Beşiktaş eski Fenerbahçeliye duacı… Bir tek o ayakta kaldı

Süper Lig’in 15. haftasında Fenerbahçe deplasmanda Beşiktaş’ı 3-1 yendi. Çok daha farklı bir skorun ortaya çıkabileceği maçta Beşiktaş adına yıldızlaşan isim eski Fenerbahçeli Mert Günok oldu.

Spor 10 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Beşiktaş için tarihi hezimeti Mert Günok engelledi.

Fenerbahçe ligin 15. hafta maçında zorlu Beşiktaş deplasmanından 3-1 galip ayrıldı. Ancak maç bittiğinde birçok futbolsever tabeladaki skorun Beşiktaş için bir şans olduğunu düşünüyordu. Fenerbahçe’nin skor ayakları gününde olsa çok daha farklı bir sonuç ortaya çıkabilirdi. Olası tarihi skoru engelleyen isimse eski bir Fenerbahçeliydi.

34 yaşındaki deneyimli kaleci Mert Günok kariyerine Kocaeli’de başladı. 2001’de Fenerbahçe altyapısına transfer oldu. Buradan A takıma yükselen Günok 2009 yılında profesyonel sözleşmesine imza attı. 2010-11 sezonunun henüz ikinci haftasında Trabzonspor maçında son dakikada yaptığı kurtarış, sezon sonunda iki takım arasındaki şampiyonluk düğümünü averajla çözdüğü için kupayı getiren kurtarış olarak anılacaktı. Günok kariyerinin ilk lig şampiyonluğunu o sezon yaşadı ve daha sonra iki Türkiye Kupası ve bir Süper Lig şampiyonluğu daha yaşadığı Fenerbahçe kariyerini 2015’te noktaladı.

Mert Günok’un 2013’te Fenerbahçe’yle kazandığı Türkiye Kupası.

Deneyim kazanan isim ona milli takım kalesi kapılarını da ardına kadar açacak yolculuğuna Bursa’da başladı. Burada iki sezon geçiren Mert ligin şampiyonluk için mücadele eden ekiplerinden Başakşehir’e gitti. Okan Buruk yönetiminde 2019-20 sezonunda mutlu sona uzanan takımın parçası olan Günok 2021 yazında direksiyonu bir başka İstanbul büyüğü Beşiktaş’a kırdı.

İlk sezonunda yaşadığı ağır çapraz bağ sakatlığıyla sahalardan uzak kalan Mert, Şenol Güneş’le beraber kalenin vazgeçilmezi haline geldi. Deneyimli isim bu sezona da vazgeçilmez olarak başladı ve önce Burak Yılmaz, ardından Rıza Çalımbay’la beraber kalede kaldı.

Fenerbahçe, Beşiktaş Stadı'nın büyüsünü bozduFenerbahçe, Beşiktaş Stadı’nın büyüsünü bozdu

Bu belki de Beşiktaş tarihinin en zorlu süreçlerinden oldu. Şenol Güneş’in görevinden istifa ettiği 3-2’lik Lugano maçında diz sakatlığı nedeniyle forma giyemeyen kaleci Galatasaray derbisinde 30. dakikada gördüğü kırmızı kartla takımını yalnız bıraktı. Beşiktaş’ta Güneş yerine göreve devam eden Burak Yılmaz da Bodo maçından sonra istifa etti, yerine Rıza Çalımbay geldi. Merakla beklenen seçim sonrası 3 Aralık’ta yönetim değişti, Hasan Arat yeni başkan oldu.

Bu çalkantılı süreç sonrası yeni yönetimle ilk maçına çıkan Beşiktaş’ın rakibi ezeli rakip Fenerbahçe’ydi. Camianın motivasyon devşirmesi bakımından bu bir şanstı. Ancak kadrodaki eksikler düşünüldüğünde dezavantajdı da. Nitekim Fenerbahçe rakibinin beklerindeki eksikleri işleyerek başladı maça. Henüz 10. dakikada sol kanattan gelişen atakta Dzeko golü attı. Beşiktaş 24’te skoru penaltıdan dengeledi, ancak bir türlü oyunun kontrolünü eline alamadı. Fenerbahçe devre sonuna kadar beş pozisyon yakaladı, bu pozisyonların hiçbirinden yararlanamadı.

İkinci yarıda Mert’in işi daha da zorlaştı, zira şampiyonluk yarışında mutlak galibiyete ihtiyaç duyan Fenerbahçe baskıyı her geçen dakika artırdı. 62’de Dusan Tadic penaltıdan takımını öne geçirdi. Sarı-lacivertliler bu golle yetinmedi, baskıyı sürdürdüler. 90’da bir kez daha penaltı kazandılar. Mert önce Tadic’in vuruşunu, ardından dönen topta Fred’in şutunu kurtardı. 11 dakikalık duraklamada bu kurtarışlar da takımı ateşlemeye yetmedi. Fenerbahçe baskısını azaltmadı, skoru 90+6’da Szymanski’yle 3-1 yaptı.

Bu golün ardından pozisyonlar bulmaya devam eden Kanarya Mert’i geçemedi. Maç 3-1 bitti. Ancak çok daha fazlası olabilirdi. Zira sarı-lacivertliler karşılaşma boyunca 3.94 gol beklentisi yakaladı. Rakip kaleye attıkları 21 şutun dokuzu kaleyi buldu. Bu şutlardan 13’ünü ikinci yarıda atan Fenerbahçe bu 45 dakikalık kısımda 2.42 gol beklentisi üretti. Bu süreçte Beşiktaş 0.09’da kaldı.

Şut olarak kayda geçmeyen, Dzeko’nun içeri çevirdiği ve Szymanski’nin boş kaleye dokunamadığı topta da Mert’in ufak müdahalesinin pozisyonu bozduğu anlaşıldı. Şut olarak kayda geçmediği için pozisyon gol beklentisi istatistiğine ya da Mert’in kurtarış hanesine yazılmadı. Buna rağmen 34 yaşındaki file bekçisi tam altı kurtarış yaptığı maçta takımını altyapısından çıktığı ve şampiyonluklar yaşadığı eski kulübüne karşı hezimetten kurtardı. Günok maç sonunda taraftarlardan da özür dilemeyi unutmadı ve şu açıklamayı yaptı: “Son zamanlarda oyunumuz iyiye gitmiyor. Kazandığımız maçlarda da zorlanarak galip geldik. Söylenecek çok şey var, ama en aza indirgeyerek söylemem gerekirse bireysel anlamda sorumluluk almamız gerekiyor. Birçok oyuncunun bu sorumluluğu alması gerekiyor saha içinde. Aslında daha çok şey de söylenebilir, ama şimdilik bu kadarıyla yetineyim.”

 

Mert Günok kritik pozisyonda topa dokunmasa Szymanski burada skoru 3-1’e getirecekti.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.