında turnuvanın önde gelen ekibi İspanya. İspanyollar 2019 Dünya Kupası sonrasında geçen sene 2022 Avrupa Basketbol Şampiyonası’nda da mutlu sona uzandılar. Avrupa basketbolunun en büyük markalarından olan ülke yine hem tecrübeli hem de yetenekli bir kadroyla Asya’ya geldi ve şampiyonluk anlamında ciddi adaylardan biri.

Turnuvaya büyük beklentilerle gelen bir diğer ekip Luka Doncic önderliğindeki Slovenya. Slovenler Türkiye’de düzenlenen 2017 Avrupa Basketbol Şampiyonası’nda şampiyon oldu. Geçen seneki şampiyonada beklenenin veremeyen ekip madalya hedefiyle Uzakdoğu’da.

Steve Kerr futbola daldı!Steve Kerr futbola daldı!

Eksikler dikkat çekiyor

Turnuvanın doğal favorilerinden bir diğeri, Yugoslav basketbolunun en büyük mirasçılarından Sırbistan, kadrodaki eksiklerle dikkat çekiyor. NBA MVP’si ve son şampiyon Denver Nuggets’ın en değerli parçası Nikola Jokic’in yanı sıra Anadolu Efes’ten ayrılarak NBA’in yolunu tutan Vasilije Micic şampiyonaya gelmiyorlar. Sırpların lideri, eski Fenerbahçeli Bogdan Bogdanovic olacak. Ayrıca kadroda halihazırda Fenerbahçe forması giyen Marko Guduric de yer alıyor.

Asya’daki şampiyonada en çok dikkat çeken takımlardan bazıları kadrolarının büyük kısmını NBA oyuncularından oluşturan Kanada, Avustralya ve Almanya gibi ekipler. Her ne kadar son turnuvalarda büyük başarılar yakalayamamış ve hatta çoğu zaman hayal kırıklığı yaşamış olsalar da Kanadalılar bu turnuvaya son derece iddialı bir kadroyla geliyorlar. Basketbolda yapılan atılımın ardından geçen sene kendi evlerindeki Avrupa Basketbol Şampiyonası’nda iyi bir turnuva geçiren Almanya da madalya favorilerinden. Avustralya ise Okyanusya’nın önde gelen temsilcisi olarak öncelikle olimpiyat kotası sonra madalya hedefleyecek.

Sen misin çalışanına kötü davranan! NBA Facebook hesabından duyuruSen misin çalışanına kötü davranan! NBA Facebook hesabından duyuru

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.