Bir acayip istihdam! Beşiktaş’a futbolcu olarak döndü, seneye patron olacak

Kariyerinde Premier Lig şampiyonluğundan Süper Lig şampiyonluğuna birçok başarısı olan ve 2016-17 sezonunda Beşiktaş forması giyen Gökhan İnler, siyah-beyazlı takıma futbolcu olarak geri döndü. İnler, sezon bittikten sonra sportif direktör olarak kulüpteki görevine devam edecek.

Spor 12 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Gökhan İnler, çocukluk aşkına geri döndü.

Beşiktaş, 27 Haziran 1984 doğumlu orta saha oyuncusu Gökhan İnler’le bir seneliğine anlaştı. Oyuncu anlaşmayı kendi ağzından duyurdu. Bir sezon Beşiktaş’ta futbolcu olarak görev alacak İnler, gelecek yaz futbolu bırakacak ve sportif direktör koltuğuna geçecek. Başka açıdan bakılacak olursa bu sezon oyuncusu olarak altında görev alacağı Şenol Güneş’e İnler, gelecek sezon sportif direktör olarak patronluk yapacak. Daha önce 2016-17 sezonunda Beşiktaş forması giyen oyuncu takımıyla beraber Süper Lig şampiyonluğu yaşamayı başarmıştı. 89 kez terlettiği İsviçre Milli Takımı formasıyla kaptanlık da yapan Gökhan’ın uzun kariyerindeki tek başarısı Süper Lig şampiyonluğu değil.

Kongo için iyi, Beşiktaş ve Galatasaray için kötü haberKongo için iyi, Beşiktaş ve Galatasaray için kötü haber

Gurbetçi ailenin futbolcu çocuğu

Gökhan İnler, İsviçre’nin Olten kentinde dünyaya geldi ve futbola bu şehirde henüz 8 yaşındayken başladı. Gökhan Olten’den Solothurn takımına 12 yaşındayken transfer oldu ve burada 4 sene geçirdi. Daha sonra ülkenin önde gelen takımlarından Basel’in altyapısına geçiş yapan Gökhan, 2 seneyi daha burada geçirdikten sonra yolu Türkiye’ye düştü. Fenerbahçe’yle hazırlık idmanlarına çıkan oyuncu sarı-lacivertlilerle sözleşme de imzaladı ancak dönemin teknik direktörü Christophe Daum’un kendisini beğenmemesi sonucu bu sözleşme feshedildi. Kaderin ağlarını 12 sene sonra öreceği Beşiktaş’la da idmanlara çıkan futbolcu daha sonra Aarau takımıyla profesyonel sözleşme imzaladı. Burada bir buçuk sezon geçiren Gökhan daha sonra bir diğer İsviçre takımı Zürich’e geçti. Burada da bir buçuk sezon oynayan futbolcu henüz geç yaşında başkent takımıyla 2 lig şampiyonluğu sevinci yaşadı.

Kariyerinin başında Türkiye 21 Yaş Altı Milli Takımı için de forma giyen Gökhan’ın milli takım tercihi ilerleyen süreçte İsviçre olacaktı. Oyuncu yaşadığı iki şampiyonluğun ardından güçlü fiziği ve garantici oyun yapısıyla Serie A ekiplerinden Udinese’nin dikkatini çekti. 2007 yazında bu kulübe transfer olan Gökhan 5 senelik sözleşmeye imza attı. Takımının vazgeçilmezlerinden biri haline gelen futbolcu, istikrarıyla beraber İsviçre Milli Takımı’nın da oyuncu havuzunun önde gelen ismi olacaktı. İnler, Euro 2008’de A Milli Takım’ın da bulunduğu grupta Türkiye’ye karşı da boy gösterecekti.

Gökhan İnler, Euro 2008’de İsviçre formasıyla.

Udinese’nin üst üste iki sezon 7. sırada yer almasında pay sahibi olan oyuncu, 2009-10 sezonunda 15. sırada kalınan süreçte de takımın vazgeçilmezlerinden biriydi. 2010-11 sezonunda yapılan kötü başlangıcın ardından toparlanma sürecinde liderlik eden isimlerden olan orta saha oyuncusu ligin 4.’lülkle bitirilmesinde büyük katkıda bulundu. Sözleşmesinin son sezonuna girecek oyuncu için devreye giren Napoli, İnler’i 13 milyon euro gibi dönem için ortalama denecek bir bonservis bedeliyle transfer etti. Gökhan, Udinese kariyerini 162 maçta 9 gol ve 15 asistle tamamladı.

Napoli, Udinese’ye nazaran hedefleri daha büyük olan bir kulüptü. İnler yeni ve iddialı takımında da vazgeçilmez orta saha olacaktı. İlk sezonunun sonunda İtalya Kupası finalinde Juventus’u mağlup ettiler ve Gökhan İtalya’daki ilk kupasını kazandı. Napoli’yle beraber Şampiyonlar Ligi tecrübesi de yaşayan Gökhan, ikinci sezonun da Avrupa Ligi arenasına geri döndü. 2013-14 sezonunun sonunda omzuna bir İtalya Kupası apoleti daha takan oyuncu bir de Süper Kupa kazandı. 2014-15 sezonu onun İtalya yolculuğundaki son sezon olacaktı. Napoli ile beraber Avrupa Ligi macerasında ve ligde düzenli olarak forma giyen Gökhan İngiltere’ye doğru yola çıkarken arkasında 166 resmi maç, 13 gol ve 11 asist bırakacaktı.

