Biles: Tokyo Olimpiyatları başarısızlıktı

Simone Biles psikolojik sorunları nedeniyle yarıda bıraktığı Tokyo Olimpiyat Oyunları'nı kendi adına başarısızlık olarak tanımladı.

Spor 12 Ocak 2024
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Simone Biles, Tokyo Olimpiyatları hakkında konuştu.

Simone Biles spor psikolojisi anlamında Naomi Osaka, Kevin Love, DeMar DeRozan gibi öncü isimlerden biri oldu. Sporcu psikolojisinin performansa ve gündelik yaşantıya olan etkisini en somut şekilde gözler önüne seren isimlerden Biles 2021’de düzenlenen Tokyo Olimpiyat Oyunları’nın kendi adına başarısızlık olduğunu söyledi.

Biles o dönem cimnastikçilerin bir tür zihinsel bariyer olarak tanımladığı “twisties” ile boğuşurken bir gümüş ve bir de bronz madalya kazanmıştı. Bu sporun tarihindeki en özel yeteneklerden biri olarak görünen Biles için bu performans yeterli değil. Vanity Fair’a açıklama yapan ABD’li sporcu “Keşke burada oturup size muhteşem olduğunu söyleyebilseydim. 2016’dan [Rio Olimpiyatları] sonra ara verdiğimde hayatımın en güzel zamanını geçirdim. Her şeyi yapıyordum. Ancak 2020’den sonra, terapiye başlayıp yardım alana kadar biraz depresifti. Kendimi başarısız hissediyordum” dedi.

Simone Biles ABD rekorunu kırdıSimone Biles ABD rekorunu kırdı

Biles 2016’da henüz 18 yaşındayken dört altın madalya kazanarak oyunlara damga vurmuştu. Cimnastikçi Tokyo’da takım mücadelesinde gümüş ve denge aletinde bronz madalya kazanmış, diğer dört daldaki çekişmeden zihinsel sorunları nedeniyle çekilmişti.

Biles o günler hakkında “Bu kadar çok insanı güçlendirmeme ve ruh sağlığı hakkında konuşmama rağmen Tokyo’daki deneyimim hakkında her konuştuğumda – çünkü açıkçası planladığım gibi gitmedi – biraz acı veriyordu. Ama sonuçta en iyi karar buydu” dedi.

İki sene ara verdikten sonra spora dönen Biles 2023’te Belçika’da düzenlenen Dünya Şampiyonası’nda dört altın madalya kazandı ve kazandığı ikinci madalyayla toplam 34 dünya ve Olimpiyat madalyasıyla tarihin en çok madalya kazanan cimnastikçisi oldu.

Simone Biles şampiyonlukla döndüSimone Biles şampiyonlukla döndü

Bu yıl Paris’te yapılacak Olimpiyatlara katılma konusunda Biles şunları söyledi: “Paris’e gidemezsem bu beni kesinlikle yıkmayacak.”

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.