Baskonia tribünlerinde Filistin bayrakları

EuroLeague'de oynanan Baskonia-Maccabi Tel-Aviv maçına tribünlerde açılan Filistin bayrakları damga vurdu. İspanyol ekip rakibini 92-82 yendi.

Spor 2 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Baskonia'da Maccabi Tel-Aviv'e karşı Filistin protestosu.

Dün gece Asvel’i 86-79 yenen Real Madrid, henüz 25. haftada play-off yapmayı garantiledi. Ancak İspanyol basketbolunda bu başarı gündem olmadı. Başlıkları süsleyen olay Baskonia’nın Maccabi Tel-Aviv’i konuk ettiği maçta gerçekleşti.

Vitoria ekibinin taraftarları 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana Ortadoğu’da devam eden İsrail-Gazze savaşında İsrail’in sivillere müdahalesini protesto etmek için Filistin bayrakları açtılar. Maç öncesi salona gelen taraftarlara Filistin’i temsil eden çeşitli semboller dağıtılırken taraftar grubunun olduğu yerde de büyük Filistin bayrağı açıldı. Maçın başında bir kısım taraftar “Özgür Filistin” ve “Soykırımcı İsrail” sloganları attılar.

Karşılaşma Baskonia’nın 92-82’lik galibiyetiyle sona erdi ve ev sahibi takım taraftarlarının damga vurduğu gecede son derece kritik bir galibiyete imza attı. Bu sonuçla 13. galibiyetine uzanan Basklar rakiplerine 12. mağlubiyetlerine tattırdılar ve ikili averaj üstünlüğüyle sıralamada Maccabi Tel-Aviv’in üstüne çıktılar.

Türk takımları güvenlik endişesiyle evde oynayamıyor

Baskonia’nın sahası Fernando Buesa’daki bu manzaralar Türk ve İsrail hükümetleri arasındaki görüşmeler çerçevesinde EuroLeague, EuroCup, FIBA Şampiyonlar Ligi gibi organizasyonlarda mücadele eden Türk takımlarının İsrail takımlarıyla yaptıkları iç saha maçlarını Türkiye’de oynayamamasını akıllara getirdi. Daha önce Galatasaray’ın Hapoel Jerusalem, Fenerbahçe’nin Maccabi Tel-Aviv maçları Türkiye’de oynanamadı. Beşiktaş’ın Hapoel Tel-Aviv ve Anadolu Efes’in Maccabi Tel-Aviv maçları da İstanbul’da oynanamayacak. Hal böyle olunca olası play-off eşleşmesinde Türk takımının ev sahibi olduğu maçları oynamak için Litvanya, Slovenya, Letonya vb ülkeye gitmesi zorunlu hale mi gelecek? Kafaları kurcalayan soru bu.

Bask taraftarların “Özgür Filistin” pankartı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.