Bir futbol yıldızının dramı: Gözümü feda ederdim

İngiliz futbolunun yerleştirdiği en büyük golcülerden Michael Owen, görme kaybı yaşayan oğlu için konuştu: Mümkün olsa gözlerimi onunla değiştirirdim.

Spor 27 Ocak 2024
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Michael Owen, 'stargardt' teşhisi konulan oğlu için her şeyi yapabileceğini söylüyor.

Dedesi Terry Owen ve babası Michal Owen gibi futbolcu olmak isteyen James, çocuk yaşta top koştururken rahatsızlık duymaya başladı. Top ayağındayken herhangi bir sorun yaşamayan James, diğer takım arkadaşlarından ayrışacak kadar yetenekli bir çocuk olarak dikkat çekiyordu. Fakat topsuz bölgede sık sık kaybolan ve atılan pasları takip etmekte zorlanan James’te bir şeylerin yanlış gittiği anlaşılmaya başladı.

Sekiz yaşında ona bir göz hastalığı olan ‘stargardt’ teşhisi koydu. Retinanın merkez kısmını etkileyip görmenin azalmasına sebep olan stargardt, kalıtsal bir göz hastalığı olarak tanımlanıyor. James yaşı büyüdükçe daha büyük sahalarda top oynamaya başladı ve yaşadığı rahatsızlığın seviyesi oyun alanı genişledikçe daha da arttı.

Futbolda İsrail krizi... Sekiz maç cezaya FIFA karar verecekFutbolda İsrail krizi… Sekiz maç cezaya FIFA karar verecek

‘Mümkün olsa ona gözlerimi verirdim’

İngiltere futbolunun yetiştirdiği en büyük golcülerden olan, Real Madrid ve Liverpool gibi dünyü devlerinde forma giyen Michael Owen oğluna ilk teşhis konan anı bir ‘darbe’ olarak nitelendiriyor. BBC’ye konuşan eski futbolcu, “Eğer ona gözlerimi verebilseydim verirdim. James’in tekrar görebilmesi için sahip olduğum her kuruşu verirdim” dedi.

Futbol harici çocuğunun normal hayatta yaşayacağı zorluklar için de endişe duyan baba Owen konuşmasına şöyle devam etti: “Araba kullanabilecek mi? Çalışabilecek mi? Tüm bunlar aklınızdan geçiyor.”

Sacha Boey Türkiye rekoruyla Bayern Münih'teSacha Boey Türkiye rekoruyla Bayern Münih’te

‘Bununla yaşamayı öğrendim’

Aynı hastalığı yaşayan insanların deneyimlerini okuduğunu ve onların verdiği taktikler sayesinde hayatını devam ettirdiğini belirten oğul James Owen ise “Babamın kazağının ne renk olduğunu fark ediyorum. Böylece eğer dışarı çıkarsam onu yüzünden değil renginden tanıyabilirim çünkü ayrıntıları çıkarmakta zorlanıyorum” diye konuştu.

Birmingham’da düzenlenen Görme Engelliler Dünya Kupası’nda İngiliz takımını takip eden baba ve oğul, hem James’in görme kaybını hem de salon futbolunu içeren ilk belgeselleri Futbol Herkes İçin’i yayımlamaya hazırlanıyor. Rahatsızlığına rağmen futbolla ilgisini koparmak istemeyen James, aynı zamanda işletme okuyan bir öğrenci. “Bir sürü hayalim var” diyen James, işletme bölümünü severek okuduğunu ve gelecekte kendi işinin sahibi olmak istediğini söylüyor. Bu hayallerin sonucunun ne olacağı konusunda her türlü seçeneği açık tuttuğunu söyleyen James’e babası Michael Owen gülerek şöyle diyor: “30 yıl sonra ben emekli olduğumda, muhtemelen ‘aile imparatorluğunu’ o devralacak.”

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.