Can Bartu ölümünün beşinci yılında mezarı başında anıldı

Türk sporu ve Fenerbahçe'nin efsane ismi Can Bartu aramızdan ayrılışının beşinci yıl dönümünde kabri başında anıldı.

Spor 11 Nisan 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Fenerbahçe efsanesi Can Bartu unutulmadı.

Türk sporuna farklı branşlarda hizmet verip milli formayı da terleten Can Bartu 11 Nisan 2019 günü hayata gözlerini yummuştu. Vefatının beşinci yılında efsane isim unutulmadı. Karacaahmet Mezarlığı’ndaki anma törenine Bartu Ailesi’nin yanı sıra Fenerbahçe’nin bir önceki dönem genel sekreteri olan Sevil Zeynep Becan da katıldı. Bartu’nun ruhuna okunan duaların ardından anma töreni tamamlandı.

Türk sporunun erken dönemine damga vuran Can Bartu hem futbol hem de basketbolda A Milli Takım formasını terleten ilk ve tek Türk sporcu konumunda bulunuyor. 31 Ocak 1936’da İstanbul’da doğan Bartu spora 1949 yılında Fenerbahçe’nin genç takımında basketbol oynayarak başladı. Futbolda da sarı-lacivertlilerin genç takımında ilk deneyimlerini yaşayan Can Bartu Türk spor tarihinin efsaneleri arasına birçok rekor ve anıyla adını yazdırdı.

Eksik oyuncu var diye futbolcu oldu

Can Bartu Fenerbahçe Basketbol Takımı’nda oynadığı dönemde Edirnespor-Fenerbahçe maçındaki oyuncu eksikliği nedeniyle basketbol takımından alınan iki isimden biri olarak futbolla tanıştı. İlk olarak basketbolda sivrilen Can Bartu 1955 yılında Genç Milli Basketbol Takımı’nda ay-yıldızlı formayı giydi. Bartu 1955-1957 yıllarında Fenerbahçe’nin birinci takımlarında hem futbol hem de basketbol oynadı.

Grafik: AA

Hem futbol hem de basketbolda milli formayı terletti

Türk sporunun efsanesi Can Bartu Türkiye’de hem futbol hem de basketbolda milli formayı giyen ilk ve tek isim. Can Bartu birçok gün İnönü Stadı’nda futbol maçından çıkıp Spor ve Sergi Sarayı’ndaki basketbol müsabakasına gitti. Bartu Mithatpaşa Stadı’nda Beşiktaş ile oynadıkları ve 4-2 kazandıkları maçta iki gol attıktan sonra Spor ve Sergi Sarayı’nda Galatasaray ile yaptıkları basketbol karşılaşmasında da 32 sayı kaydetmişti. Fenerbahçe Kulübü ile profesyonel futbolcu sözleşmesi imzaladıktan sonra basketbolu bırakan Can Bartu basketbol branşında biri genç, beşi A milli olmak üzere altı kez ay-yıldızlı formayı giydi. Milli maçların o dönem az olması sebebiyle Can Bartu 26’sı A Milli Futbol Takımı’nda olmak üzere 28 kez ay-yıldızlı formayı giydi ve altı gol kaydetti.

‘Sinyor’ lakabını İtalya’da edindi

Can Bartu milli formayla fotoğraf çekiminde

Fenerbahçe’de 1955 ve 1961 yılları arasında yeşil sahada top koşturan Can Bartu 1961 senesinde altı sezon sürecek İtalya macerasına başladı. İtalya’da 1961-1962 sezonunda Fiorentina forması giyen Bartu 14 maçta iki gol attı. Bir sonraki sezon Venezia’ya geçen Can Bartu burada da 30 karşılaşmada sekiz gol kaydetme başarısı gösterdi. 1963-1964 sezonunda yeniden Fiorentina’ya transfer olan Can Bartu 10 maça çıktı. 1964-1967 yıllarında ise üç sezon Lazio’da forma giyen Bartu 46 maçta dört gole imza atarken burada İtalyan futbolseverlerin büyük sevgisini kazanarak “Sinyor” lakabını aldı.

Avrupa kupalarında final oynayan ilk Türk

Can Bartu Fiorentina’da forma giydiği dönemde Avrupa kupalarında final oynayan ilk Türk oyuncu unvanını elde etti. Sinyor Fiorentina’nın Avrupa Kupa Galipleri Kupası’nda İspanya’nın Atletico Madrid ekibi ile 10 Mayıs 1962’de İskoçya’nın Glasgow kentinde oynadığı finalde forma giydi ve Avrupa kupalarında final müsabakasına çıkan ilk Türk futbolcu oldu. Bu karşılaşmaya ilk 11’de başlayan Bartu takımının 3-0 mağlup olması nedeniyle kupa sevinci yaşayamadı.

Milli takımda kaleyi de korudu

Can Bartu milli takım formasıyla mücadele verirken

Bartu Avrupa Şampiyonası Elemeleri mücadelesinde Türkiye’nin Romanya’ya 3-0 yenildiği maçta orta sahada başladığı maçı kalede tamamladı. Bükreş’te 2 Kasım 1958’de yapılan Romanya mücadelesinde kaleci Turgay Şeren’in sakatlanıp oyundan çıkması üzerine 76. dakikada milli takımın kalesine geçen Bartu 85. dakikada Ahmet Berman’ın ters vuruşuyla bir gol yedi. Can Bartu böylece milli takımda hem gol atan hem de gol yiyen tek futbolcu olarak da tarihte yerini aldı.

Adı Fenerbahçe’nin tesislerinde ölümsüzleşti

Fenerbahçe’nin antrenmanlarını yaptığı Can Bartu Tesisleri’nin girişi.

Fenerbahçe Kulübü efsanesi Can Bartu’nun adını hayattayken tesislerine verdi. 25 Temmuz 2009 tarihinde yapılan divan toplantısında alınan kararla Samandıra Kamp Merkezi’ne Can Bartu’nun isminin verilmesi onaylandı. Sarı-lacivertli futbol takımının antrenmanlarını yaptığı tesisin adı o tarihten bu yana Fenerbahçe Can Bartu Tesisleri.

Metin Oktay’ın vedasında Galatasaray forması da giydi

Metin Oktay’ın jübilesinde formaları değiştiren iki kulüp efsanesi.

Can Bartu, Metin Oktay’ın 1969 yılında Galatasaray ile Fenerbahçe arasında yapılan jübilesinde Oktay ile formaları değiştirdi. Jübile maçında Can Bartu kısa bir süre sarı-kırmızılı formayla oynarken Metin Oktay da sarı-lacivertli formayı giydi.

...Ve işte PFDK'nin Süper Kupa kararı…Ve işte PFDK’nin Süper Kupa kararı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.