Gökhan, Napoli formasıyla Şampiyonlar Ligi sahnesinde.

Ranieri’nin isteğiyle…

Gökhan İnler İsviçre ve İtalya’nın ardından dümeni Premier Lig’e kırdı. Leicester City ile anlaşan İnler, Aralık 2020’de verdiği röportajda kendisini İtalyan antrenör Claudio Ranieri’nin çok istediğini belirtiyordu. İtalya kariyerindeki 8 sezon boyunca düzenli forma giyen, 2010 Dünya Kupası’nda İsviçre Milli Takımı için koluna kaptanlık bandını dahi takan Gökhan, Leicester’daki forma mücadelesinde N’Golo Kante ve Danny Drinkwater gibi isimlerin gerisinde kalacaktı. Premier Lig ekibiyle toplam 10 maça çıkabilen ve bu maçlarda gol katkısı yapamayan oyuncu, peri masalı niteliğindeki Premier Lig şampiyonluğunu kazanan kadronun parçalarından biri olacaktı.

Rota Türkiye

Leicester’da süre bulmakta zorlanan isim 2016-17 sezonu başında Süper Lig’in son şampiyonu Beşiktaş’la anlaştı. Gençliğinde antrenmanlara çıktığı ve sürekli olarak adının anıldığı kulübe gelmekten duyduğu mutluluğu vurgulayan Gökhan, kulüp televizyonuna verdiği röportajda “Çok mutluyum. Seneler boyunca Beşiktaş beni istedi. Küçüklüğümden beri Beşiktaşlıyım. Bu transfer döneminde gelmeyi çok istedim. Başkanımız Fikret Orman ve Teknik Direktörümüz Şenol Güneşe çok teşekkür ederim. Beşiktaş’a gelmek için çok çabaladım. Amokachi dönemini yaşadım. O takımı hep takip ettim. Beşiktaş ile büyüdüm” diyecekti.

Beşiktaş, o sezon Şampiyonlar Ligi’nde Napoli ile eşleşince Gökhan da eski evini ziyaret etme fırsatı buldu. Kulübüyle çıktığı toplamda 30 maçın 5’inde Şampiyonlar Ligi arenasında boy gösteren orta saha toplamda 2 asist yaparak tek sezonluk Beşiktaş kariyerini tamamladı. İnler, kariyerindeki ikinci lig şampiyonluğunu Süper Lig zaferiyle beraber Beşiktaş’ta yaşadı.

Gökhan İnler, Şenol Güneş yönetimindeki Beşiktaş’a dönüyor.

Gökhan 2017 yazında Başakşehir’e transfer oldu. Abdullah Avcı yönetiminde şampiyonluk kovalayan kadrolarda yer alan İnler, bu başarıya 2019-20 sezonu sonuna kadar erişemeyecekti. Başakşehir, yıllarca kovaladığı başarıya Okan Buruk’la ulaşacak, Gökhan da İstanbul ekibindeki kariyerini bir Süper Lig şampiyonluğu, 64 maç, 1 gol ve 4 asistle tamamlayacaktı.

Sıcak sulara dönüş

İnler, Beşiktaş üstü Başakşehir’le beraber İstanbul’da 4 sene geçirdikten sonra Akdeniz’e Adana Demirspor formasıyla dönecekti. 2020-21 sezonunu TFF 1. Lig’de geçiren oyuncu takımının Süper Lig çıkış yolunda tecrübesiyle önderlik edecekti. Artık 37 yaşına gelen oyuncu Süper Lig seviyesine Adana Demirspor’la dönüyordu. Burada iki sezon daha geçiren Gökhan, Adana’nın 2022-23 sezonunu 4. sırada tamamlayarak Konferans Ligi’nde ön eleme oynamaya hak kazanması yolunda katkıda bulunacaktı. İnler, Adana macerasını toplamda 95 resmi maç, 4 gol ve 6 asistle bitirdi.

Beşiktaş’tan tatlı provaBeşiktaş’tan tatlı prova

Eve dönüş

İlk imza attığı dönemde büyük heyecan duyduğu, izleyerek büyüdüğünü söylediği Beşiktaş, İnler’e kapılarını yeniden açtı. 39 yaşındaki futbolcu, siyah-beyazlı eski kulübüyle 1 senesi futbolcu olmak üzere anlaşma sağladı. Gökhan, futbolun içinde kalacağı yeşil saha sonrası kariyerinin ilk adımını da bu anlaşmayla beraber attı. 2016-17 sezonunun parçası olan futbolcu, 2024-25 sezonunun başıyla beraber sportif direktör olarak kulüpteki görevine devam edecek. Tıpkı ilk dönemindeki gibi Şenol Güneş’in öğrencisi olarak forma kovalayacak İnler, bir sezonluk futbolculuğunun ardından sportif direktör sıfatı altında Güneş’le kulüp arasındaki köprü görevini üstlenecek. 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.